Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2012

Οι “αρκούδες” βλέπουν διεθνή ύφεση


Η παγκόσμια οικονομία πιθανότητα θα παραμείνει κολλημένη στην «ζώνη του λυκόφωτος» με υποτονική ανάπτυξη το 2013, προειδοποίησε η Morgan Stanley, τονίζοντας όμως ότι, αν οι ηγέτες δεν καταφέρουν να αντιδράσουν, η κατάσταση θα γίνει πολύ χειρότερη.
Με βάση το απαισιόδοξο σενάριο που εξετάζουν οι οικονομολόγοι του οίκου, του χρόνου η παγκόσμια οικονομία θα υποστεί ύφεση «με τα όλα της», όπου το διεθνές ΑΕΠ θα συρρικνωθεί κατά 2%.
«Οι οικονομικές προοπτικές εξαρτώνται όσο ποτέ από τις κινήσεις που κάνουν ή δεν κάνουν οι κυβερνήσεις και οι κεντρικές τράπεζες,» αναφέρει η Morgan Stanley.
Με βάση το πλέον απαισιόδοξο σενάριο, οι ΗΠΑ θα πέσουν στον «δημοσιονομικό γκρεμό» με αποτέλεσμα το αμερικανικό ΑΕΠ να συρρικνωθεί στο πρώτο 9μηνο του 2013. Στην Ευρώπη, το απαισιόδοξο σενάριο προβλέπει ότι η ΕΚΤ δεν θα καταφέρει να μειώσει τα επιτόκια και θα καθυστερήσει να εφαρμόσει το πρόγραμμα αγορών κρατικών ομολόγων.
«Είναι πολύ σημαντικό για τους επενδυτές να έχουν ανοιχτό μυαλό και να είναι έτοιμοι να μεταπηδήσουν από σενάριο σε σενάριο, καθώς θα προχωρούν οι εξελίξεις στην χάραξη στρατηγικής.»
Η Μorgan Stanley δεν είναι η μόνη που προειδοποιεί ότι θα επέλθει ύφεση του χρόνου.
 Ο «γκουρού» Nouriel Roubini, που έχει απόψεις «αρκούδας» (δηλαδή απαισιόδοξες) προειδοποίησε ότι υπαρχουν ορισμένες καίριες εξελίξεις που θα διογκώσουν τους αρνητικούς κινδύνους για την ανάπτυξη το 2013.
«Μέχρι σήμερα το δημοσιονομικό βαρίδι της ύφεσης περιοριζόταν στην περιφέρεια της ευρωζώνης και την Βρετανία. Τώρα όμως παρεισφρύει στον πυρήνα της ευρωζώνης,» έγραψε ο κ. Roubini. «Και στις ΗΠΑ, ακόμη κι αν ο Πρόεδρος Ομπάμα και το Κογκρέσο συμφωνήσουν σε μέτρα αποφυγής του δημοσιονομικού γκρεμού, θα γίνουν περικοπές δαπανών και αυξήσεις φόρων που οπωσδήποτε θα είναι αρνητικές για την ανάπτυξη το 2013», συμπληρώνει ο κ.  Roubini, που περιμένει ύφεση τουλάχιστον 1% στο αμερικανικό ΑΕΠ.

ΠΗΓΗ: http://www.anixneuseis.gr/?p=53545

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου