Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2012

Αγορά ακινήτων 2 ταχυτήτων στην Ευρωζώνη


image
Ταχεία υποχώρηση τιμών στην περιφέρεια, άνοδος στον πυρήνα – 11,7% η πτώση στην Ελλάδα
Η όποια πιθανότητα για τη βελτίωση των συνθηκών στην αγορά κατοικίας εξαρτάται άμεσα από την ομαλοποίηση της οικονομίας και της ανάσχεσης της υφεσιακής της πορείας, τονίζει στο εβδομαδιαίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων η Alpha Bank, όπου επισημαίνεται ότι πολλά θα εξαρτηθούν από τη λήψη της δόσης των 44,5 δισ. ευρώ τον επόμενο μήνα. Κατά την ανάλυση της τράπεζας, η ελληνική αγορά ακινήτων επιβαρύνεται δυσανάλογα από τον Σεπτέμβριο του 2011, λόγω της έλλειψης ρευστότητας που προκαλούν οι μεγάλες καθυστερήσεις στην καταβολή των δόσεων της οικονομικής βοήθειας.

Εφόσον όμως ληφθεί η προσεχής δόση και ανακεφαλαιοποιηθεί το τραπεζικό σύστημα, εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει μια διαδικασία ομαλοποίησης της λειτουργίας της οικονομίας και θα ισχυροποιηθούν οι προοπτικές της εξόδου της από την ύφεση, παράγοντες εκ των ων ουκ άνευ για τη βελτίωση του οικονομικού κλίματος, που εκ των πραγμάτων συνιστά αναγκαία προϋπόθεση για τη σταδιακή αναθέρμανση και της αγοράς κατοικίας, η οποία διανύει ήδη τον τέταρτο διαδοχικό χρόνο κρίσης

Τα κυρίαρχα χαρακτηριστικά της κρίσης αυτής είναι η πτώση της ζήτησης και των τιμών και, βέβαια, η υπερβάλλουσα προσφορά, καθώς το απόθεμα των απούλητων κατοικιών βαίνει διαρκώς αυξανόμενο. Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, η πτώση των αγοραπωλησιών κατά το τρίτο τρίμηνο ήταν της τάξεως του 48,7%, σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, πτώση που είναι κατά πολύ μεγαλύτερη από την αντίστοιχα υψηλή μείωση της τάξεως του 27,6% του αριθμού των αδειών της ιδιωτικής οικοδομικής δραστηριότητας, κατά το διάστημα Ιανουαρίου–Αυγούστου 2012, έναντι ανάλογης πτώσης κατά 30,5% το αντίστοιχο περυσινό οκτάμηνο.

Αντίστοιχα, οι τιμές των κατοικιών μειώθηκαν με ετήσιο ρυθμό της τάξεως του 11,7% κατά το τρίτο τρίμηνο. Επίσης, τα νεόδμητα ακίνητα υποχώρησαν κατά 13,5%, ενώ τα παλιότερα κατά 10,5%, δείγμα της όλο και μικρότερης αντοχής των κατασκευαστών, απέναντι στη μείωση της ζήτησης. Επιπλέον, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΤτΕ, μεγαλύτερη είναι η μείωση σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη παρά στις υπόλοιπες πόλεις της χώρας. Συγκεκριμένα, στην Αθήνα η πτώση των τιμών κατά το τρίτο τρίμηνο ανήλθε στο 12,3%, ενώ στη Θεσσαλονίκη στο 10,6%.
Σε επίπεδο Ευρωζώνης, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) η μείωση των τιμών των κατοικιών έκανε την εμφάνισή της από το τέταρτο τρίμηνο του 2011, όταν ο γενικός δείκτης τιμών μειώθηκε κατά 0,3%, για να φτάσει στο -1,5% σε ετήσια βάση στο δεύτερο τρίμηνο του 2012.

Ωστόσο, η ευρωπαϊκή αγορά κατοικίας εμφανίζει έντονη πόλωση μεταξύ των επιμέρους χωρών. Πέραν της Ελλάδας, ανάλογα υψηλή πτώση των τιμών των κατοικιών καταγράφεται επίσης στην Ιρλανδία (-15,4% το δεύτερο τρίμηνο του 2012) και την Ισπανία (-14,4%), χώρες που επίσης βρέθηκαν κατά καιρούς στο επίκεντρο των αρνητικών εξελίξεων γύρω από την κρίση χρέους στην Ευρωζώνη. Στον αντίποδα, οι τιμές αυξάνονται με ρυθμό 3,5% στη Γερμανία, 11,2% στην Αυστρία, που αποτελεί σήμερα την ταχύτερα αυξανόμενη κτηματαγορά της Ευρωζώνης, ενώ στο Βέλγιο η άνοδος διαμορφώθηκε στο 2,7% κατά το δεύτερο φετινό τρίμηνο.

Του Νικου Χ. Ρουσανογλου

ΠΗΓΗ:http://www.forologoumenos.gr/permalink/21935.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου