Τετάρτη 8 Οκτωβρίου 2014

Αιματηρές διαδηλώσεις Κούρδων κατά Ερντογάν με 18 νεκρούς

Βίαιες διαμαρτυρίες Κούρδων στην Τουρκία με αφορμή την πολιορκία της συριακής πόλης Κομπάνι από το Ισλαμικό Κράτος και την Άγκυρα να περιμένει την ήττα των Κούρδων για να επέμβει με τη «συμμαχία των προθύμων». Τουλάχιστον 18 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους καθώς η αστυνομία καταστέλει βίαια τις διαδηλώσεις. Στο μεταξύ ο υπό τις αμερικανικές δυνάμεις συνασπισμός πραγματοποίησε τις πλέον εκτεταμένες του επιθέσεις εναντίον των τζιχαντιστών στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας.
φωτ:AFP (από τις συγκρούσεις στο Ντιγιάρμπακιρ)φωτ:AFP (από τις συγκρούσεις στο Ντιγιάρμπακιρ)Οι Κούρδοι μαχητές της Συρίας ανέφεραν ότι τα αεροπορικά πλήγματα ήταν τα πλέον αποτελεσματικά αλλά θα έπρεπε να έχουν πραγματοποιηθεί πολύ νωρίτερα.Οι μάχες γύρω από το Κομπάνι συνεχίζονται σύμφωνα με ανταποκριτές αν και το κύμα προέλασης των τζιχαντιστών φαίνεται να έχει ανακοπεί. Τις τελευταίες 3 εβδομάδες τουλάχιστον 400 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και περισσότεροι από 160.000 Σύροι εγκατέλειψαν τη χώρα προς την Τουρκία.

Εν τω μεταξύ, οι συγκρούσεις που μαίνονται για τον έλεγχο της συριακής πόλης Κομπάνι πυροδότησαν βίαιες διαμαρτυρίες Κούρδων σε όλη την Τουρκία με αποτέλεσμα τουλάχιστον δώδεκα άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους στο Ντιγιάρμπακιρ. Νεκροί αναφέρθηκαν επίσης στις πόλεις Μαρντίν, Σιίρτ, Μπατμάν και Μους.
Όλες αυτές οι πόλεις της νοτιο-ανατολικής Τουρκίας κατοικούνται ως επί το πλείστον από κούρδους. Από τις συγκρούσεις των κούρδων διαδηλωτών με τις δυνάμεις ασφαλείας αλλά και μέλη ισλαμιστικών οργανώσεων δεκάδες είναι οι τραυματίες ενώ έχουν καταγραφεί εκτεταμένες καταστροφές σε δημόσια κτίρια, αυτοκίνητα, καταστήματα και τράπεζες.
φωτό από twitter: στο Ντιγιαρμπακίρ οι Κούρδοι βγήκαν με τα όπλαφωτό από twitter: στο Ντιγιαρμπακίρ οι Κούρδοι βγήκαν με τα όπλαΟ λόγος για τον οποίο η τουρκική κυβέρνηση έχει βοηθήσει ενεργά σε μια νίκη του ISIS στο Κομπάνι είναι ότι θέλει το ISIS να νικήσει την πολυεθνική αυτονομία στην περιοχή της Συρίας δίπλα στην Τουρκία, και να διαλύσει τη συμμαχία του κόυρδικου ΡΚΚ με άλλες ομάδες της δημοκρατικής αντίστασης στη Συρία και τη συμμαχία μεταξύ των Κούρδων της Τουρκίας και της δημοκρατικής αντιπολίτευσης στηνΤουρκία.«Αν πέσει η Κομπάνι, τότε θα ξεσπάσει πόλεμος μέσα στην Τουρκία, που πολύ γρήγορα θα φτάσει στην Κωνσταντινούπολη» ήταν το μήνυμα του PKK. 
Χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους σε όλη τη χώρα διαμαρτυρόμενοι για την άρνηση της Άγκυρας να επέμβει στρατιωτικά για να σώσει την πόλη Κομπάνι. Επεισόδια έγιναν επίσης στην Κωνσταντινούπολη, στην Άγκυρα, στο παραθαλάσσιο θέρετρο της Αττάλειας και τις πόλεις Μερσίνα και Άδανα όπου η αστυνομία επενέβη με δακρυγόνα και με κανόνια νερού για να διαλύσει τους διαδηλωτές.Οι τουρκικές αρχές επέβαλαν απαγόρευση της κυκλοφορίας στο Ντιγιαρμπακίρ και σε αρκετές περιοχές στο Μαρντίν και στο Βαν όπου έχει επέμβει ο στρατός. Ο τούρκος υπουργός Εσωτερικών Εφκάν Αλά απηύθυνε έκκληση για ηρεμία.
Παρά το γεγονός ότι η τουρκική Εθνοσυνέλευση έδωσε το πράσινο φως για την έναρξη στρατιωτικών επιχειρήσεων κατά των τζιχαντιστών, η κυβέρνηση έχει μέχρι στιγμής αρνηθεί να επέμβει. Οι κούρδοι έχουν προειδοποιήσει ότι η πτώση του Κομπάνι θα τερματίσει τις ειρηνευτικές συνομιλίες της Άγκυρας με τους αντάρτες του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν με τις οποίες σταμάτησε μια πολεμική κατάσταση η οποία έχει αφαιρέσει 40.000 ζωές από το 1984.
Από τη Γενεύη ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη ΣυρίαΣτάφαν ντε Μιστούρα απηύθυνε έκκληση να υπάρξει "άμεση δράση" για να σωθεί η πόλη Κομπάνι από τους τζιχαντιστές. Η Ουάσιγκτονχαρακτήρισε "τρομακτική" τη μάχη που διεξάγεται. Ο πρόεδρος Μπαρακ Ομπάμα θα επισκεφθεί σήμερα το Πεντάγωνο για να συναντηθεί με τους αρχηγούς των ενόπλων δυνάμεων και να ενημερωθεί για τις αεροπορικές επιδρομές του αμερικανικού στρατού και του διεθνούς συνασπισμού στο Ιράκ και τη Συρία. Το Ιράν κατήγγειλε "την παθητικότητα της διεθνούς κοινότητας" και κάλεσε να υποστηριχθεί η συριακή κυβέρνηση απέναντι στους "τρομοκράτες".
(Πηγή: ΒΒC, ΑΜΠΕ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου