Σάββατο 22 Νοεμβρίου 2014

Ο πόλεμος των αγωγών μεταφέρεται στο Τουρκμενιστάν

Ένα νέο θέατρο αντιπαράθεσης φαίνεται ότι διαμορφώνεται στο μακρινό Τουρκμενιστάν, όπου εντείνονται οι συζητήσεις για την κατασκευή του αγωγού Trans – Caspian. 



Την περασμένη Τετάρτη ο Ρώσος υπουργός εξωτερικών Λαβρόφ, δεν παρέλειψε να επισημάνει εκ νέου τη δυσφορία της Μόσχας για το έργο που θα συνδέσει το Τουρκμενιστάν με την Ευκρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου μέσω του Αζερμπαϊτζάν και στη συνέχεια της Τουρκίας. 

Πρόκειται για έναν αγωγό που προτάθηκε για πρώτη φορά το 1996 με μήκος 300 χιλιόμετρα και ο οποίος θα συνδέει υποθαλάσσια το λιμάνι Τουρκμένμπασι, στα δυτικά της χώρας με το Μπακού του Αζερμπαϊτζάν. 

Μέσω του αγωγού θα μπορούσαν να μεταφερθούν έως και 30 δις κυβικά μέτρα τουρκμενικού αερίου. 

Είναι ευνόητο ότι το αέριο αυτό αναβαθμίζει τη σημασία του περίφημου νοτίου Διαδρόμου, ο οποίος θα ξεκινά από το Αζερμπαϊτζάν και μέσω της Γεωργίας και της Τουρκίας θα καταλήγει στον Έβρο και τον αγωγό TAP. 

Θυμίζουμε ότι αυτή τη στιγμή από το Αζερμπαϊτζάν εξάγονται προς τα δυτικά 4,7 δις κυβικά μέτρα (μέρος αυτής της ποσότητας φτάνει μέσω της τουρκικής Botas και στην Ελλάδα) ενώ με την κατασκευή του συστήματος των νέων αγωγών (Νοτίου Καυκάσου, TANAP, TAP) που θα είναι σε λειτουργία το 2018 – 2019 θα προστεθούν ακόμη 10δις κυβικά μέτρα με δυνατότητα αναβάθμισης στα 20 δις κυβικά μέτρα. 

Η πλευρά της Ρωσίας έχει εκφράσει τη σθεναρή αντίθεσή της στο έργο που θα φέρει ποσότητες του τουρκμενικού αερίου που αυτή τη στιγμή κατευθύνεται κυρίως προς τη Ρωσία αλλά και την Κίνα μέσω Ρωσίας, προς τις αγορές τις Ευρώπης. 

Η επίσκεψη προ ημερών του προέδρου του Αζερμπαϊτζάν Αλίεφ στο Τουρκμενιστάν επανέφερε στο προσκήνιο το έργο με τον επικεφαλής της Socar Ρόβναγκ Αμπντουλάγεφ να δηλώνει ότι το Μπακού είναι έτοιμο να παράσχει όλη την υποδομή που απαιτείται για την κατασκευή του αγωγού. 

Και βέβαια αμέσως μετά τις δηλώσεις Λαβρόφ, ήρθε η απάντηση του πρέσβη των ΗΠΑ στο Αζερμπαϊτζάν Derek Hogan ο οποίος υπογράμμισε την απόλυτη στήριξη της Ουάσιγκτον στις προσπάθειες για συνεργασία μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και του Τουρκμενιστάν για τη κατασκευή του Υπερκαυκάσιου Αγωγού. 

Σημειώνεται τέλος ότι το Τουρκμενιστάν, έχει το 4ο μεγαλύτερο απόθεμα «γαλάζιου» χρυσού στον κόσμο. 

Χ. Φλουδόπουλος



Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου