Πέμπτη 28 Ιουνίου 2012

Μπορεί να διατηρηθεί το οικονομικό θαύμα της Τουρκίας;



Παρά την οικονομική κρίση, η Τουρκία αναπτύσσεται γρήγορα. Το 2011 ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης έφτασε το 7.5 τοις εκατό και γι’ αυτό το έτος η κυβέρνηση προβλέπει έως και τέσσερις μονάδες περισσότερη ανάπτυξη.

Σήμερα η Τουρκία είναι η 15η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου και η 7η μεγαλύτερη στην Ευρώπη. Το δημόσιο χρέος της βρίσκεται στο 42 τοις εκατό του ΑΕΠ της, από τα χαμηλότερα στην Ευρώπη μετά τη Σουηδία και την Τσεχία.

Η Moodys την ανέβασε σε επίπεδο πιστοληπτικής ικανότητας Βα1 αναγνωρίζοντας την ως μια αναδυόμενη οικονομική δύναμη.


Η τούρκικη οικονομία είναι εξαρτημένη από την ευρωπαϊκή οικονομία σε σημαντικό βαθμό, με ότι αυτό συνεπάγεται. Το 46% των εξαγωγών της καταλήγουν στην Ευρώπη, η οποία αποτελεί και τη βασική πηγή ΑΞΕ, 76%. Επιπρόσθετα, πάνω από το 76% του τουρισμού της είναι Ευρωπαίοι. Αναρωτιέται λοιπόν κανείς πια είναι η ανθεκτικότητα της τουρκικής οικονομίας στην περίοδο της ευρωπαϊκής οικονομικής κρίσης.

Πολλοί αναλυτές κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τη βιωσιμότητα της τουρκικής οικονομίας, θορυβημένοι από το μεγάλο έλλειμμα της που άγγιξε το 10% επί του ΑΕΠ της, το 2011.

Ο εξέχων Τούρκος οικονομολόγος Σουλειμάν Γιασάρ ανέφερε πως το έλλειμμα της Τουρκίας είναι πράγματι πηγή ανησυχίας, ωστόσο πρόκειται για έλλειμμα περισσότερο του ιδιωτικού παρά του δημόσιου τομέα και άρα το ρίσκο για την οικονομία μειώνεται. Υποστηρίζει ότι η λύση βρίσκεται στην υποτίμηση του τουρκικού νομίσματος και όχι στην αύξηση των αποταμιεύσεων. Αυτός και άλλοι Τούρκοι οικονομολόγοι αντιμετωπίζουν το έλλειμμα ως αναγκαίο κακό της τουρκικής ανάπτυξης , καθώς το κράτος χρηματοδοτεί απαραίτητες για την οικονομία επενδύσεις. Ωστόσο, επίσης καλούν για υιοθέτηση νέου μοντέλου στραμμένου σε λιγότερο έλλειμμα, περισσότερη παραγωγή και ανταγωνιστικότητα.

Από τη άλλη, οικονομολόγοι όπως ο Μουσταφά Σόνμεζ επισημαίνουν ότι η μακροοικονομική στατιστική της κυβέρνησης μπορεί να μην αποκαλύπτεί την πραγματική εικόνα. Όταν κανείς συγκρίνει την τουρκική οικονομία με ευρωπαϊκές οικονομίες οφείλει να λαμβάνει υπόψη του την ισοτιμία αγοραστικής δύναμης. Η αλήθεια είναι ότι η Τουρκία βρίσκεται αρκετά πίσω από τις ευρωπαϊκές οικονομίες. Το εισόδημα ενός Τούρκου πολίτη είναι περίπου το μισό του εισοδήματος των ευρωπαίων πολιτών.

Λεει «Το να αποφεύγουμε να κοιτάξουμε την πραγματικότητα κατάματα μοιάζει με τη συμπεριφορά του βατράχου που στο παραμύθι ήθελε να μοιάσει με την αγελάδα. Και φούσκωνε και φούσκωνε, ώσπου στο τέλος έσκασε.»


Μετάφραση Ελπινίκη Καρακώστα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου