Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2012

Εδώ Βρυξέλλες: Υπέρ της διετούς παράτασης στην Ελλάδα ο Μπαρόζο



Υπέρ της παροχής διετούς παράτασης στην Ελλάδα τάχθηκαν ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, καθώς και η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ

Αντιπαραγωγική η συζήτηση για νέα ανδιάρθρωση του ελληνικού χρέους δήλωσε ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Νέα επίθεση του επικεφαλής των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, Χάνες Σβόμποντα, στην Τρόικα για το Ελληνικό Πρόγραμμα. Σύμφωνα με δημοσκόπηση του ZDF, το 46% των Γερμανών θέλουν να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ και το 45% θέλουν να φύγει. «Δεν σώζεται η Ελλάδα χωρίς νέο κούρεμα» λένε τα Γερμανικά οικονομικά ινστιτούτα.

 Αντίδραση Τουρκίας στην αρνητική Έκθεση Προόδου που εξέδωσε η Κομισιόν. Ο Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της χώρας Εγκεμέν Μπαγίς, απέδωσε τα συμπεράσματα της Έκθεσης σε «Κυπριακό δάκτυλο».

 Ευρωπαϊκός τύπος: Η εφημερίδα L’Echo δημοσιεύει άρθρο του Frederic Rohart, με τίτλο «530 δισ. έφυγαν από την Ισπανία και την Ελλάδα», όπου αναφέρεται ότι «η φυγή των ξένων κεφαλαίων είναι μία από τις καταστροφικές συνέπειες της κρίσης εμπιστοσύνης που χτυπάει τις περιφερειακές χώρες της Ευρωζώνης. Μόνο στην Ισπανία και στην Ελλάδα, οι ξένοι επενδυτές έφυγαν με 531 δισ. ευρώ. Η Europolitique σε ανταπόκριση του Sebastien Falletti από τη Σεούλ με τίτλο «Ο Στρος Καν προβλέπει μία μακρά κρίση για την ευρωζώνη» αναφέρεται σε δηλώσεις που έκανε ο πρώην επικεφαλής του ΔΝΤ στο έντυπο, από τη Σεούλ όπου συμμετείχε σε μία συζήτηση για το μέλλον της ευρωζώνης στο πλαίσιο του World Knowledge Forum στις 10 Οκτωβρίου. Αναφορικά με την Ελλάδα ο Στρος Καν σημειώνει ότι «οι Ευρωπαίοι πρέπει να αναλάβουν τις απώλειες και να αποφύγουν πάση θυσία την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Η Ελλάδα δεν αντιπροσωπεύει παρά το 2% του ΑΕΠ της ευρωζώνης αλλά όσο πιο μικρή χώρα είναι, τόσο πιο μεγάλο είναι το πρόβλημα. Κι αυτό γιατί οι επενδυτές βλέπουν ότι η Ε.Ε. δεν είναι σε θέση να επιλύσει ένα πρόβλημα, που αποτελεί το 2% του ΑΕΠ και έτσι χάνουν την εμπιστοσύνη τους. Και χωρίς εμπιστοσύνη δεν υπάρχει ανάπτυξη» .

 Σε μία μόλις βαθμίδα πάνω από την κατηγορία των σκουπιδιών υποβάθμισε τα Ισπανικά ομόλογα η Standard & Poor’s. Αύξηση των επιτοκίων δανεισμού μετά την απόφαση. Το 74% των Καταλανών τάσσεται υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της περιφέρειας, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση. Εδώ η συζήτηση για την Ισπανία στο σημερινό μπρίφινγκ της Κομισιόν

 Σε εμβρυακό στάδιο το σχέδιο για προϋπολογισμό της ευρωζώνης δήλωσε σήμερα στις Βρυξέλλες ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν βαν Ρόμπουϊ. «Να μην τον μπερδεύουμε με τον πολυετή προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης» προσέθεσε. Η Ολλανδία αντιδρά στα σχέδια για ξεχωριστό προϋπολογισμό για την Ευρωζώνη.

 Θα γίνουν πιο αυστηροί οι κανόνες ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ύστερα από την πικρή εμπειρία της δημοκρατικής δυσλειτουργίας σε Ουγγαρία και Ρουμανία, αναφέρουν σε ρεπορτάζ τους οι Financial Times.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου