Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2012

«ΜΑΣ ΚΟΥΡΑΣΕ Η ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΑ» Οι Καταλανοί ζητούν πατρίδα, αυτονομία και... διαζύγιο

Η Καταλονία έχει «κουραστεί» από τη σχέση της με την Ισπανία, δήλωσε χθες ο πρωθυπουργός της μεγάλης ισπανικής περιφέρειας, Αρτουρ Μας, που έχει πληγεί ιδιαίτερα από την οικονομική κρίση, συγκρίνοντας τη σχέση αυτή με εκείνη μεταξύ της Βόρειας και της Νότιας Ευρώπης, στον απόηχο της μεγάλης πορείας που πραγματοποιήθηκε στη Βαρκελώνη με αίτημα την ανεξαρτησία της Καταλονίας.



Μετά την πορεία της Τρίτης με 1,5 εκατομμύριο διαδηλωτές να ζητούν η περιφέρεια να αποκτήσει τον πλήρη έλεγχο των οικονομικών της (όπως στη Χώρα των Βάσκων),ο Καταλανός πρωθυπουργός είχε καλέσει χθες να διεξαχθεί λαϊκή συνέλευση: «Ας συνομιλήσουμε όσοι επιθυμούμε να γίνουμε ένα κράτος. Γιατί ένα μεγάλο κομμάτι της καταλανικής κοινωνίας θέλει να γίνουμε ένα κράτος».

Πολιτικοί αναλυτές παρατηρούν ότι τη ώρα που οι Ευρωπαίοι ηγέτες προσπαθούν να πετύχουν μια ομοσπονδοποίηση των χωρών της Γηραιάς Ηπείρου, η κρίση στη ζώνη του ευρώ έχει εντείνει τις αποσχιστικές τάσεις, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τη Σκοτία.
Εν τω μεταξύ χθες ο οίκος αξιολόγησης Fitch απείλησε να μειώσει την αξιολόγηση του χρέους της Καταλονίας (ΒΒΒ-) στην κατηγορία speculative (χαμηλή αξιοπιστία) εκφράζοντας ανησυχία για τα σοβαρά προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου