Πέμπτη 19 Ιουλίου 2012

PUTIN ΚΑΙ OBAMA ΔΕΝ ΣΥΖΗΤΗΣΑΝ ΓΙΑ ΕΞΟΡΙΑ ΤΟΥ ASSAD ΣΤΗ ΜΟΣΧΑ

Η πιθανότητα να παράσχει η Μόσχα ασφαλές καταφύγιο εξορίας για τον ταλανιζόμενο Σύρο πρόεδρο Bashar al-Assad δεν συζητήθηκε κατά τη διάρκεια μιας συνομιλίας μεταξύ του Ρώσου προέδρου Vladimir Putin και του ομόλογού του Barack Obama, δήλωσε συνεργάτης του Κρεμλίνου την Πέμπτη.


« Δεν συζήτησαν οποιοδήποτε προορισμό », δήλωσε ο βοηθός του Putin, Yury Ushakov, στο RIA Novosti.

Οι δύο πρόεδροι μίλησαν την Τετάρτη, λίγες ώρες μετά το θάνατο του υπουργού άμυνας της Συρίας σε βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας στη Δαμασκό.

Ο Ushakov είπε, επίσης, ότι το ζήτημα είχε δεν συζητήθηκε εξίσου σε μια συνάντηση την Τετάρτη μεταξύ του Putin και του Τούρκου πρωθυπουργού Recep Tayyip Erdogan.

Αναφορές σε βρετανικά και τουρκικά ΜΜΕ την Πέμπτη ανέφεραν ότι η γυναίκα του Assad, Asma, κατέφυγε στη Ρωσία μετά την επίθεση της Τετάρτης στην έδρα εθνικής ασφάλειας της Συρίας.

Ο Ρώσος υπουργός των εξωτερικών, Sergei Lavrov, απέρριψε ως « αστεία » νωρίτερα αυτό το μήνα την πρόταση ότι η Μόσχα θα μπορούσε να προσφέρει καταφύγιο στον Assad.

Το Κρεμλίνο βρίσκεται κάτω από διεθνή πίεση για την άρνηση της να στηρίξει τα ψηφίσματα του ΟΗΕ κατά της Συρίας, μόνο εναπομείναντα σύμμαχο της Ρωσίας στον αραβικό κόσμο.

Ωστόσο η Ρωσία διατείνεται ότι δεν έχει κανένα συμφέρον από την παραμονή του Assad στην εξουσία, και ότι ο « λαός της Συρίας » θα πρέπει να αποφασίσει για την μοίρα του.

Ένα σκληρό ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, υποστηριζόμενο από τη Δύση αναβλήθηκε μετά τη βομβιστική επίθεση της Τετάρτης στη Δαμασκό και έχει προγραμματιστεί για σήμερα. Η Ρωσία – μαζί με την Κίνα – αναμένεται να χρησιμοποιήσει το βέτο της στο Συμβούλιο Ασφαλείας για να μπλοκάρει το ψήφισμα αυτό.

Η πάλη συνεχίζεται για 5 ημέρα στη Δαμασκό, καθώς ο επαναστατικός απελευθερωτικός στρατός της Συρίας συνεχίζει ότι αποκαλεί τελική μάχη για τη Συρία.

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: Παναγιώτης Ι. Ψύλλος


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου