Σάββατο 27 Οκτωβρίου 2012

Αμερικανική εταιρεία σκοπεύει να εξορύξει φυσικό αέριο στη Λιθουανία

Η Chevron προτίθεται να εξορύξει στη Λιθουανία σχιστολιθικό φυσικό αέριο. Σύμφωνα με τα ΜΜΕ ο αμερικανικός όμιλος υδρογονανθράκων για το λόγο αυτό απέκτησε μερίδιο στην τοπική εταιρεία LL Investicijos.


Οι ειδικοί εκτιμούν ότι οι Αμερικανοί προσπαθούν να βρεθούν πλησιέστερα στους εν δυνάμει πελάτες τους, καθώς η μεταφορά καυσίμου από τις ΗΠΑ προς τους καταναλωτές της Ευρώπης είναι προς το παρόν πολύ ακριβή και ασύμφορη.
Οι παγκόσμιοι γίγαντες καυσίμων προσπαθούν να ανακαλύψουν σχιστολιθικό φυσικό αέριο και στην Ουκρανία. Χθες η τοπική Ukrgazdobicha και η αγγλο-ολλανδική εταιρεία υδρογονανθράκων Shell ξεκίνησαν γεώτρηση στην περιφέρεια του Χαρκόβου.

 Εν τω μεταξύ οι ειδικοί δεν αποκλείουν ότι τα πράγματα στη Λιθουανία και την Ουκρανία μπορεί να εξελιχθούν κατά το θλιβερό σενάριο της Πολωνίας, όπου πρόσφατα η αμερικανική ExxonMobil ανέστειλε όλα τα σχέδιά της, εκτιμώντας τις επενδύσεις σ’ αυτά αναποτελεσματικές. Δεν αναλαμβάνει να προβλέψει την επιτυχία της Chevron στη Λιθουανία ούτε ο κορυφαίος αναλυτής του Ινστιτούτου Ενέργειας και Οικονομικών Νικολάι Ιβανόφ:

Τί μπορεί να συμβεί στη Λιθουανία; Ο,τιδήποτε. Μπορεί να επαναληφθεί η ιστορία της Exxon Mobil στην Πολωνία, όπου θα δοκιμάσουν και δεν θα προκύψει τίποτε. Στη Λιθουανία όλα θα εξαρτηθούν από τα αποτελέσματα της γεώτρησης. Δεν είναι δυνατό να υπάρξει εκ των προτέρων πρόβλεψη, διότι όλη αυτή η ασάφεια εμπεριέχεται στη φύση του σχιστολιθικού φυσικού αερίου. Είναι αέριο, το οποίο εκτείνεται εντός των πετρωμάτων του σχιστολίθου. Εκεί δεν υπάρχουν κοιτάσματα, θύλακες και κοιλότητες, οι οποίες μπορούν να γεμίσουν με φυσικό αέριο.

Ο Νικολάι Ιβανόφ επίσης δεν είναι πολύ βέβαιος για την επιτυχία της λεγόμενης «σχιστολιθικής επανάστασης». Κατά τα λεγόμενά του αυτή μπορεί να πραγματοποιηθεί, αλλά με τις δυνάμεις, αν όχι των ερασιτεχνών, πάντως όχι και των βασικών παικτών στην αγορά του φυσικού αερίου.

Εκεί υπάρχουν τεράστια αποθέματα και κινήθηκαν προς την εκμετάλλευσή τους μεγάλες εταιρείες. Ακόμη βέβαια είναι επίσης άγνωστο ποιο θα είναι εκεί το αποτέλεσμα.

Παρά το ότι χάρη στους σχιστολίθους το επίπεδο εξόρυξης φυσικού αερίου στις ΗΠΑ έγινε το υψηλότερο στον κόσμο, η αγορά προς το παρόν δεν έχει πλημμυρίσει από το αμερικανικό «γαλάζιο» καύσιμο. Ο αναλυτής της Nomos Bank
Ντενίς Μπορίσοφ εξήγησε γιατί για παράδειγμα η ρωσική Gazprom προς το παρόν μπορεί να μην ανησυχεί για την ευρωπαϊκή ζήτηση του αερίου της:

Ο βασικός λόγος που οι ΗΠΑ δεν έγιναν διεθνής παίκτης στην αγορά αερίου είναι η δυσκολία των μεταφορικών υποδομών. Στο βαθμό, που το φυσικό αέριο, σε αντίθεση με το πετρέλαιο, είναι αρκετά δύσκολο να μεταφερθεί μεταξύ ηπείρων. Απαιτείται ουσιαστικά να γίνει η επιχείρηση υγροποίησής του και να πάψει να είναι αέριο. 

Απαιτούνταιαρκετάδαπανηρέςκαικοστοβόρεςτεχνολογίες.

Ο Ντενίς Μπορίσοφ επίσης εξήγησε άλλα εμπόδια, τα οποία προς το παρόν δεν επιτρέπουν στο άμεσο μέλλον να εξεταστεί σοβαρά η εκδοχή του σχιστολιθικού φυσικού αερίου ως εναλλακτικής λύσης για το ρωσικό αέριο.

Αυτή τη στιγμή τα μεγαλύτερα αποθέματα σχιστολιθικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη βρίσκονται στην Πολωνία και τη Γαλλία. Ακολουθούν η Νορβηγία, η Ουκρανία και η Σουηδία.

Ταυτοχρόνως είναι κατανοητό ότι υπάρχουν μια σειρά από προβλήματα, που συνδέονται με την ευρωπαϊκή εξόρυξη του σχιστολιθικού αερίου. Σε αντίθεση από τις έρημες περιοχές των ΗΠΑ, η Ευρώπη δεν μπορεί να παινευτεί για παρόμοιες εκτάσεις και η ίδια η εξόρυξη απαιτεί τη γεώτρηση ενός τεράστιου αριθμού πηγαδιών. Εκτός αυτού απαιτείται η πραγματοποίηση μιας ολόκληρης σειράς χημικών επεξεργασιών στα πηγάδια, γεγονός, που μπορεί να προκαλέσει ανησυχία στους οικολόγους.

Τα τελευταία στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας προς το παρόν δεν προκαλούν επίσης ιδιαίτερη ανησυχία στην Gazprom. Οι ειδικοί έχουν καταλήξει: σε μεσοπρόθεσμη προοπτική η Ρωσία θα παραμείνει από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Η Ευρώπη όπως και πριν θα είναι ο βασικός καταναλωτής του ρωσικού αερίου. Οι εισαγωγές του «γαλάζιου» καυσίμου από τις ΗΠΑ θα φθάσουν μόλις το ένα τρίτο των ρωσικών μεγεθών. Την ίδια στιγμή η ζήτηση για φυσικό αέριο στις ασιατικές χώρες θα αυξάνεται σταθερά.

ΤΟΥ Αλεξάντρ Κασάποφ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου