Τρίτη 19 Ιουνίου 2012

The Wall Street Journal: Τι θα ζητήσει η νέα κυβέρνηση από την Μέρκελ;




Η Άγκελα Μέρκελ στη Σύνοδο G20 έσπευσε να στείλει μήνυμα προειδοποίησης στους νεοεκλεγέντες Έλληνες πολιτικούς ηγέτες πως τα χρονοδιαγράμματα πιέζουν και οι Έλληνες πολιτικοί οφείλουν να εκπληρώσουν όλες τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη δανειακή σύμβαση. Ενημέρωσε δε με αυστηρότητα ότι δε θα γίνει καμία αλλαγή στο μνημόνιο.

Ωστόσο, τις τελευταίες ημέρες Γερμανοί αξιωματούχοι υπονοούν ότι η Γερμανία είναι ανοιχτή σε μια συζήτηση για την χαλάρωση των σφιχτών χρονοδιαγραμμάτων του μνημονίου.

Η Αθήνα από την άλλη ως την Πέμπτη αναμένεται να παρουσιάσει ένα πλαίσιο αιτημάτων πάνω στο οποίο θα στηριχθεί η όποια προσπάθεια για αναδιαπραγμάτευση. Οι προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης θα συζητηθούν στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, στις 28-29 Ιουνίου.   


Σύμφωνα με το μνημόνιο, η Ελλάδα οφείλει να έχει επιτύχει πλεόνασμα γύρω στο 4,5% του ΑΕΠ (μείον το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους) της ως το 2014. Η πρόταση που αναμένεται από την Ελλάδα είναι να επιμηκυνθεί αυτό το διάστημα κατά δύο έτη, δηλαδή ο στόχος να έχει επιτευχθεί ως το 2016.

Η εν λόγω πρόταση έγινε από τον κ. Σαμαρά κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου. Το ΠΑΣΟΚ συμφωνεί με αυτή την παράταση χρόνου καθώς προβλέπεται ότι η ελληνική οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 7% αυτόν τον χρόνο.

Επιπλέον, η ελληνική κυβέρνηση θα ζητήσει την επίσπευση της αποδέσμευσης των € 6,6 δις για να αντεπεξέλθει στις άμεσες υποχρεώσεις της.     

Η Αθήνα ελπίζει να εξασφαλίσει μερίδιο από τα νέα επενδυτικά πακέτα της ΕΕ για να καταπολεμήσει το τέρας της αυξανόμενης ανεργίας, η οποία σκαρφάλωσε στο 22%.

Η νίκη σε αυτή τη διαπραγμάτευση θα είναι αρκετά δύσκολη καθώς οι πιστωτές δεν είναι πεπεισμένοι πως μια χαλάρωση της τάξεως των δύο ετών θα επαναφέρει την ελληνική οικονομία σε σωστή τροχιά, τα προβλήματα της οποίας εντοπίζονται στα δομικά χαρακτηριστικά της.

Η Τρόικα έχει απαιτήσει €11,5 δις από νέες περικοπές δαπανών να χρησιμοποιηθούν σε ελλείμματα του προϋπολογισμού της περιόδου 2013-2014. Εξαιτίας της αποτυχίας του φοροεισπρακτικού μηχανισμού η Τρόικα ενδέχεται να προσθέσει ακόμη €2 δις σε αυτό το ποσό.

Η υιοθέτηση των νέων περικοπών αποτελεί προϋπόθεση για την αποδέσμευση του νέου πακέτου βοήθειας με τα χρήματα του οποίου θα πληρωθούν οι μισθοί και οι συντάξεις του Ιουλίου.


Μετάφραση Ελπινίκη Καρακώστα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου