Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2012

Ευρωζώνη: Πρόταση για κοινό δανεισμό - ξεχωριστό προϋπολογισμό



Σύμφωνα με προπαρασκευαστικό έγγραφο για τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ την επόμενη εβδομάδα, η Ευρωζώνη θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο να προχωρά σε κοινό δανεισμό βραχυπρόθεσμου χρέους καθώς και να δημιουργήσει ξεχωριστό προϋπολογισμό, για να αντιμετωπίζονται οικονομικά προβλήματα κρατών - μελών.

«Μακροπρόθεσμα, υπάρχει η ανάγκη να εξεταστεί... η σταδιακή ανάπτυξη δημοσιονομικού εργαλείου για την ΟΝΕ (Οικονομική και Νομισματική Ένωση)», αναφέρεται στην εν λόγω έκθεση, που περιήλθε σήμερα στην κατοχή του Reuters.

«Μια από τις λειτουργίες ενός νέου τέτοιου οργάνου, θα ήταν να διευκολύνεται η (δημοσιονομική) προσαρμογή από σοκ που προκαλούν συγκεκριμένες χώρες, απορροφώντας τα, σε κάποιο βαθμό, σε κεντρικό επίπεδο», αναφέρουν αξιωματούχοι στην έκθεση.

Η έκθεση προετοιμάστηκε από το επιτελείο του πρόεδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ, σε συνεργασία με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι και τον πρόεδρο του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Πηγή: Reuters

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου