Κυριακή 12 Οκτωβρίου 2014

ΕΛΣΤΑΤ: "Κρυφή" ύφεση €9 δισ.

Η αναθεώρηση του ΑΕΠ που ανακοίνωσε την Παρασκευή η ΕΛΣΤΑΤ είχε για το 2013 πενιχρά αποτελέσματα: έδειχνε ότι αυξήθηκε το ΑΕΠ μόνο κατά 400 εκατ. ευρώ, απογοητεύοντας όσους ήλπιζαν σε ένα “ισχυρότερο” ποσό -όπως συνέβη σε άλλα κράτη- για να μειωθεί το χρέος καθώς το ΑΕΠ είναι ο παρονομαστής του. 



Μόνο που οι αναλυτικές βάσεις δεδομένων της ΕΛΣΤΑΤ που συνοδεύουν την ανακοίνωση, αναδεικνύουν μία άλλη εικόνα: όφελος από την αναθεώρηση υπήρχε προ κρίσης και μάλιστα μεγάλο, αλλά το “καταβρόχθισαν” η ύφεση που ήταν τελικά οξύτερη κατά 9 δισ. ευρώ από ότι πιστεύαμε μέχρι... χθες. 

Το 2008 το ελληνικό ΑΕΠ μετά την αναθεώρηση είναι κατά 9 δισ. ευρώ υψηλότερο από ότι πριν νομίζαμε (στα 242 δισ. ευρώ από 233 δισ. ευρώ πριν την αναθεώρηση). Πως όμως μετά... καταλήξαμε σε 400 εκατ. ευρώ «όφελος» το 2013;

Οι αριθμοί δίνουν την απάντηση και αυτή είναι η κρίση: στα πέντε χρόνια που μεσολάβησαν, χάθηκαν 60 δισ. ευρώ περίπου (αντί για 51 δισ. ευρώ που νομίζαμε έως τώρα) διαμορφώνοντας το ΑΕΠ του 2013 στα 182,4 δισ. ευρώ.

Δηλαδή η κρίση ήταν κατά 20% πιο ισχυρή από ότι νομίζαμε, φέροντας σύμφωνα με τα στοιχεία καίριο πλήγμα στους μισθούς, την κατανάλωση, στις επενδύσεις και στα κέρδη των επιχειρήσεων.

Η επιπλέον “χασούρα” από απώλεια κερδών επιχειρήσεων

Ο μεγάλος “χαμένος” της κρίσης, είναι οι επιχειρήσεις. Το 2008 η αναθεώρηση έδειξε υψηλότερα κατά 9 δισ. ευρώ κέρδη από ό,τι έδειχναν τα παλαιά στοιχεία. Και πλέον το ποσό αυτό έχει εξανεμιστεί. Αντίθετα η αναθεώρηση έδειξε ότι η δαπάνη για μισθούς προ κρίσης ήταν κατά 368 εκατ. ευρώ χαμηλότερη αλλά και η περίφημη κατανάλωση των νοικοκυριών στην οποία βασίστηκε η οικονομία την προηγούμενη 10ετία κατά 4,5 δισ. ευρώ μικρότερη.

Τι προκάλεσε η κρίση την τελευταία 5ετία; 
Μεγάλος χαμένος της κρίσης όπως φαίνεται και στον πίνακα είναι οι κρατικές επενδύσεις που μειώθηκαν κατά 64% (ΠΔΕ) για να αποφευχθεί νέα μείωση μισθών ή αύξηση φόρων. Σε αξία, ο μεγάλος χαμένος είναι η καταναλωτική δαπάνη (κατά 47,3 δισ. ευρώ), με την πτώση στην κατανάλωση νοικοκυριών στα 35,7 δισ. και του κράτους στα 12,6 δισ. ευρώ.

Οι επενδύσεις περιορίστηκαν κατά 37 δισ. ευρώ και οι εξαγωγές μόνο κατά 1,4 δισ. ευρώ λόγω και των προηγούμενων χαμηλών τους επιδόσεων... οι αμοιβές εξαρτημένης εργασίας έχασαν 23 δισ. ευρώ και εξανεμίστηκαν 31 δισ. ευρώ κέρδη επιχειρήσεων.

Αλλά και τα φορολογικά έσοδα περιορίστηκαν παρά τον πακτωλό μέτρων: στους φόρους επί της παραγωγής και των εισαγωγών κατά 5,9 δισ. ευρώ και στους φόρους επί των προϊόντων η μείωση ήταν 6.4 δισ. ευρώ. 



Τ
ΗΣ ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΚΑΔΔΑ

Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου