Η πλευρά υπέρ της αποχώρησης από την ΕΕ έχει αφήσει να εννοηθεί ότι πρόκειται να μιλήσει για την μετανάστευση στην εναπομείνασα περίοδο πριν το δημοψήφισμα. Αυτό δεν προκαλεί έκπληξη: οι υποστηρικτές του Brexit έχουν δυσκολευτεί για να αντιμετωπίσουν τις οικονομικές αναλύσεις των υποστηρικτών της παραμονής από σημαίνοντες οργανισμούς -ΟΟΣΑ, το υπουργείο Οικονομικών, η ΒοΕ και το ΔΝΤ, για να ονομάσουμε μερικούς. Μια επίμονη εστίαση στην μετανάστευση διατηρεί την προσοχή του κοινού στην κοινή (αλλά λανθασμένη) άποψη οτι η μετανάστευση συμπιέζει τους μισθούς και ασκεί πιέσεις στις δημόσιες υπηρεσίες. Επίσης έχει δοθεί μια αίσθηση ταυτότητας και πολιτικής τάξης στην εκστρατεία. Οι υποστηρικτές της εξόδου από την ΕΕ έχουν απεικονίσει τους υποστηρικτές της παραμονής ως πλούσιους Λονδρέζους που δεν έχουν επαφή με την πραγματικότητα - εξ ου και το σχόλιο του υποστηρικτή της εξόδου υπουργού Απασχόλησης, Priti Patel, ότι "Είναι ντροπή το γεγονός ότι αυτοί που ηγούνται της εκστρατείας υπέρ της ΕΕ δεν νοιάζονται για όσους δεν έχουν τα πλεονεκτήματά τους. Το στενό προσωπικό τους συμφέρον, δεν τους επιτρέπει να δώσουν σημασία στα συμφέροντα του ευρύτερου κοινού”. Σε περίπτωση που χρειάζεστε υπενθύμιση, ο David Cameron και ο George Osborne είναι και οι δύο από εύπορες οικογένειες του Λονδίνου και φοίτησαν και οι δύο σε ακριβά ιδιωτικά σχολεία στην περιοχή του Λονδίνου (όπως και ο Boris Johnson και ο Nigel Farage).
Το μήνυμα κατά των ελίτ από τους υποστηρικτές της εξόδου αντηχεί πιο έντονα σε περιοχές εκτός του Λονδίνου, των οποίων οι οικονομίες δυσκολεύονται μετά από την κρίση του 2008. Αλλά η ειρωνεία είναι πως αυτές οι περιοχές είναι που έχουν περισσότερα να χάσουν από μια έξοδο από την ΕΕ, όχι το Λονδίνο και όσοι μετακινούνται στην πλούσια ζώνη του.
Το Γράφημα 1 εμφανίζει έναν θετικό συσχετισμό μεταξύ του επιπέδου οικονομικής ολοκλήρωσης μιας περιοχής με την ΕΕ και τον ευρωσκεπτικισμό αυτής της περιοχής. Ο κάθετος άξονας, βασισμένος στα νέα στοιχεία από το Πανεπιστήμιο του Groningen, δείχνει το ποσοστό της οικονομικής παραγωγής της περιοχής το οποίο πωλείται στην υπόλοιπη ΕΕ -είτε με την μορφή εξαγωγών είτε εμμέσως, με εγχώριες επιχειρήσεις που προμηθεύουν αγαθά και υπηρεσίες στους εξαγωγείς. Ο κάθετος άξονας έχει ληφθεί από την Έρευνα για τις Βρετανικές Εκλογές, στην οποία οι άνθρωποι ερωτώνται πώς θα ψήφιζαν στο δημοψήφισμα της ΕΕ και αναλύεται σε επίπεδο εκλογικής περιφέρειας. Το γράφημα εμφανίζει ότι το Λονδίνο και η Σκωτία, οι περιοχές με το μεγαλύτερο ποσοστό υπέρ της ΕΕ στο Ηνωμένο Βασίλειο, είναι λιγότερο οικονομικά ολοκληρωμένες με την ΕΕ από ό,τι ο μέσος όρος της ΕΕ. Στο μεταξύ, έξω από τον πλούσιο Νοτιοανατολικό τομέα, οι αγροτικές περιοχές όπως το Βόρειο Γιορκσάιρ και το Dorset, και ακόμη πιο αγροτικές όπως το Δυτικό Γιόρκσάιρ και το Λάνκασάιρ, είναι περισσότερο ενοποιημένες με την ΕΕ και επίσης τείνουν να είναι πιο ευρωσκεπτικιστές.
Το γεγονός ότι το Λονδίνο πουλάει λιγότερα στην ΕΕ θα είναι μάλλον έκπληξη -ιδιαίτερα για εκείνους που θεωρούν πως η ΕΕ ωφελεί μόνο την "μητροπολιτική ελίτ”. Υπάρχουν τρεις λόγοι για αυτό: Πρώτον, το εμπόριο του Λονδίνου είναι πιο παγκόσμιο. Παραδοσιακά, το Λονδίνο πουλάει περίπου 10% λιγότερες από τις εξαγωγές του στην ΕΕ από ό,τι στις άλλες περιοχές. Και αυτό διότι ο κλάδος των υπηρεσιών είναι λιγότερο εξαρτημένος από την ευρωπαϊκή ζήτηση, και το Λονδίνο και η Νοτιοανατολική περιοχή είναι σε μεγάλο βαθμό προσανατολισμένη στις υπηρεσίες. Αντιθέτως, η μεταποίηση, η γεωργία, η εξόρυξη και η άντληση, και οι υπηρεσίες κοινής ωφελείας, είναι περισσότερο στραμμένες προς τις αγορές της ΕΕ, και οι περιοχές έξω από την ζώνη του Λονδίνου τείνουν να είναι περισσότερο εξειδικευμένες σε αυτούς τους κλάδους.
Δεύτερον, η οικονομία του Λονδίνου είναι πολύ μεγάλη και διαφορετική -ένα μεγάλο εργοστάσιο σε μια άλλη περιοχή θα αντιστοιχούσε σε ένα μεγαλύτερο ποσοστό του ΑΕΠ του. Ως εκ τούτου, κάθε στερλίνα των εξαγωγών που προκύπτει από το Λονδίνο, αντιστοιχεί σε ένα μικρότερο μερίδιο της οικονομίας της πρωτεύουσας από ό,τι συμβαίνει αλλού.
Τρίτον, η διαφοροποιημένη οικονομία του Λονδίνου επιτρέπει στην πόλη να προσαρμοστεί και να απαντήσει στα σοκ πολύ πιο γρήγορα σε σχέση με άλλες περιοχές του Ηνωμένου Βασιλείου, όπως έχουμε παρατηρήσει στα χρόνια μετά από την οικονομική κρίση του 2008: η οικονομία του Λονδίνου αναπτύσσεται όταν οι άλλες περιοχές συνεχίζουν να δυσκολεύονται. Το Λονδίνο είναι ως εκ τούτου λιγότερο εξαρτώμενη από την ΕΕ και επίσης λιγότερο ανθεκτική σε ένα σοκ μετά από ένα Brexit, από ό,τι άλλες περιοχές του Ηνωμένου Βασιλείου.
Κανένα από τα συνήθη επιχειρήματα σχετικά με το για ποιον λόγο αυτές οι περιοχές είναι πιο ευρωσκεπτικιστικές, ταιριάζει στενά με τα δεδομένα. Οι φτωχότερες περιοχές τείνουν να είναι πιο ευρωσκεπτικιστικές, αλλά η σχέση είναι αδύναμη- και εάν βγάλουμε το Λονδίνο εκτός, σχεδόν εξαφανίζεται. Η μέση ηλικία του πληθυσμού μιας περιοχής δεν φαίνεται να κάνει μεγάλη διαφορά. Τα επίπεδα εκπαίδευσης είναι ελαφρώς καλύτερος δείκτης -οι περιοχές με περισσότερους ανθρώπους που έχουν μια κάποια τριτοβάθμια εκπαίδευση τείνουν να είναι λιγότερο ευρωσκεπτικιστές, αλλά αυτός ο συσχετισμός δεν είναι πολύ ισχυρός. Ο καλύτερος προγνωστικός δείκτης μέχρι τώρα είναι συμπεριφορές απέναντι στη μετανάστευση. Η Έρευνα για τις Βρετανικές Εκλογές ζήτησε από τους συμμετέχοντες στην έρευνα να απαντήσουν στο ερώτημα: "θεωρείτε ότι η μετανάστευση υπονομεύει ή εμπλουτίζει την πολιτιστική ζωή της Βρετανίας;”, και τους ζητήθηκε να απαντήσουν σε μια κλίμακα με υψηλότερο το 7 -όσο χαμηλότερο το αποτέλεσμα, τόσο περισσότερο ένας ερωτώμενος θεωρούσε ότι η μετανάστευση υπονομεύει την πολιτιστική ζωή της Βρετανίας. Οι πολίτες των περιοχών όπου η μετανάστευση θεωρείται επιζήμια, είναι πιο πιθανό να ψηφίσουν υπέρ του Brexit (δείτε γράφημα 2).
Η ειρωνεία είναι πως αυτές οι περιοχές τείνουν να έχουν λιγότερους μετανάστες από ότι οι περιοχές υπέρ της ΕΕ -και έχουν περισσότερα να χάσουν από το Brexit οικονομικά, απο τη στιγμή που οι οικονομίες τους είναι πιο στενά ενοποιημένες με την ΕΕ. Ως εκ τούτου, ο Priti Pratel κάνει λάθος που αφήνει να εννοηθεί ότι οι επικεφαλής της εκστρατείας υπέρ της παραμονής αγνοούν τα οικονομικά συμφέροντα των απλών Άγγλων πολιτών. Ακριβώς το αντίθετοι. Περισσότερο, προσπαθούν να ενθαρρύνουν τους ανθρώπους να επικεντρωθούν στα οικονομικά τους συμφέροντα, όχι στην μετανάστευση. Η μετανάστευση επηρεάζει την καθημερινή ζωή των πολιτών σε πολλές από αυτές τις περιοχές, πολύ λιγότερο από όσους ζουν στις πόλεις της Αγγλίας, ενώ έχουν πιο στενούς οικονομικούς δεσμούς με την ΕΕ.
Σε εθνικό επίπεδο, ο διάλογος για το δημοψήφισμα οδηγείται σε ένα παζάρι: χαμηλότερη μετανάστευση με την έξοδο, ή εξασφάλιση της οικονομίας με την παραμονή. Αλλά για τις ευρωσκεπτικιστικές περιοχές, αυτό το παζάρι δεν υπάρχει: ψηφίζοντας υπέρ της εξόδου από την ΕΕ, οι κάτοικοι των περιοχών αυτών θα συρρίκνωναν την μετανάστευση στο Λονδίνο και σε άλλες πόλεις, ενώ θα έπλητταν την οικονομία της δικής τους περιοχής.
των John Springford, Philip McCann, Bart Los και Mark Thissen
Μπορείτε να δείτε το κείμενο εδώ: http://www.cer.org.uk/insights/brexiting-yourself-foot-why-britains-eurosceptic-regions-have-most-lose-eu-withdrawal
Απόδοση: capital.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου