Παρασκευή 27 Ιουλίου 2012

Λίβανος και Κύπρος συζητούν για την οριοθέτηση της ΑΟΖ μεταξύ των δυο χωρών .




Ο υπουργός Εξωτερικών του Λιβάνου Αντνάν Μανσούρ και ο Κύπριος Πρέσβης στον Λίβανο όμηρος Μαυρομάτης, πριν λίγες ημέρες συζήτησαν για τα μεταξύ τους θαλάσσια σύνορα και την ΑΟΖ.

Η Κύπρος τα τελευταία δύο χρόνια συνεργάζεται με το Ισραήλ σε ενεργειακά έργα κοινής εκμετάλλευσης. Η οριοθέτηση της ΑΟΖ μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ έχει προκαλέσει την αντίδραση του Λιβάνου που κατήγγειλε αυτή τη συμφωνία στη Γραμματεία του ΟΗΕ. Ο Λίβανος υποστηρίζει ότι τμήμα του οικοπέδου Λεβιάθαν ανήκει στην ΑΟΖ του Λιβάνου. Τόσο το Ισραήλ όσο και ο Λίβανος διεκδικούν θαλάσσια περιοχή 850 τετραγωνικών χιλιομέτρων που λέγεται ότι είναι πλούσια σε ενεργειακούς κοιτάσματα.

Τη 17η Ιανουαρίου 2007, με κάθε επισημότητα, Κύπρος και Λίβανος ανακοίνωσαν τη μεταξύ τους συμφωνία οριοθέτησης της ΑΟΖ. Ωστόσο, η συμφωνία δεν έχει επικυρωθεί από το κοινοβούλιο του Λιβάνου. Αναλυτές επί των διεθνών σχέσεων αποδίδουν την αλλαγή της στάσης του Λιβάνου στην επιρροή της Τουρκίας η οποία έχει κάνει στροφή 180 μοιρών σε ότι αφορά στις σχέσεις της με το Ισραήλ.

Η Κύπρος απαντά ότι η διαφωνία του Λιβάνου δε μπορεί να είναι με την Κύπρο αλλά με το Ισραήλ και τον καθορισμό των μεταξύ τους ορίων. Από τον Μάρτιο και έπειτα, μετά την επίσκεψη του προέδρου της Βουλής του Λιβάνου Ναμπί Μπέρι στην Κύπρο το ζήτημα των μεταξύ τους θαλάσσιων συνόρων μπαίνει και πάλι στην ατζέντα συζήτησης.

Ελπινίκη Καρακώστα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου