Τετάρτη 18 Μαρτίου 2015

Τέταρτη θητεία για τον Νετανιάχου

Έτοιμος για την τέταρτη θητεία του είναι ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ο οποίος κατάφερε να κερδίσει τις εκλογές της Τρίτης, διαψεύδοντας τις δημοσκοπήσεις που έδιναν προβάδισμα στη Σιωνιστική Ενωση του Ισαάκ Χέρτσογκ.
Με καταμετρημένο το 99.5% των ψήφων, το Λικούντ του Νετανιάχου έχει ήδη καταλάβει 29 ή 30 έδρες στο Ισραηλινό Κοινοβούλιο, έναντι 24 εδρών της Σιωνιστικής Ενωσης.

Το  τρίτο κόμμα είναι η «Κοινή Λίστα», η πρώτη κοινή κάθοδος των αραβικών κομμάτων, που αποσπά σύμφωνα με τα exit polls 13 έδρες. Το κόμμα εκπροσωπεί το 20% των πολιτών του Ισραήλ, που είναι αραβικής καταγωγής. Χθες το πρωί μάλιστα, ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου καταφέρθηκε ανοικτά εναντίον τους, υποστηρίζοντας ότι «αριστερές ΜΚΟ» «φέρνουν Αραβες ψηφοφόρους με τα λεωφορεία στις κάλπες». «Η δεξιά κινδυνεύει» είχε γράψει ο Νετανιάχου στην ιστοσελίδα του. To κλίμα μετατράπηκε από κινδυνολογικό σε θριαμβευτικό μόλις ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα των exit polls. «Σε πείσμα των προβλέψεων, είναι μια μεγάλη νίκη για το Λικούντ» έγραψε ο Νετανιάχου.
Αν και οι πολιτικοί του αντίπαλοι είχαν υποσχεθεί μια σκληρή εκλογική μάχη, ο Νετανιάχου τελικά κατάφερε να επανεκλεγεί, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των exit polls που τον ήθελαν ως τον επικρατέστερο για να αναλάβει εκ νέου την πρωθυπουργία της χώρας.
Οι υποστηρικτές του Νετανιάχου γιόρτασαν στους δρόμους τη νίκη του πρωθυπουργού, ο οποίος απηύθυνε χαιρετισμό από τα γραφεία του κόμματός του στο Τελ Αβίβ.
Ο Νετανιάχου είχε βλέποντας την περασμένη Παρασκευή πως το κόμμα της σιωνιστικής Ένωσης τον απειλούσε, υποσχέθηκε στον λαό του Ισραήλ πως όσο είναι ο ίδιος πρωθυπουργός της χώρας δεν θα επιτρέψει την δημιουργία του Παλαιστινιακού κράτους. Αυτό φαίνεται πως του έδωσε την ώθηση που χρειαζόταν προκειμένου να μην μπει σε περιπέτειες όσον αφορά τη νίκη στις εκλογές.
Στις δηλώσεις του προς τον ισραηλινό λαό, ο Νετανιάχου είπε: «Είμαι περήφανος που ο λαός την κρίσιμη στιγμή ήξερε πως να ξεχωρίσει ποια είναι τα σημαντικά ζητήματά μας και να σταθεί σε αυτά. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι η ασφάλεια, μια οικονομία γερή για την κοινωνία και μια ισχυρή ηγεσία».
ΠΗΓΗ: http://www.kathimerini.gr/807768/article/epikairothta/kosmos/tetarth-8hteia-gia-ton-netaniaxoy

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου