Παρασκευή 6 Ιουλίου 2012

Αποστασία στρατηγού της συριακής Δημοκρατικής Φρουράς


Ο Μάναφ Τλας, ανώτατος αξιωματικός της Συρίας, άνθρωπος του στενού περιβάλλοντος της οικογένειας Ασαντ και παιδικός φίλος του Μπασάρ αλ Ασαντ, αποσκίρτησε εδώ και τρεις ημέρες, εγκατέλειψε τη Συρία και κατευθύνεται προς το Παρίσι, σύμφωνα με πηγές του συριακού καθεστώτος.


Γιος του στρατηγού Μούσταφα Τλας, πρώην υπουργού Αμυνας και στενού φίλου του Χαφέζ αλ Ασαντ, του πατέρα του Μπασάρ, ήταν μέλος της συριακής νομενκλατούρας.


Ο Τλας κατάγεται από την Ραστάν της επαρχίας Χομς, που βρίσκεται στα χέρια των αντικαθεστωτικών, είναι σουνίτης και υπήρξε παιδικός φίλος του σημερινού προέδρου της Συρίας.

Στρατηγός στη Δημοκρατική Φρουρά, επίλεκτο στρατιωτικό σώμα που είναι επιφορτισμένο με την προστασία του καθεστώτος, είχε τεθεί στο περιθώριο εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο διότι είχε κριθεί αναξιόπιστος, σύμφωνα με μία πηγή του καθεστώτος της Δαμασκού.

Στη συνέχεια ηγήθηκε αποστολών μεσολάβησης ανάμεσα στο καθεστώς και τους αντικαθεστωτικούς στη Ραστάν και στη Ντεράα, χωρίς επιτυχία. Εδώ και μήνες ζούσε στη Δαμασκό φορούσε πολιτικά και είχε αφήσει μακριά μαλλιά και γένια.

Σύμφωνα με άλλη πηγή στη Δαμασκό, η διάρρηξη των σχέσεών του με το καθεστώς επήλθε τον Φεβρουάριο ή Μάρτιο κατά τη διάρκεια της επίθεσης στη συνοικία Μπαμπα Αμρ στην πόλη Χομς, οπότε και αρνήθηκε να τεθεί επικεφαλής της μονάδας που είχε επιφορτισθεί με την ανακατάληψη της περιοχής.

Η οικογένειά του βρίσκεται ήδη στο εξωτερικό. Ο εξάδελφός του, ο Αμπντέλ Ραζάκ Τλας, είναι ο διοικητής της Ταξιαρχίας Φαρούκ του Ελεύθερου Συριακού Στρατού, που αποτελείται εν μέρει από αποστάτες του συριακού στρατού.

"Εάν η αποσκίρτηση του Μανάφ Τλας επιβεβαιωθεί, θα αποτελεί οδυνηρό πλήγμα για το καθεστώς και τους κύκλους του καθεστώτος, διότι ήταν άνθρωπος της οικογένειας Ασαντ», δήλωσε ο πρόεδρος του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Ραμί Αμπντέλ Ραχμάν.

Φαμπιούς: Η αποσκίρτηση του Τλας αποδεικνύει ότι το καθεστώς Άσαντ δεν μπορεί να επιβιώσει.

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς δήλωσε σήμερα ότι η αποσκίρτηση ενός ανώτερου σύρου αξιωματικού, ο οποίος ανήκε στο στενό περιβάλλον του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, αποδεικνύει ότι το καθεστώς του σύρου προέδρου δεν μπορεί να επιβιώσει.

«Όλοι θεωρούν ότι είναι ένα πλήγμα για την κυβέρνηση», δήλωσε ο Φαμπιούς σε συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών δυτικών και αραβικών χωρών με Σύρους αντιφρονούντες στο πλαίσιο της διάσκεψης των Φίλων του Συριακού Λαού.

«Σημαίνει ότι ο στενός του κύκλος (του Άσαντ) αρχίζει να κατανοεί ότι το καθεστώς μπορεί να επιβιώσει», εκτίμησε ο Γάλλος υπουργός.

Ο Φαμπιούς, ο οποίος νωρίτερα επιβεβαίωσε την αποσκίρτηση του Μάναφ Τλας, ενός διοικητή ταξιαρχίας της συριακής Ρεπουμπλικανικής Φρουράς ο οποίος είχε φοιτήσει στην ίδια στρατιωτική σχολή με τον Άσαντ, δεν είχε περισσότερες πληροφορίες για το πού βρίσκεται.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου