Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2012

Οι Ελληνες επιχειρηματίες μένουν Αίγυπτο

Κόντρα στο ρεύμα αποεπένδυσης που καταγράφηκε στην Αίγυπτο για τους διεθνείς επενδυτές, κατά τη διάρκεια της Αραβικής Ανοιξης, κινήθηκαν οι Ελληνικές Αμεσες Ξένες Επενδύσεις (ΑΞΕ) στη γειτονική βορειοαφρικανική χώρα.


«Οι ελληνικές επιχειρήσεις έχουν καλό όνομα στην Αίγυπτο και εξακολουθούν να συντηρούνται», επισήμανε χαρακτηριστικά η ακόλουθος α' στο γραφείο ΟΕΥ της ελληνικής πρεσβείας στο Κάιρο, Παρασκευή Τασάκου, για να συμπληρώσει πως «τολμώ, μάλιστα, να πω ότι δεν επηρεάστηκαν από την Αραβική Ανοιξη». Μάλιστα, για να ενισχύσει την επιχειρηματολογία της παρουσίασε στοιχεία βάσει των οποίων οι ελληνικές επενδύσεις στην Αίγυπτο ήταν περίπου 700 εκατ. δολ. το 2007 και 900 εκατ. δολ. το 2009, ενώ σήμερα έχουν φτάσει -συνολικά- στο 1 δισ. δολ.
«Θεωρώ ότι η αύξηση αυτή οφείλεται σε εκείνους τους Έλληνες επιχειρηματίες που λειτούργησαν σαν αναλυτές και εξερευνητές και επισκέφτηκαν την Αίγυπτο πολλές φορές, που επένδυσαν, επέμειναν και κράτησαν τη σωστή επενδυτική στάση», υπογράμμισε η κ. Τασάκου, που μίλησε χθες σε εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο του έργου WIDE, για την επιχειρηματική καινοτομία στη Μεσόγειο.


Νωρίτερα παρουσιάστηκε έρευνα που διεξήχθη στο πλαίσιο του έργου WIDE, με δείγμα 322 μικρομεσαίες επιχειρήσεις από τη Μεσόγειο, βάσει της οποίας 7% των επιχειρήσεων της περιοχής (σ.σ. το 6,7% των ελληνικών) δηλώνουν «υπερασπιστές χαμηλού κόστους», δηλαδή προσπαθούν να διατηρήσουν τη θέση τους προσφέροντας χαμηλότερες τιμές από τους ανταγωνιστές τους.
Η πλειονότητα των επιχειρήσεων του δείγματος, το 43% (42,2% των ελληνικών επιχειρήσεων) δηλώνει ότι προσπαθεί να διατηρήσει τη θέση του, προσφέροντας υψηλότερη ποιότητα και καλύτερες υπηρεσίες από τους ανταγωνιστές του («υπερασπιστές της διαφοροποίησης») και το 35% των επιχειρήσεων (35,6% των ελληνικών ΜΜΕ) επιδιώκει να είναι «πρώτο» σε νέες κατηγορίες προϊόντων και αγορές («εξερευνητές»).
Λεωνίδας Λιάμης
ΠΗΓΗ: http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26519&subid=2&pubid=112958655

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου