Τετάρτη 20 Ιουνίου 2012

Ο Ιρακινός πρωθυπουργός προειδοποιεί τους Κούρδους με πόλεμο.




Ο Ιρακινός πρωθυπουργός Νούρι Αλ-Μαλίκι προειδοποίησε εχτές ότι ο πόλεμος είναι πιθανός για τα πεδία πετρελαίου που υπάρχουν στην κουρδική περιοχή.

Πριν μερικές εβδομάδες η ExxonMobil υπέγραψε συμβόλαιο εκμετάλλευσης έξι περιοχών, με την Περιφερειακή Κυβέρνηση του Κουρδιστάν. Δύο από αυτές τις περιοχές διεκδικούνται από τη Βαγδάτη. Ο Αλ-Μαλίκι αντιλαμβάνεται αυτές τις πρωτοβουλίες ως απειλή ενάντια στην ενότητα του Ιράκ και ως πυροκροτητή εντάσεων και πολέμων στην περιοχή. Επιπλέον, υποστηρίζει ότι οποιοδήποτε συμβόλαιο εκμετάλλευσης ενεργειακών πόρων πρέπει να εγκρίνεται πρώτα από τη Βαγδάτη.

Την προηγούμενη εβδομάδα εστάλη επιστολή από τον Ιρακινό πρωθυπουργό στον Πρόεδρο Ομπάμα όπου του ζητούνταν να μεσολαβήσει με τρόπο ώστε να παρεμποδισθεί η ολοκλήρωση της συμφωνίας.

Ο υπουργός φυσικών πόρων Αστι Χαουράμι είπε ότι υπάρχουν πολλές ηγέτιδες πετρελαϊκές εταιρείες που επιζητούν ένα συμβόλαιο παραγωγής με το Ιράκ, όπως η γαλλική Total και η νορβηγική Statoil, οι οποίες επιθυμούν να δραστηριοποιούνται σε σταθερό επιχειρηματικό περιβάλλον.

Ο ηγέτης της περιφερειακής κυβέρνησης του Κουρδιστάν Μασούντ Μπαρζανί έχει επί μήνες εμπλακεί σε μια ατέρμονη διαμάχη με τον Αλ-Μαλίκι ζητώντας επίμονα την καθαίρεση του. Ενδεικτικά, πρόσφατα ο Μπαρζανί έδωσε άσυλο στον Αλ-Χασέμι, ο οποίος κατηγορείται για σειρά βομβαρδισμών ενάντια σε Σιίτες σε όλη τη χώρα.

Πηγή TurkishCentralNews: http://turkishcentralnews.com/archives/14944

Μετάφραση Ελπινίκη Καρακώστα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου