Σάββατο 27 Οκτωβρίου 2012

TA ΚΡΥΜΜΕΝΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΠΕΚΙΝΟΥ Παρασκήνιο και ίντριγκες για το τιμόνι της Κίνας

Σκάνδαλα, διαφθορά, διαπλοκή, ακόμα και δολοφονίες συνθέτουν το σκηνικό γύρω από το οποίο οι δύο αντίπαλες φράξιες εντός του Κομμουνιστικού Κόμματος δίνουν τη μάχη για την εξουσία
Παρασκήνιο και ίντριγκες για το τιμόνι της Κίνας
Τα μυστικά του Πεκίνου είναι συνήθως καλά κρυμμένα από τα φώτα της δημοσιότητας και τα μέλη του πανίσχυρου πολίτμπιρο που διοικεί τον κινεζικό γίγαντα τηρούν μια άτυπη «ομερτά».

Ωστόσο, λίγες ημέρες πριν από την ανάδειξη της νέας ηγεσίας με το συνέδριο που θα ξεκινήσει στις 8 Νοεμβρίου, ορισμένες «ρωγμές» επιτρέπουν μια κλεφτή ματιά στον τρόπο με τον οποίο δίδεται η μάχη για την εξουσία και τον ρόλο που παίζουν οι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι: σκάνδαλα, διαφθορά, διαπλοκή, ακόμη και δολοφονίες, όλα όσα συνθέτουν ένα καλό χολιγουντιανό σενάριο είναι αυτά που -ανεπιτυχώς- προσπαθεί να συγκαλύψει η ηγετική ομάδα, προκειμένου να μη σκιαστεί η «στέψη» του επόμενου προέδρου.
Εντός του Κομμουνιστικού Κόμματος υπάρχει μια φράξια που υποστήριζε τον Μπο Σιλάι, αυτή των νεομαοϊστών και έχει ως «προύχοντα» τον πρώην πρόεδρο Ζιαν Ζεμίν. Η δεύτερη ομάδα των μεταρρυθμιστών ανήκει στον πρόεδρο Χου και τον πρωθυπουργό Γουέν Τζιαμπάο, με μέλη που προήλθαν από την κομμουνιστική νεολαία, που ήθελαν στο ύπατο αξίωμα τον Ζινπίνγκ.
Σι Ζινπίνγκ
Σι Ζινπίνγκ
Οπως όλα δείχνουν, στο τιμόνι της μεγάλης αναδυόμενης υπερδύναμης θα βρεθεί ο Σι Ζινπίνγκ, αφού ο μεγάλος του αντίπαλος, Μπο Σιλάι, βρέθηκε αναμεμειγμένος σε σκάνδαλα που του στέρησαν τη δυνατότητα να φτάσει στην κορυφή της ιεραρχίας.
Οι δύο άνδρες είχαν παρόμοιο ξεκίνημα στη ζωή και οι συσχετισμοί μεταξύ τους ήταν πασιφανείς. Και οι δύο ήταν «δελφίνοι», καθώς οι πατεράδες τους είχαν υψηλά πόστα στο Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας, ενώ αμφότεροι έκαναν δεύτερο γάμο με συζύγους διάσημες σε ολόκληρη τη χώρα. Τόσο η οικογένεια του Ζινπίνγκ όσο και του Σιλάι απέκτησαν διόλου ευκαταφρόνητες περιουσίες, αρκετών εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων, με όχι και τόσο διαφανείς διαδικασίες.
Η ανάμειξη του νεομαοϊστή Μπο Σιλάι σε μια σειρά από σκάνδαλα φέρνει τον μεταρρυθμιστή Σι Ζινπίνγκ πιο κοντά στο τιμόνι της μεγάλης αναδυόμενης υπερδύναμης.
Η ανάμειξη του νεομαοϊστή Μπο Σιλάι σε μια σειρά από σκάνδαλα φέρνει τον μεταρρυθμιστή Σι Ζινπίνγκ πιο κοντά στο τιμόνι της μεγάλης αναδυόμενης υπερδύναμης.
Αντίθετες πορείες
Σήμερα ο πρώτος είναι ο θριαμβευτής και ο δεύτερος ο ηττημένος, που παραμένει σε κατ' οίκον περιορισμό μέχρι να δικαστεί για διαφθορά και για συμμετοχή σε φόνο μαζί με τη σύζυγό του. Η μόνη «σκιά» στη νίκη του Ζινπίνγκ είναι ότι τον Δεκέμβριο του 2010 ήταν προσκεκλημένος του Μπο Σιλάι και είχε επαινέσει τα μέτρα που έλαβε ως επικεφαλής των τοπικών αρχών στη μητρόπολη Τσονγκτσίνγκ για την αναμόρφωσή της. Οσα είχε πει, βέβαια, έχουν διαγραφεί ακόμη και από τις ιστοσελίδες του κινεζικού Τύπου, αλλά παραμένουν στα διάφορα μπλογκ του Διαδικτύου.
Mεγάλο πλήγμα για τον Μπο Σιλάι αποτελούν οι φήμες για τις συνθήκες θανάτου του Βρετανού επιχειρηματία Νιλ Χέιγουντ, φίλου του ζεύγους Σιλάι και εραστή της γυναίκας του Μπο, Γκου Καϊλάι.
Mεγάλο πλήγμα για τον Μπο Σιλάι αποτελούν οι φήμες για τις συνθήκες θανάτου του Βρετανού επιχειρηματία Νιλ Χέιγουντ, φίλου του ζεύγους Σιλάι και εραστή της γυναίκας του Μπο, Γκου Καϊλάι.
Ο Μπο Σιλάι ήταν εξαιρετικά φιλόδοξος, σε σημείο που έφτασε να υποκλέπτει συνομιλίες ακόμη και του προέδρου Χου Ζιντάο, γεγονός που συνετέλεσε στο να καθαιρεθεί από το αξίωμά του. Το τελειωτικό χτύπημα, όμως, του το έδωσε ο αρχηγός της αστυνομίας της Τσονγκτσίνγκ, Γουάνγκ Λιτζούν, ο οποίος κατέφυγε στο αμερικανικό προξενείο κουβαλώντας κασέτες με ενοχοποιητικό υλικό για το πρώην αφεντικό του και ζητώντας άσυλο επειδή φοβόταν για τη ζωή του. Ο Λιτζούν είχε πληροφορηθεί ότι το Πεκίνο σκάλιζε την υπόθεση του θανάτου του Βρετανού επιχειρηματία Νιλ Χέιγουντ, που είχε βρεθεί νεκρός τον περασμένο Νοέμβριο - στενός επαγγελματικός «φίλος» του Μπο, καθώς και... εραστής της γυναίκας του, Γκου Καϊλάι.
Κάπου στην πορεία οι σχέσεις χάλασαν καθώς φημολογείται ότι ο 41χρονος Βρετανός διαφώνησε στα ποσοστά για τις «εξυπηρετήσεις» που έκανε στην οικογένεια μεταφέροντας χρήματα στο εξωτερικό. Μάλλον όμως λογάριασε χωρίς την Γκου, η οποία, με τη βοήθεια του μπάτλερ, τον πότισε -κυριολεκτικά- φαρμάκι.
O πρώην γραμματέας του ΚΚΚ στο Φουτζιάν Tzια Κινγκλίν είναι εκείνος που διατρέχει τον μεγαλύτερο κίνδυνο να εξοστρακιστεί από τη Μόνιμη Επιτροπή του πολίτμπιρο.
O πρώην γραμματέας του ΚΚΚ στο Φουτζιάν Tzια Κινγκλίν είναι εκείνος που διατρέχει τον μεγαλύτερο κίνδυνο να εξοστρακιστεί από τη Μόνιμη Επιτροπή του πολίτμπιρο.
Ο Λιτζούν είχε φροντίσει να αποδώσει τον θάνατο σε καρδιακή προσβολή ύστερα από υπερβολική χρήση αλκοόλ και να διατάξει την αποτέφρωση του πτώματος, χωρίς καν να γίνει νεκροψία. Ομως, η επιμονή του Λονδίνου για πιο πειστικές εξηγήσεις έξαψε την περιέργεια του Πεκίνου, που είχε εξάλλου αρχίσει να ενοχλείται σφόδρα από την ολοένα και μεγαλύτερη δημοτικότητα του Μπο, αλλά και την προσκόλλησή του στο μαοϊκό παρελθόν της Κίνας.
Ανακάλυψαν λοιπόν ότι μέσω ενός δικτύου εταιρειών η οικογένεια Μπο έχει βγάλει εκτός χώρας τουλάχιστον 160 εκατ. δολάρια. Ακόμη οτι ο γιος, Μπο Γκουγκουά, που σπουδάζει στο Χάρβαρντ, διάγει έναν πολυτελή βίο χωρίς να μπορεί να δικαιολογήσει επαρκώς τη χρηματοδότηση των πανάκριβων σπουδών του. Μάλιστα οδηγεί μία κόκκινη «Ferrari», την οποία χρησιμοποίησε σε ραντεβού του τον περασμένο Νοέμβριο, με την κόρη του τότε Αμερικανού πρέσβη Τζον Χάντσμαν.
O Χε Γκουοκιάνγκ, αν και υποστηρικτής του κινήματος για «διαφάνεια στο κόμμα», ωστόσο έχει και ο ίδιος μπλεχτεί σε διάφορα σκάνδαλα, ενώ και ο γιος του Γκου φέρεται να απέκτησε μεγάλη περιουσία με τη
O Χε Γκουοκιάνγκ, αν και υποστηρικτής του κινήματος για «διαφάνεια στο κόμμα», ωστόσο έχει και ο ίδιος μπλεχτεί σε διάφορα σκάνδαλα, ενώ και ο γιος του Γκου φέρεται να απέκτησε μεγάλη περιουσία με τη βοήθεια του Μπο Σιλάι.
Ο αστυνομικός φοβήθηκε ότι θα γίνει ο αποδιοπομπαίος τράγος και κατέφυγε στους Αμερικανούς, «καρφώνοντας» τον Μπο Σιλάι, ο οποίος πλέον αντιμετωπίζει κατηγορίες για κατάχρηση εξουσίας αλλά και «ανάρμοστες σχέσεις» με γυναίκες.
Ορκος σιωπής
Στον αντίποδα, ο Σι Ζινπίνγκ υπήρξε ο μετρημένος εκ των δύο «πριγκίπων», που, όπως λέγεται, έχει οικοδομήσει ένα πολύ στενό δίκτυο συνεργατών, οι οποίοι είναι ορκισμένοι σε σιωπή. Εχει καλέσει επανειλημμένως τα μέλη του κυβερνώντος κόμματος να προσέχουν πολύ και να δίνουν έμφαση στη διαφάνεια.
«Κρατήστε τις συζύγους, τα παιδιά, τους συνεργάτες και τους φίλους σας υπό έλεγχο και μη χρησιμοποιείτε την εξουσία σας για προσωπικό όφελος», είχε προειδοποιήσει τους συντρόφους του ήδη από το 2004. Δίνει πολύ μεγάλο βάρος στη δημόσια εικόνα του και τάσσεται υπέρ των μεταρρυθμίσεων, ωστόσο οι αναλυτές δεν αναμένουν ότι θα καταφέρει να ανατρέψει τα κακώς κείμενα στην πολιτική και οικονομική σκηνή του Πεκίνου.
Ορισμένα πράγματα ήδη δείχνουν προς αυτή την κατεύθυνση: Κάποια στιγμή το πρακτορείο Bloomberg αποκάλυψε ότι η οικογένεια του επόμενου Κινέζου προέδρου διαθέτει αμύθητη περιουσία και παρότι δεν υπήρξε ο παραμικρός υπαινιγμός για την ακεραιότητα του ίδιου του Ζινπίνγκ, η είδηση διαγράφηκε αμέσως από τη λογοκρισία.
ΕΝΤΟΝΗ ΔΥΣΑΡΕΣΚΕΙΑ
Στο στόχαστρο του πολίτμπιρο και πρόσωπα υπεράνω υποψίας
Στην Κίνα δύσκολα διακρίνει κανείς τα όρια μεταξύ πολιτικής και επιχειρηματικότητας, καθώς οι οικογένειες των υψηλόβαθμων στελεχών είναι εκείνες που κρατούν τα ηνία των μεγαλύτερων εταιρειών, για ορισμένες από τις οποίες υπάρχουν και κατηγορίες για σκάνδαλα.
Η δυσαρέσκεια των Κινέζων είναι έντονη, καθώς αρκετά από τα συγγενικά πρόσωπα των ισχυρών πολιτικών έχουν αποκτήσει αμύθητες περιουσίες, χωρίς να έχουν να επιδείξουν τα ανάλογα προσόντα ή έστω επιχειρηματική δραστηριότητα. Σημαντικές θέσεις και χρήματα διαθέτουν συγγενείς ακόμη και ανθρώπων υπεράνω πάσης υποψίας, όπως του προέδρου Χου Ζιντάο, του φερόμενου ως διαδόχου του, Σι Ζινπίνγκ και του πρωθυπουργού Γουέν Τζιαμπάο.
Ο επίφοβος
Εκείνος που διατρέχει τον μεγαλύτερο κίνδυνο να εξοστρακιστεί από τη Μόνιμη Επιτροπή του πολίτμπιρο είναι ο Τζια Κινγκλίν, για τον οποίο έχουν ακουστεί αρκετές φορές κατηγορίες για διαφθορά.
Οταν ήταν γραμματέας του ΚΚΚ στο Φουτζιάν, είχε αναμειχθεί σε σκάνδαλο με μεταφορά λαθραίων. Χώρισε τη γυναίκα του, επειδή ήταν μπλεγμένη σε «σκοτεινές» μπίζνες, ενώ ο γιος και ο γαμπρός του λέγεται ότι βρίσκονται στο εξωτερικό για να αποφύγουν τη Δικαιοσύνη.
Στο στόχαστρο είναι και το άλλο μέλος του πολίτμπιρο, ο Ζου Γιονγκάνγκ, ο γιος του οποίου φέρεται να απέκτησε τεράστια περιουσία με τη βοήθεια του Μπο Σιλάι. Το... βλαστάρι του φέρεται να έχει απειλήσει αρκετούς από τους επιχειρηματίες ανταγωνιστές του ότι θα χρησιμοποιήσει τις υψηλές διασυνδέσεις του πατέρα του, εάν σταθούν στον δρόμο του.
Ο Χε Γκουοκιάνγκ είναι ένας από τους πιο προβεβλημένους υποστηρικτές του κινήματος για «διαφάνεια στο κόμμα», ωστόσο και ο ίδιος έχει μπλεχτεί σε σκάνδαλο με λαθραία, ενώ ήταν κυβερνήτης στην Τσονγκτσίνγκ, όταν χάθηκαν πολλά χρήματα κατά την κατασκευή μεγάλου φράγματος.
Η ΜΟΙΡΑΙΑ FERRARI
Το τροχαίο που αλλάζει τους συσχετισμούς
Οι ανίερες συμμαχίες και οι εύθραυστοι συσχετισμοί δυνάμεων στο Πεκίνο περνούν μεγάλη δοκιμασία εξαιτίας ενός τροχαίου δυστυχήματος, με θύμα τον γιο ενός υψηλόβαθμου πολιτικού αξιωματούχου.
Ο 23χρονος Λινγκ Γκου σκοτώθηκε τον περασμένο Μάρτιο, οδηγώντας μια -ακόμη- «Ferrari», στην οποία επέβαιναν δύο κοπέλες, εκ των οποίων η μία έχασε τη ζωή της επί τόπου. Αμέσως κυκλοφόρησε η φήμη ότι πρόκειται για το τέκνο σημαντικής πολιτικής οικογένειας και μάλιστα ότι τα θύματα ήταν γυμνά και επιδίδονταν σε σεξουαλικές πράξεις μέσα στο αυτοκίνητο.
Αποκαλύφθηκε ότι ήταν ο γιος του στενότερου συνεργάτη του προέδρου Χου Ζιντάο, ονόματι Λινγκ Τζιχούα, ωστόσο το γεγονός αποσιωπήθηκε άμεσα και η λογοκρισία απαγόρευσε ακόμη και την αναζήτηση στο Google για τη συγκεκριμένη μάρκα αυτοκινήτου. Ο πατέρας Λινγκ έπεσε σε δυσμένεια και μετατέθηκε σε λιγότερο σημαντικό πόστο, όμως οι συνέπειες του σκανδάλου έφτασαν μέχρι την κορυφή της ιεραρχίας.
Αυτή η δεύτερη μοιραία «Ferrari» ήταν η «απάντηση» της φράξιας που υποστήριζε τον Μπο Σιλάι, η οποία έχει δημιουργηθεί γύρω από τον πρώην πρόεδρο Ζιανγκ Ζεμίν.
Το «σκάνδαλο της Ferrari» έριξε βαριά τη σκιά του στην ομάδα του νυν προέδρου, καθώς έγιναν πιο ευάλωτοι σε κριτική για την πολυτέλεια με την οποία ζουν οι εκλεκτοί τους. Επόμενο ήταν να ενισχυθεί η φράξια του Ζεμίν, γεγονός που μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στη σύνθεση του επόμενου πολίτμπιρο.
ΜΑΡΙΑ ΑΔΑΜΙΔΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου