Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2012

Χάσμα απόψεων Ευρώπης - ΔΝΤ για την Ελλάδα


image
Άρθρο του Nικου Xρυσολωρα

«Δεν μπορεί η Ελλάδα να καθυστερεί στην τήρηση των δικών της υποχρεώσεων για μήνες και να ζητάει από την Ευρώπη να δράσει μέσα σε δύο ημέρες», δήλωσε κοινοτική πηγή στην «Κ», ερωτώμενη για τη διαφαινόμενη καθυστέρηση στην απόφαση εκταμίευσης της επόμενης δόσης. Στο ίδιο μήκος κύματος, ανώτερος αξιωματούχος του Συμβουλίου τόνισε σε δημοσιογράφους, την Παρασκευή, ότι οι αποφάσεις που καλούνται να λάβουν οι εταίροι δεν είναι καθόλου αυτονόητες, καθώς τα ποσά που απαιτούνται για την επαναφορά του ελληνικού προγράμματος σε βιώσιμη τροχιά είναι διόλου ευκαταφρόνητα.

Σημειώνεται επίσης ότι, παρά τις δυσκολίες, η Κομισιόν επέμενε μέχρι και την Παρασκευή ότι στόχος είναι να ληφθούν αποφάσεις τη Δευτέρα. Σε κάθε περίπτωση, όπως προκύπτει από συγκλίνουσες πληροφορίες από όλα τα κοινοτικά όργανα, η πιθανότητα να «εγκαταλειφθεί» η χώρα μας είναι πλέον μηδαμινή, υπό την προϋπόθεση, βεβαίως, ότι ο προϋπολογισμός σήμερα θα ψηφιστεί και ότι θα συναινέσει στη θέσπιση μηχανισμών που θα διασφαλίζουν ότι το πρόγραμμα θα εφαρμοστεί.

Εφ’ όσον όλα εξελιχθούν ομαλά στην ψηφοφορία για τον προϋπολογισμό, τότε στην αυριανή συνεδρίαση του Eurogroup, η τρόικα θα ενημερώσει τους Ευρωπαίους υπουργούς Οικονομικών για τη συμμόρφωση της Ελλάδας με τις υποχρεώσεις της και θα ξεκινήσει –και επισήμως πλέον– η συζήτηση για το χρηματοδοτικό κενό και τη βιωσιμότητα του χρέους, η οποία, σύμφωνα με εκτιμήσεις, αν δεν ολοκληρωθεί άμεσα, αναμένεται να διαρκέσει «περί τις δύο εβδομάδες το πολύ». Πηγές του Συμβουλίου, μάλιστα, δεν απέκλειαν εκ νέου σύγκληση του Εurogroup, την άλλη εβδομάδα (19/11).

Αναφορικά με τις διαβουλεύσεις για τους άλλους δύο πυλώνες της λύσης (βιωσιμότητα, χρηματοδοτικό κενό), ο αρμόδιος αξιωματούχος της Ευρωζώνης που μίλησε σε δημοσιογράφους την Παρασκευή, αφού εξήρε τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης, διαβεβαίωσε ότι για όσο διαρκούν οι σχετικές διαπραγματεύσεις θα ληφθεί μέριμνα ώστε να καλυφθούν οι όποιες ταμειακές ανάγκες της χώρας, καθώς και η λήξη των εντόκων γραμματίων στις 16 Νοεμβρίου.

Σχετικά με το ίδιο το περιεχόμενο της διευθέτησης του χρηματοδοτικού κενού και της βιωσιμότητας, είναι σαφές ότι υπάρχει χάσμα απόψεων Ευρώπης - ΔΝΤ. Οι περισσότεροι αναλυτές προβλέπουν ότι, προς το παρόν, θα βρεθεί μια «εμβαλωματική» λύση, καθώς η αναδιάρθρωση του χρέους που κατέχουν οι δημόσιοι πιστωτές της χώρας (δηλαδή τα κράτη της Ευρωζώνης) δεν είναι πολιτικά εφικτή στην παρούσα συγκυρία. Ο κ. Σόνι Καπούρ, διευθυντής του ινστιτούτου Re–Define, υπογραμμίζει στην «Κ» ότι «το ΔΝΤ σωστά ζητάει νέο “κούρεμα” στο ελληνικό χρέος, αλλά η συζήτηση αυτή είναι δηλητηριώδης για την Ευρώπη. Δεν είμαι σίγουρος ότι οι Ευρωπαίοι είναι αποφασισμένοι να κάνουν ό, τι απαιτείται για να βοηθήσουν τη χώρα σας. 

Το πιθανότερο σενάριο είναι ότι θα βρεθεί κάποιου είδους διευθέτηση προς το παρόν, αλλά η αβεβαιότητα που βυθίζει την ελληνική οικονομία δεν θα εξαφανιστεί», σημειώνει, εκφράζοντας την έντονη ανησυχία του για την ένταση των περιοριστικών μέτρων που λαμβάνονται τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη. Ωστόσο, όπως τονίζει στην «Κ» ο οικονομολόγος του ερευνητικού ινστιτούτου Open Europe, Ραούλ Ρουπαρέλ, η προσπάθεια των Ευρωπαίων να αποκαταστήσουν το πρόγραμμα με τη μέθοδο «λίγο απ’ όλα» και σχετικά ανώδυνα μέτρα (μείωση επιτοκίων και επέκταση ωριμάνσεων στα διακρατικά δάνεια, επαναγορά ομολόγων, παράταση του ορίου βιωσιμότητας μετά το 2020) «δεν βγαίνει» με κανένα μαθηματικό μοντέλο και θα χρειαστεί τουλάχιστον μία μεγάλη και πολιτικά δύσκολη παρέμβαση (νέα αναδιάρθρωση, συμμετοχή της ΕΚΤ).

ΠΗΓΗ: http://www.forologoumenos.gr/permalink/21721.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου