Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου 2015

Πυρά Αιγύπτου στη Λωρίδα της Γάζας

Παλαιστίνιοι στη Λωρίδα της Γάζας δέχθηκαν (προειδοποιητικά) πυρά από ένοπλες δυνάμεις του γειτονικού κράτους, στην παραμεθόριο περιοχή. Η είδηση δεν θα περνούσε ούτε στα... ψιλά της διεθνούς επικαιρότητας αν τα πυρά προέρχονταν από τον στρατό του Ισραήλ, όπως είναι λογικό να υποθέσει ο αναγνώστης. Αποκτά, όμως, ιδιαίτερη σημασία καθώς, στην περίπτωση που εξετάζουμε, τα προειδοποιητικά πυρά προέρχονταν από τον στρατό της... Αιγύπτου, άλλοτε χώρας-οδηγού του αραβικού κόσμου και προστάτιδας δύναμης της Γάζας. Και μόνο αυτό το περιστατικό μιλάει από μόνο του για τη ραγδαία επιδείνωση των σχέσεων μεταξύ της ελεγχόμενης από την ισλαμική Χαμάς Λωρίδας της Γάζας και της κυβέρνησης του Καΐρου, ύστερα από το στρατιωτικό κίνημα του τότε στρατηγού και σημερινού προέδρου της Αιγύπτου Αμπντελφατάχ αλ Σίσι, το οποίο ανέτρεψε τον εκλεγμένο ισλαμιστή πρόεδρο της χώρας Μοχάμεντ Μόρσι, τo 2013.

Οι γλάροι πετούν ελεύθερα πάνω από τη Λωρίδα της Γάζας, που παραμένει, για τις γυναίκες της φωτογραφίας, μια μεγάλη φυλακή.








Αφορμή για το άκρως ασυνήθιστο επεισόδιο ήταν έκρηξη που σημειώθηκε στην παραμεθόριο περιοχή, εντός των παλαιστινιακών εδαφών, τη στιγμή που σε μικρή απόσταση βρισκόταν αυτοκινητοπομπή του αιγυπτιακού στρατού, στο σημείο ελέγχου Σαλαντίν. Πηγές των αιγυπτιακών αρχών ασφαλείας έριχναν την ευθύνη στη Χαμάς, η οποία την αρνήθηκε κατηγορηματικά.


«Πυρά εκτοξεύθηκαν κατά έναν αδικαιολόγητο τρόπο, που μας προκάλεσε έκπληξη και χωρίς να έχει υπάρξει η παραμικρή παραβίαση από την παλαιστινιακή πλευρά», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εσωτερικών, στην ελεγχόμενη από τη Χαμάς κυβέρνηση της Γάζας, Εϊάντ αλ Μποζόμ. Από τις προειδοποιητικές βολές των αιγυπτιακών δυνάμεων δεν υπήρξαν τραυματισμοί. Η παλαιστινιακή Χαμάς γεννήθηκε από τους κόλπους των Αδελφών Μουσουλμάνων, της ιστορικής οργάνωσης που ιδρύθηκε στην Αίγυπτο και εξαπλώθηκε σε πολλές χώρες της Μέσης Ανατολής. Το καθεστώς Σίσι στην Αίγυπτο κήρυξε, μετά την ανατροπή του Μόρσι, παράνομους τους Αδελφούς Μουσουλμάνους κι εξαπέλυσε ανελέητη, αιματηρή εκστρατεία καταστολής εναντίον τους. Την περασμένη εβδομάδα, αιγυπτιακό δικαστήριο κήρυξε παράνομη και τη στρατιωτική πτέρυγα της Χαμάς «Ταξιαρχίες Εζεντίν αλ Κασάμ», θεωρώντας την τρομοκρατική οργάνωση. Η εξέλιξη αυτή οδήγησε τη Χαμάς στην απόφαση να μην αναγνωρίζει στο εξής στην Αίγυπτο τον ρόλο του μεσολαβητή, στις όποιες διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ, ρόλο που έπαιζε η μεγαλύτερη αραβική χώρα επί δεκαετίες.

Στο μεταξύ, ένας πολίτης έχασε τη ζωή του στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Αιγύπτου, την Αλεξάνδρεια, όταν εξερράγη βόμβα που ήταν κρυμμένη σε στρατόπεδο της αστυνομίας. Αλλος ένας πολίτης και ο 12χρονος γιος του τραυματίστηκαν στην ίδια επίθεση, στη δυτική έξοδο της πόλης. Νωρίτερα, μικρής ισχύος εκρηκτικός μηχανισμός πυροδοτήθηκε σε μετασχηματιστή του ηλεκτρικού δικτύου, στο κέντρο του Καΐρου, χωρίς να προκληθούν σημαντικές ζημιές ή τραυματισμοί.

Μετά την ανατροπή του Μόρσι και το κύμα διωγμών κατά των Αδελφών Μουσουλμάνων, ριζοσπαστικές ισλαμικές οργανώσεις έχουν αποδυθεί σε βομβιστικές επιθέσεις εναντίον του στρατού και της αστυνομίας, ιδίως στη χερσόνησο του Σινά, που συνορεύει με το Ισραήλ και τη Γάζα. Η ανησυχία κορυφώθηκε την περασμένη Πέμπτη, όταν 32 άνθρωποι, κατά κύριο λόγο μέλη των δυνάμεων ασφαλείας, σκοτώθηκαν σε μια αλυσίδα συνδυασμένων ενόπλων επιθέσεων στο βόρειο τμήμα της χερσονήσου του Σινά. Η αιγυπτιακή κυβέρνηση κατηγορεί τη Χαμάς ότι βοηθά τη μεταφορά όπλων στους ισλαμιστές μαχητές του Σινά μέσω υπόγειων τούνελ που συνδέουν τη Γάζα με την επικράτεια της Αιγύπτου.


AFP, REUTERS

ΠΗΓΗ: http://www.kathimerini.gr/802166/article/epikairothta/kosmos/pyra-aigyptoy-sth-lwrida-ths-gazas

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου