Παρασκευή 25 Μαΐου 2012

"Εποικοδομητική" η συνάντηση για το Ιράν, εκτιμά η Μόσχα



Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών χαρακτήρισε σήμερα "εποικοδομητικές" τις διαπραγματεύσεις στη Βαγδάτη για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα παρά τις "ενδεικτικές διαφωνίες", κι ενώ μια νέα συνάντηση προγραμματίζεται στη Μόσχα για τις 18 και 19 Ιουνίου.
   "Ο γύρος των διαπραγματεύσεων πραγματοποιήθηκε σε εποικοδομητικό και σοβαρό κλίμα και παρά τις ενδεικτικές διαφωνίες στις προσεγγίσεις, επιβεβαιώθηκε ότι οι πλευρές είναι έτοιμες να εργαστούν δυναμικά για την εξεύρεση μιας αποδεκτής από όλους λύσης", ανακοίνωσε το υπουργείο.
   Η ρωσική διπλωματία στην ανακοίνωσή της υπενθυμίζει ότι οι πλευρές συμφώνησαν να συναντηθούν στη Μόσχα στις 18 και 19 Ιουνίου.
   Οι μεγάλες δυνάμεις και το Ιράν ολοκλήρωσαν χθες Πέμπτη τις διήμερες τεταμένες διαβουλεύσεις για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα με μόνο χειροπιαστό αποτέλεσμα τη νέα συνάντηση στη Μόσχα. 

   Στο βασικό θέμα του εμπλουτισμού ουρανίου από την Τεχεράνη δεν υπήρξε μια συμφωνία, με την ιρανική πλευρά να επιμένει στο "απόλυτο δικαίωμά της" να εμπλουτίζει ουράνιο δηλώνοντας παράλληλα έτοιμη να συζητήσει το θέμα αυτό.
   "Το Ιράν δήλωσε ότι είναι έτοιμο να συνεχίζει τις συνομιλίες για την εξέταση του θέματος του εμπλουτισμού κατά 20% και άλλων θεμάτων που το ενδιαφέρουν, κυρίως η αναγνώριση του δικαιώματός του στον εμπλουτισμό ουρανίου", επισημαίνει το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.
 
Την ίδια ώρα η επικεφαλής της αμερικανικής αντιπροσωπίας στις συνομιλίες για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα Γουέντι Σέρμαν έφθανε στο Ισραήλ για διαβουλεύσεις που αφορούν θέματα ασφαλείας, ανακοίνωσαν σήμερα αμερικανικές διπλωματικές πηγές.
   "Έφθασε στο Ισραήλ", δήλωσε ο εκπρόσωπος της πρεσβείας των ΗΠΑ Κερτ Χόγιερ.
   "Η υφυπουργός Πολιτικών Υποθέσεων Γουέντι Σέρμαν θα μεταβεί στο Τελ-Αβίβ στις 25 Μαΐου για διαβουλεύσεις που αφορούν διμερή και περιφερειακά θέματα με υψηλόβαθμους αξιωματούχους και για να επαναλάβει την πάγια δέσμευσή μας στην ασφάλεια του Ισραήλ", ανακοίνωσε χθες το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
   Σύμφωνα με το ισραηλινό ραδιόφωνο, η Σέρμαν θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Νετανιάχου για να τον ενημερώσει για τις συνομιλίες της Βαγδάτης για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

ΠΗΓΗ: http://www.onalert.gr/default.php?pname=Article&catid=2&art_id=14785 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου