Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2012

Διεθνής διάσκεψη για την ασφάλεια στα Βαλκάνια με επίκεντρο τη συνεργασία των χωρών της περιοχής στη μάχη κατά του κυβερνοεγκλήματος



Η μάχη κατά του οργανωμένου εγκλήματος, της τρομοκρατίας και της διαφθοράς με έμφαση στην ενίσχυση της συνεργασίας κατά του κυβερνοεγκλήματος βρίσκεται στο επίκεντρο Διεθνούς Διάσκεψης που διοργανώνεται στο Σαράγεβο από το υπουργείο Ασφάλειας της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης και το Αμερικανικό Πανεπιστήμιο στη χώρα.

Ο υπουργός Ασφάλειας της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, κηρύσσοντας την έναρξη της Διεθνούς Διάσκεψης, με θέμα «Ασφάλεια στα Βαλκάνια, τεχνολογία, εκπαίδευση - προκλήσεις στον κόσμο της κυβερνο-υποδομής», τόνισε ότι η χώρα του είναι αποφασισμένη με στρατηγική προσέγγιση και εναρμονισμένη και συντονισμένη δράση όλων των αρμόδιων θεσμών και υπηρεσιών να αναπτύξει και να αξιοποιήσει τις υποδομές και τις δυνατότητες για αποτελεσματική μάχη κατά όλων των μορφών κυβερνοεγκλήματος, σε κρατικό και διεθνές επίπεδο.

Το έγκλημα με τη χρήση υψηλής τεχνολογίας αποτελεί σοβαρή απειλή και στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη και γι αυτό στο πρόβλημα αυτό προσδίδεται ιδιαίτερη προσοχή, σημείωσε ο κ. Αχμέτοβιτς.

«Είναι εμφανές ότι το κυβερνοέγκλημα είναι μία από τις παγκόσμιες απειλές στο σύγχρονο κόσμο που απειλεί άμεσα την ασφάλεια σε εθνικό, σε περιφερειακό και σε διεθνές επίπεδο. Γι' αυτό η μάχη κατά της συγκεκριμένης μορφής εγκλήματος δεν είναι μόνο πρόκληση, αλλά και προτεραιότητα για τη Βοσνία - Ερζεγοβίνη και είμαι βέβαιος και για τις υπόλοιπες χώρες» υπογράμμισε. 

Υπέρ της αναβάθμισης της διεθνούς και της περιφερειακής συνεργασίας στη μάχη κατά των εγκλημάτων με τη χρήση υψηλής τεχνολογίας τάχθηκε ο πρωθυπουργός και υπουργός Εσωτερικών της Σερβίας Ίβιτσα Ντάτσιτς, τονίζοντας ότι η ηλεκτρονική επικοινωνία χρησιμοποιείται από εγκληματικές οργανώσεις για την αγοραπωλησία ναρκωτικών, όπλων και την παράνομη εμπορία ανθρώπων.

Ο κ. Ντάτσιτς ανέφερε ότι στη Σερβία τα τελευταία πέντε χρόνια εξιχνιάστηκαν 4570 εγκληματικές ενέργειες που διαπράχθηκαν με τη χρήση μέσων υψηλής τεχνολογίας.

Στη Διάσκεψη συμμετέχουν ο προεδρεύων της τριμερούς προεδρίας της Βοσνίας, Μπακίρ Ιζετμπέγκοβιτς, ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εσωτερικών της Σερβίας, Ίβιτσα Ντάτσιτς, οι υπουργοί Εσωτερικών της ΠΓΔΜ, Γκόρντανα Γιακούλοφσκα του Μαυροβουνίου, Ίβαν Μπράγιοβιτς της Κροατίας, Ράνκο Όστογιτς της Τουρκίας Ιντρίς Ναϊμ Σαχίν και εκπρόσωποι του αμερικανικού FBI και του Αμερικανικού Πανεπιστημίου.

Οι υπουργοί Εσωτερικών της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, της Σερβίας, της Κροατίας, του Μαυροβουνίου, της ΠΓΔΜ και της Τουρκίας στη διάρκεια της Διάσκεψης θα υιοθετήσουν κοινή δήλωση για τη συνεργασία και τα περαιτέρω βήματα στη μάχη κατά του κυβερνοεγκλήματος.

 Το οργανωμένο έγκλημα και οι τρόποι εξάλειψής του στην περιοχή, καθώς και τα σχέδια για τη συγκρότηση κοινού αστυνομικού κέντρου της Σερβίας, της Βοσνίας και του Μαυροβουνίου στο Τρέμπινιε της Βοσνίας βρέθηκε στο επίκεντρο χθεσινής συνάντησης στο Σαράγεβο των υπουργών Εσωτερικών της Σερβίας και του Μαυροβουνίου, Ίβιτσα Ντάτσιτς και Ίβαν Μπράγιοβιτς και του υπουργού Ασφάλειας της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, Σαντίκ Αχμέτοβιτς.

Η διασυνοριακή αστυνομική συνεργασία στην περιοχή ενισχύεται ολοένα και περισσότερο και είναι πολύ καλύτερη από τη συνεργασία σε πολιτικό επίπεδο εκτίμησαν οι τρεις υπουργοί.

«Χωρίς τη συνεργασία των χωρών της περιοχής δεν μπορούμε να αγωνιστούμε κατά του οργανωμένου εγκλήματος» δήλωσε μετά τη συνάντηση ο κ. Αχμέτοβιτς.

   Κ.Γ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου