Τετάρτη 12 Νοεμβρίου 2014

Η Ρωσία θα κατασκευάσει 8 πυρηνικούς αντιδραστήρες στο Ιράν

Μόλις 12 μέρες πριν εκπνεύσει η διορία που έχει δώσει η διεθνής κοινότητα στο Ιράν για να περιορίσει την πυρηνική του δραστηριότητα, η Μόσχα ανακοίνωσε ότι ήρθε σε συμφωνία με την Τεχεράνη για την κατασκευή καταρχάς 2 πυρηνικών αντιδραστήρων και με προοπτική να προστεθούν άλλοι 6.
Τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης επικαλέστηκαν δηλώσεις του επικεφαλής πυρηνικής ενέργειας του Ιράν ο οποίος χαρακτήρισε τη συμφωνία ως ένα σημείο καμπή στην εξέλιξη των σχέσεων μεταξύ Μόσχας και Τεχεράνης. Δύο από τους αντιδραστήρες θα κατασκευαστούν κοντά στις υπάρχουσες εγκαταστάσεις στο Μπουσέρ.

Το Ιράν βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ, τη Βρετανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Κίνα και τη Ρωσία με στόχο τον περιορισμό της πυρηνικής του δραστηριότητας καθώς εκφράζονται φόβοι ότι επιδιώκει την κατασκευή πυρηνικών όπλων ενώ ήδη έχουν επιβληθεί κυρώσεις στο Ιράν επειδή συνεχίζει τη δραστηριότητά του.
Η Τεχεράνη υποστηρίζει ότι χρησιμοποιεί τα πυρηνικά για την ενέργεια και οι διπλωμάτες των δύο πλευρών θα συναντηθούν την ερχόμενη εβδομάδα για τον οριστικό γύρο των διαπραγματεύσεων. Άγνωστο είναι όμως πως θα επηρεάσει τις εξελίξεις η ανακοίνωση της συμφωνίας με τη Ρωσία.
Πηγή:BBC
http://www.enet.gr/?i=news.el.kosmos&id=456142

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου