Τετάρτη 20 Ιουνίου 2012

Reuters: Οι G20 υποστηρίζουν την προσπάθεια διάσωσης της Ευρώπης.




Η Ευρώπη δεσμεύτηκε στη Σύνοδο των G20 ότι θα προχωρήσει με την ολοκλήρωση του τραπεζικού της τομέα; ένα βήμα που από καιρό υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ ως το πλέον ενδεδειγμένο για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους και την απόδραση από τον φαύλο κύκλο των διασώσεων που βυθίζει ολοένα και περισσότερο τις χώρες στην ύφεση.

« Τίποτα δε μπορεί να λειτουργήσει ως ασημένια σφαίρα που θα επιλύσει το ζήτημα ολοκληρωτικά, μέσα στις επόμενες δυο εβδομάδες ή ακόμη μέσα στους επόμενους δύο μήνες... αλλά κάθε βήμα αναδεικνύει την αποφασιστικότητα της Ευρώπης για περισσότερη ολοκλήρωση» είπε ο Ομπάμα.

Τώρα οι G20 περιμένουν τη Σύνοδο της ΕΕ της επόμενης εβδομάδας, όπου οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι αναμένεται να ανακοινώσουν μια μακρά διαδικασία προς βαθύτερη ολοκλήρωση, ξεκινώντας από την τραπεζική ένωση. Το συγκεκριμένο σχέδιο αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί ως τον επόμενο Δεκέμβρη.


Οι χρηματοπιστωτικές αγορές δεν έχουν πειστεί ακόμη για την προθυμία της Ευρώπης, καθώς η Γερμανία έχει αποφύγει μέχρι σήμερα να αναλάβει μεγάλο μερίδιο του πιστωτικού ρίσκου της ευρωζώνης , παρ’ όλο που χώρες όπως οι Γαλλία και Ιταλία πιέζουν προς αυτή την κατεύθυνση.  

Οι G20 συμφώνησαν ότι ο απαραίτητος αλγόριθμος για να διασωθεί η νομισματική ένωση είναι η τραπεζική ένωση, η δημοσιονομική ένωση και η πολιτική ένωση.

Οι επενδυτές επιμένουν ότι η σύγκλιση των προϋπολογισμών και η πολιτική ενοποίηση είναι προαπαιτούμενο για να επιδείξουν από τη μεριά τους περισσότερη εμπιστοσύνη. Αυτό σημαίνει παράδοση μεγαλύτερου μεριδίου εθνικής κυριαρχίας από τα κράτη-μέλη της ΕΕ και μοίρασμα των οικονομικών βαρών. Το καμπανάκι χτυπά ιδιαίτερα για τη Γερμανία.

Η Ιταλία πρότεινε ένα αμφιλεγόμενο για τον συντάκτη του Reuters, σχέδιο αγοράς χρέους από χώρες με προβλήματα για να ξεκινήσει η πιστωτική τους ανακούφιση πιο σύντομα. Ο Πρόεδρος Ολλάντ είπε ότι το σχέδιο αξίζει να συζητηθεί αλλά η Γερμανία αρνήθηκε πως εισήχθη σχετική πρωτοβουλία στην ατζέντα της επόμενης εβδομάδας.

Ο Πρόεδρος Ομπάμα κατέδειξε ότι σε έναν διασυνδεδεμένο κόσμο σαν τον σημερινό κάθε περιοχή του κόσμου εξαρτάται σε ορισμένο βαθμό από τη ζήτηση για προϊόντα της Ευρώπης. Από την άλλη, ομάδες αναπτυσσόμενων χωρών εξέφρασαν τη δυσαρέσκεια τους που η συγκεκριμένη Σύνοδος μονοπολήθηκε από τα προβλήματα της Ευρώπης και δεν έθεσε επί της ουσίας ζητήματα όπως η φτώχεια και η ανεπάρκεια τροφίμων.


Μετάφραση Ελπινίκη Καρακώστα  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου