Τετάρτη 14 Ιανουαρίου 2015

Το φάντασμα του εξτρεμισμού πλανάται πάνω από την Ευρώπη



Την ώρα που στο Ισραήλ κηδεύονταν οι σοροί των επτά Γάλλων Εβραίων, θυμάτων της επίθεσης στο παντοπωλείο Hypercasher, η ευρωπαϊκή υπηρεσία αστυνομικής συνεργασίας Europol κοινοποιούσε σήμα σε όλες τις ευρωπαϊκές αστυνομικές αρχές, καλώντας σε επιφυλακή για ενδεχόμενο τρομοκρατικό πλήγμα από ισλαμιστικό πυρήνα. Η ευρωπαϊκή υπηρεσία ανέφερε ότι ομάδα έξι με επτά ατόμων ενδέχεται να ταξιδεύει αυτή τη στιγμή μέσω ευρωπαϊκών συνόρων, σχεδιάζοντας να πραγματοποιήσει χτύπημα σε αντίποινα για την εξόντωση των αδελφών Κουατσί και του Αμεντί Κουλουμπαλί την περασμένη εβδομάδα στο Παρίσι.

Ο διευθυντής της Europol Ρομπ Ουέινραϊτ, μιλώντας χθες ενώπιον της αρμόδιας επιτροπής της βρετανικής Βουλής των Κοινοτήτων, ανέφερε ότι η ευρωπαϊκή ήπειρος αντιμετωπίζει τη σοβαρότερη τρομοκρατική απειλή της τελευταίας δεκαετίας, με περισσότερους από 5.000 Ευρωπαίους μαχητές στο πλευρό των τζιχαντιστών της Συρίας. Η προειδοποίηση του κ. Ουέινραϊτ απηχεί τις εκτιμήσεις Ευρωπαίων ηγετών που κάνουν λόγο για λανθάνουσα απειλή από την ενδεχόμενη επάνοδο των μαχητών αυτών στις ευρωπαϊκές τους πατρίδες. Ο κ. Ουέινραϊτ υπογράμμισε επίσης τον κίνδυνο που προκαλούν οι υπάρχουσες εφαρμογές τηλεπικοινωνιών, όπως οι δημοφιλείς What’s Up και iMessage, καθώς το περιεχόμενό τους δεν είναι προσβάσιμο από τις διωκτικές υπηρεσίες. Η προοπτική απαγόρευσης των εφαρμογών αυτών στη Βρετανία προκάλεσε χθες σάλο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με τους χρήστες τους να στρέφονται ευθέως κατά του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον, κατηγορώντας τον για λογοκρισία και απόπειρα φίμωσης της ελεύθερης έκφρασης.

Στο μεταξύ, οι βουλγαρικές αρχές ανακοίνωσαν ότι συνέλαβαν ανήμερα την Πρωτοχρονιά τον 29χρονο Γάλλο υπήκοο Ζοακίμ Φριτς-Ζολί, που προσπαθούσε να περάσει οδικώς στην Τουρκία. Εις βάρος του εκκρεμούσε ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης για συμμετοχή σε ισλαμική τρομοκρατική οργάνωση του 19ου δημοτικού διαμερίσματος της γαλλικής πρωτεύουσας, όπου βρίσκεται το πάρκο των Μπιτ-Σομόν, γνωστό ως έδρα του πυρήνα των αδελφών Κουατσί. Ο Φριτς-Ζολί ταξίδευε με τουριστικό λεωφορείο από τη Γαλλία στην Τουρκία.

Παρακολούθηση

Ο Γάλλος πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς ανακοίνωσε χθες την ενίσχυση της παρακολούθησης καταδικασθέντων εξτρεμιστών, μιλώντας στην Εθνοσυνέλευση, προτού εξασφαλίσει την έγκριση των Γάλλων νομοθετών για ανανέωση της εντολής για αξιοποίηση αεροπορικών δυνάμεων στο πλαίσιο της συμμαχικής εκστρατείας κατά του «Ισλαμικού Κράτους» και την ενίσχυση των βομβαρδισμών. «Η Γαλλία βρίσκεται σε πόλεμο με το εξτρεμιστικό Ισλάμ», είπε ο Γάλλος πρωθυπουργός, προτού υπογραμμίσει: «Η Γαλλία δεν βρίσκεται, όμως, σε πόλεμο με το Ισλάμ».

Στο ιστορικό αρχηγείο της αστυνομίας στο Παρίσι, την Conciergerie επί της «Αποβάθρας των Χρυσοχόων», ο Γάλλος πρόεδρος Ολάντ τίμησε χθες τη μνήμη των τριών αστυνομικών που σκοτώθηκαν την περασμένη εβδομάδα στο Παρίσι, απονέμοντάς τους μετά θάνατον το ανώτατο στρατιωτικό παράσημο, της Λεγεώνας της Τιμής. Την ερχόμενη εβδομάδα, ο Ολάντ θα τιμήσει τους τρεις νεκρούς σε επίσημη τελετή στο πεδίο παρελάσεων του Μνημείου των Απομάχων. Την ίδια στιγμή, στην Ιερουσαλήμ πραγματοποιήθηκε η κηδεία των τεσσάρων Γάλλων, θυμάτων της επίθεσης του Κουλουμπαλί στο παντοπωλείο Hypercasher, παρουσία του Ισραηλινού προέδρου Ρόιβεν Ρίβλιν.


ΠΗΓΗ: http://www.kathimerini.gr/799296/article/epikairothta/kosmos/to-fantasma--toy-e3tremismoy-planatai-panw-apo-thn-eyrwph

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου