Κατάπαυση του πυρός και άνοιγμα του δρόμου για πολιτική διευθέτηση της ουκρανικής κρίσης ή δραματική κλιμάκωση και παλινδρόμηση των σχέσεων Δύσης - Ρωσίας στην ατμόσφαιρα του Ψυχρού Πολέμου; Το βαρύ ερώτημα που στοιχειώνει τη διεθνή επικαιρότητα ενδέχεται να κριθεί, σε μεγάλο βαθμό, σήμερα – κάπου ανάμεσα στο Μινσκ της Λευκορωσίας, όπου διεξάγονται κρίσιμες συνομιλίες για ανακωχή, και στο Νιούπορτ της Ουαλίας, όπου η σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ καλείται να καθορίσει τη στάση της Συμμαχίας έναντι της Ρωσίας.
Ο Ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο (δεξιά) κοιτάζει τον Αμερικανό πρόεδρο που συνομιλεί με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, λίγο πριν από την οικογενειακή φωτογραφία στο Νιούπορτ της Ουαλλίας.
Τόσο η κυβέρνηση του Κιέβου όσο και οι αυτονομιστές της Ανατολικής Ουκρανίας εμφανίστηκαν χθες έτοιμοι να συμφωνήσουν ανακωχή. «Με την προϋπόθεση ότι θα πραγματοποιηθεί κανονικά η συνάντηση (στο Μινσκ), θα διατάξω, στις 2.00 μ.μ. τοπική ώρα, το γενικό επιτελείο να εφαρμόσει αμοιβαία κατάπαυση του πυρός», δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο στο περιθώριο της ΝΑΤΟϊκής συνόδου, όπου παραβρέθηκε ως προσκεκλημένος. Στο ίδιο μήκος κύματος, οι ηγέτες των ρωσόφωνων αυτονομιστών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, Αλεξάντερ Ζαχαρένκο και Ιγκόρ Πλοτίνσκι, ανακοίνωσαν ότι θα διατάξουν κατάπαυση του πυρός σήμερα, στις 3 μ.μ., εφόσον υπάρξει συμφωνία στο Μινσκ. Οι δύο εκπρόσωποι των ανταρτών προσέθεσαν ότι είναι έτοιμοι να ανοίξουν ανθρωπιστικούς διαδρόμους και να δεχθούν διεθνείς παρατηρητές.
Στις τετραμερείς διαπραγματεύσεις που επαναλαμβάνονται σήμερα στην πρωτεύουσα της Λευκορωσίας συμμετέχουν εκπρόσωποι του Κιέβου, των αυτονομιστών, της Μόσχας και του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη. Η ατμόσφαιρα είχε αρχίσει να αλλάζει προς το καλύτερο την Τετάρτη, μετά την τηλεφωνική επικοινωνία Πούτιν-Ποροσένκο, κατά την οποία ο Ρώσος πρόεδρος παρουσίασε ειρηνευτικό σχέδιο επτά σημείων.
Ωστόσο, ΗΠΑ και ΝΑΤΟ υποδέχθηκαν με πρόδηλη καχυποψία τις ειδήσεις περί πιθανής ανακωχής.
Αρθρο Ομπάμα - Κάμερον
«Η Ρωσία ακύρωσε όλους τους παραδεκτούς κανόνες στις διεθνείς σχέσεις με την παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας και με την αποστολή στρατευμάτων της στην Ουκρανία, απειλώντας και υπονομεύοντας ένα κυρίαρχο κράτος», έγραψαν στους Times του Λονδίνου, με την ευκαιρία της ΝΑΤΟϊκής συνόδου, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και ο Βρετανός ομόλογός του Ντέιβιντ Κάμερον.
Οι δύο ηγέτες υποστηρίζουν τη δημιουργία ΝΑΤΟϊκής δύναμης ταχείας επέμβασης στην Αν. Ευρώπη και τονίζουν ότι θα στηρίξουν «το δικαίωμα της Ουκρανίας να επιλέξει το μέλλον της» – τοποθέτηση που παραπέμπει στη δημόσια εκπεφρασμένη θέση του Ουκρανού πρωθυπουργού Αρσένι Γιατσένιουκ υπέρ του τερματισμού της ουκρανικής ουδετερότητας και της ένταξης της χώρας του στο ΝΑΤΟ. Σημειώνεται ότι, σε αντίθεση με τον Ποροσένκο, ο Γιατσένιουκ έσπευσε να απορρίψει την προοπτική ανακωχής ως στρατήγημα του Πούτιν.
Σχολιάζοντας αυτές τις τοποθετήσεις, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ κατηγόρησε την Ουάσιγκτον ότι προσπαθεί να ανατινάξει την προοπτική της ειρήνευσης, ενισχύοντας το «κόμμα του πολέμου», στο εσωτερικό της Ουκρανίας. «Η κορύφωση της αντιρωσικής ρητορείας, τη στιγμή που καταβάλλονται εντατικές προσπάθειες για πολιτική διευθέτηση, μαρτυρεί ότι το κόμμα του πολέμου στο Κίεβο απολαμβάνει υποστήριξης από το εξωτερικό, από τις ΗΠΑ», δήλωσε ο Ρώσος αξιωματούχος. Αναφερόμενος στην πρόταση Γιατσένιουκ για ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, ο Λαβρόφ προσέθεσε ότι κάτι τέτοιο «προφανώς συνιστά προσπάθεια εκτροχιασμού» της ειρηνευτικής διαδικασίας.
Τέλος, ο Φρανσουά Ολάντ ανακοίνωσε χθες ότι η επιβολή νέων κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας από την Ε.Ε. θα εξαρτηθεί από την έκβαση των διαπραγματεύσεων για ειρήνευση. Οι τελικές αποφάσεις επί του θέματος αναμένεται να ληφθούν σήμερα– στις Βρυξέλλες.
ΠΗΓΗ: AFP, REUTERS
http://www.kathimerini.gr/782461/article/epikairothta/kosmos/krisimes-wres-gia-to-mellon-ths-oykranias
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου