Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2012

Οι σαδομονεταριστές της ευρωζώνης έχουν εγκλωβίσει την Ελλάδα σε έναν αέναο φαύλο κύκλο - Μόνο αν βγει από το ευρώ με την Κομισιόν, την ΕΤΕπ και την ΕΚΤ να τη στηρίζουν θα σωθεί


Να βγει η Ελλάδα από το ευρώ και να προσπαθήσουν οι Ευρωπαίοι να την βοηθήσουν σε όλη την προσπάθεια της μετάβασης, σύστησε ο Ambrose Evans-Pritchard της εφημερίδας The Telegraph, ο οποίος θεωρείται ως ένας από τους πιο αξιόπιστους αναλυτές της εφημερίδας σε θέματα της ευρωζώνης.
Η ανεργία τον Αύγουστο αυξήθηκε στο 25,4%, ενώ αυτή των νέων στο 58%, Σύμφωνα με την επίσημη πρόβλεψη, η οικονομία θα συρρικνωθεί κατά ακόμη 4,5% το επόμενο έτος, έτσι είναι εύλογο να υποθέσουμε ότι πολλοί περισσότεροι άνθρωποι θα χάσουν τις δουλειές τους. Είναι βέβαιο ότι η οικονομία δεν πρόκειται να βελτιωθεί με οποιονδήποτε ουσιαστικό τρόπο για τα επόμενα χρόνια.
Σύμφωνα με τον Evans-Pritchard αυτό συμβαίνει σε οικονομίες που κλειδώνουν σε λάθος νόμισμα μπλοκάροντας τις εξόδους κινδύνου. Ακόμη και αν οι Έλληνες συμμορφωθούν με όλες τις απαιτήσεις, το δημόσιο χρέος θα φτάσει στο 179% του ΑΕΠ το επόμενο έτος. Ίσως θα υπάρξει κάποιο είδος απομείωσης του κόστους εξυπηρέτησης του χρέους από πιθανή μείωση κατά 50 μονάδες βάσης των τόκων των δανείων διάσωσης, καθώς και από αν η ΕΚΤ παραιτηθεί από τα "κέρδη" της στα ελληνικά ομόλογα που κατέχει.


Ωστόσο, είναι δύσκολο να δούμε πώς οι περικοπές μισθών και συντάξεων, μπορούν να οδηγήσουν σε κάποιο άλλο αποτέλεσμα από το να αγοράσουν ακόμη λίγο χρόνο. Οι κοινωνικές αντιδράσεις δεν απέχουν πάρα πολύ από το να περάσουν τις κόκκινες γραμμές της ισορροπίας.  Ακόμη και αν η ευρωζώνη πετύχει να διατηρήσει την Ελλάδα στο σύστημα, ο φαύλος κύκλος θα συνεχίζεται.
Είναι αυτό ακριβώς που περιέγραφε ο Hans-Werner Sinn του Ινστιτούτου IFO όταν ανέφερε ότι η διατήρηση της Ελλάδας στο ευρώ έχει γίνει τώρα μια πράξη της σκληρότητας. Δεν γίνεται προς το συμφέρον των Ελλήνων, αλλά για τους ισχυρούς. Μόνο με την έξοδο της η Ελλάδα μπορεί να αποκαταστήσει μια ελάχιστη οικονομική ανάπτυξη και εθνική αξιοπρέπεια.

Αυτό θα συμβεί μόνο εάν η ΕΕ αποφασίσει να αφήσει αυτό να συμβεί. Τεχνικά, θα μπορούσε να ανατεθεί στην ΕΚΤ να υπερασπιστεί την ισοτιμία δραχμής-ευρώ σε ποσοστό υποτίμησης για παράδειγμα του 30% έως ότου η κατάσταση σταθεροποιηθεί. 

Η ΕΤΕπ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα μπορούσαν να παρέμβουν με όλα τα είδη των επενδύσεων και στήριξης του εμπορίου ώστε να μετριαστούν οι επιπτώσεις. Μια ομαλή μετάβαση είναι εφικτή, εάν αποκατασταθεί η βασική ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας.

Ωστόσο, ο Evans-Pritchard εκφράζει την απογοήτευση του για τις προθέσεις των διοικούντων της Ευρωζώνης, χαρακτηρίζοντας τους μάλιστα σαδο-μονεταριστές, όπως είχαν χαρακτηριστεί και οι σύμβουλοι της Margaret Thatcher στη Βρετανία.


ΠΗΓΗ: www.bankingnews,gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου