Παρασκευή 6 Ιουλίου 2012

Οι θεσμοί του Κοσόβου έχουν πετύχει πρόοδο, εκτιμάται στην έκθεση της Eulex



Οι θεσμοί του Κοσόβου πέτυχαν πρόοδο τα τελευταία τέσσερα χρόνια, αλλά στην εδραίωση του κράτους δικαίου πρέπει να γίνουν ακόμη πολλά, τονίζεται στην τελευταία έκθεση της αποστολής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Κόσοβο (Eulex).

Παρά τις πολυάριθμες αδυναμίες, η αστυνομία του Κοσόβου, τα τελωνεία, η εισαγγελία και τα δικαστήρια είναι σήμερα σε πολύ καλύτερη κατάσταση σε σχέση εκείνη που επικρατούσε πριν από τρία χρόνια χάρη στις προσπάθειες της ευρωπαϊκής δικαστικής αποστολής, σημειώνεται στην έκθεση.

Το 2009 ήταν το έτος κατά το οποίο οι περισσότεροι κεντρικοί θεσμοί του Κοσόβου είχαν αξιολογηθεί με τον υψηλότερο βαθμό, σύμφωνα με την έκθεση. Το 2012 η Eulex παρατήρησε περιορισμένη, αλλά ορατή πρόοδο σε πολλούς τομείς.

Συγκεκριμένα για την αστυνομική υπηρεσία του Κοσόβου αναφέρει ότι εκπλήρωσε πλήρως τα κριτήρια σε 18 από τους συνολικά 31 τομείς που επιτηρούσε η Eulex και ότι στους υπόλοιπους επτά καταγράφηκαν συγκεκριμένα βήματα προόδου.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα στο έργο της αστυνομίας του Κοσόβου είναι η έλλειψη ενιαίας βάσης δεδομένων, χωρίς την οποία οι διαφορετικοί αστυνομικοί κλάδοι δεν μπορούν να συντονίσουν τις επιχειρήσεις πάταξης του εγκλήματος, εκτιμά η Eulex.

Τα δικαστήρια στο Κόσοβο, σύμφωνα με την Eulex έδειξαν περισσότερες αδυναμίες λόγω του μεγάλου αριθμού εκκρεμών υποθέσεων και λόγω διοικητικών προβλημάτων.

«Στις αποφάσεις των δικαστηρίων συχνά δεν αναφέρεται η νομική βάση, σύμφωνα με την οποία λαμβάνονται και δεν περιγράφεται με σαφήνεια η εγκληματική πράξη» τονίζεται στην έκθεση στην οποία υπογραμμίζεται και το πρόβλημα των μέτρων προστασίας μαρτύρων.

«Μεγάλο άλμα» έκανε ωστόσο η τελωνειακή υπηρεσία του Κοσόβου, υποστηρίζει η Eulex.

Όσον αφορά την κατάσταση στο βόρειο Κόσοβο τονίζει ότι στοχεύει στην βαθμιαία αποκατάσταση του κράτους δικαίου βάσει των μέχρι τώρα προσπαθειών και των αποτελεσμάτων.



ΠΗΓΗ: ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου