Παρασκευή 5 Οκτωβρίου 2012

Καταργείται η «χρυσή μετοχή» του Δημοσίου Για να προχωρήσουν γρήγορα οι αποκρατικοποιήσεις



Με στόχο να προχωρήσουν γρήγορα οι αποκρατικοποιήσεις καταργείται με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου η «χρυσή μετοχή» του Δημοσίου, αλλά και η διάταξη που απαγόρευε σε ιδιώτη να αποκτήσει ποσοστό άνω του 20% σε εταιρεία του Δημοσίου.

Ειδικότερα, με την από  7 Σεπτεμβρίου 2012 Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου «Κατάργηση ελάχιστου ποσοστού Ελληνικού Δημοσίου σε ΕΛΠΕ, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, ΕΥΔΑΠ. ΕΥΑΘ, ΕΛΤΑ, Οργανισμό Λιμένος Πειραιώς, Θεσσαλονίκης, Αλεξανδρούπολης, Βόλου, Ελευσίνας, Ηγουμενίτσας, Ηρακλείου, Καβάλας, Κέρκυρας, Λαυρίου, Πατρών και Ραφήνας», ρυθμίστηκε κατεπειγόντως το κρίσιμο ζήτημα των ειδικών μετοχών του Ελληνικού Δημοσίου (golden shares) στις υπό αποκρατικοποίηση εταιρείες οι οποίες είχαν προβλεφθεί τα προηγούμενα χρόνια ως αντίβαρο της σχεδιαζόμενης περαιτέρω μείωσης της συμμετοχής του Δημοσίου σε αυτές.
Επίσης, με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου καταργείται το άρθρο 11 του ν. 3631/2008 (γνωστός ως «νόμος Αλογοσκούφη») σύμφωνα με το οποίο υπόκειντο σε έγκριση της Διυπουργικής Επιτροπής Αποκρατικοποιήσεων η απόκτηση από άλλο μέτοχο, εκτός του ελληνικού Δημοσίου, δικαιωμάτων ψήφου που εκπροσωπούν ποσοστό μεγαλύτερο του 20% του μετοχικού κεφαλαίου επί ορισμένων ανωνύμων εταιρειών εθνικής στρατηγικής σημασίας.

1 σχόλιο:

  1. Ανοίξαμε και σας περιμένουμε... κερδοφόρες επιχειρήσεις του δημοσίου ξεπουλιούνται για ψίχουλα... Αναρωτιέμαι ποία θα είναι όταν δεν θα υπάρχει κάτι άλλο για ξεπούλημα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή