Σκηνικό έντασης στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου καλλιεργεί η Τουρκία, η οποία έστειλε χθες το «Μπαρμπαρός» στην κυπριακή ΑΟΖ.
Το σεισμογραφικό σκάφος έφτασε στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου τα ξημερώματα και εισήλθε στο οικόπεδο 3 της κυπριακής ΑΟΖ το μεσημέρι της Δευτέρας. Η εμφάνιση του «Μπαρμπαρός» έθεσε σε συναγερμό τη Λευκωσία, όπου συνεκλήθη εκτάκτως το Εθνικό Συμβούλιο για να καθοριστεί η κυπριακή αντίδραση. Οι οριστικές αποφάσεις για τα μέτρα αντίδρασης θα ληφθούν σήμερα, σε νέα συνεδρίαση, ωστόσο η Λευκωσία εμφανίζεται αποφασισμένη να παίξει το ευρωπαϊκό χαρτί. Σύμφωνα με κυπριακές πηγές, χθες, στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου συζητήθηκε το ενδεχόμενο να ζητήσει η Κυπριακή Δημοκρατία αναστολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας στην Ε.Ε. Αυτή είναι η επιλογή στην οποία προσανατολίζονται οι περισσότεροι αρχηγοί και, σύμφωνα με πληροφορίες, διατίθεται ευνοϊκώς και ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Ν. Αναστασιάδης. Αντίθετα, η εισήγηση για προσφυγή στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, που επίσης ετέθη στο Εθνικό Συμβούλιο, απερρίφθη με το σκεπτικό ότι το Σ.Α. θα μπορούσε να εκδώσει μια απόφαση που θα ζητεί την αναστολή όλων των ενεργειών στην κυπριακή ΑΟΖ, δηλαδή και των ερευνών που διενεργεί η ιταλοκορεατική κοινοπραξία ΕΝΙ-KOGAS, στην οποία έχουν εκχωρηθεί τα οικόπεδα 2, 3 και 9.
Πάντως, και το αίτημα για αναστολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας δεν είναι μια απλή υπόθεση. Ανήκει σε εκείνες τις αποφάσεις για τις οποίες απαιτείται ομοφωνία στο Συμβούλιο, κάτι που δεν θεωρείται καθόλου εύκολο να επιτευχθεί.
Ετσι, και πριν ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση, θεωρήθηκε σκόπιμο να βολιδοσκοπήσει ο υπουργός Εξωτερικών Ι. Κασουλίδης τις διαθέσεις των εταίρων στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, στις Βρυξέλλες. Στο πλαίσιο συζήτησης για τις εξελίξεις σε σχέση με το «Ισλαμικό Κράτος», ο κ. Κασουλίδης ενημέρωσε τους εταίρους για τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας εντός της κυπριακής ΑΟΖ, που «παραβιάζουν με τον πιο προκλητικό τρόπο τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου και παρενοχλούν την καθόλα νόμιμη δραστηριότητα μιας, ευρωπαϊκών συμφερόντων, εταιρείας (σ.σ.: της ιταλικής ΕΝΙ)». Επίσης ενημέρωσε τους ομολόγους για την πρόθεση του προέδρου της Δημοκρατίας να εγείρει το θέμα στο επικείμενο Συμβούλιο Κορυφής, στις 23 και 24 Οκτωβρίου.
Μετά τη συνεδρίαση του συμβουλίου αρχηγών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου Ν. Χριστοδουλίδης δήλωσε ότι οι αρχηγοί καταδίκασαν ομόφωνα τις προκλήσεις της Τουρκίας και ότι σε κλίμα συναντίληψης κατατέθηκαν προτάσεις από τα κόμματα και τον τέως πρόεδρο της Δημοκρατίας Δ. Χριστόφια. Η Λευκωσία παρακολουθεί στενά την πορεία του «Μπαρμπαρός», το οποίο κινήθηκε εντός της κυπριακής ΑΟΖ νοτιοανατολικά του ακρωτηρίου Κάβο Γκρέκο επί εννέα ώρες, συνοδευόμενο από δύο πλοία υποστήριξης και ένα τουρκικό πολεμικό και βγήκε χθες το βράδυ, κατευθυνόμενο στον κόλπο της Αμμοχώστου. Η διέλευση δεν συνιστά παραβίαση της ΑΟΖ, θα πρέπει το «Μπαρμπαρός» να ποντίσει καλώδια και να ξεκινήσει τις σεισμογραφικές έρευνες, κάτι που δεν είχε συμβεί ώς χθες το βράδυ. Υπενθυμίζεται, πάντως, ότι στις αρχές του Οκτωβρίου η Τουρκία είχε δεσμεύσει την περιοχή νοτίως της Κύπρου και εντός της κυπριακής ΑΟΖ για τον σκοπό αυτό. Η σχετική οδηγία (navtex) ισχύει ώς τις 30 Δεκεμβρίου.
Ούτε η τουρκική ούτε και η τουρκοκυπριακή πλευρά προχώρησαν χθες σε δηλώσεις για τον κατάπλου του «Μπαρμπαρός» στην κυπριακή ΑΟΖ. Μάλιστα τα τουρκικά ΜΜΕ δεν ασχολήθηκαν με το θέμα και η αγγλόφωνη Hürriyet Daily News μετέφερε τη σχετική είδηση με βάση τις πληροφορίες του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων.
ΠΗΓΗ: http://www.kathimerini.gr/788754/article/epikairothta/politikh/paixnidia-entashs-sthn-aoz-kyproy
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου