Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2012

Γιούνκερ: Στις 13 Δεκεμβρίου, η δόση στην Ελλάδα

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων μετά το πέρας της συνεδρίασης των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης, ο επικεφαλής του Eurogroup τόνισε ότι «ο φίλος και συνάδελφος Γιάννης Στουρνάρας» ενημέρωσε τους εταίρους του για την πορεία και τους όρους του Προγράμματος Επαναγοράς Ομολόγων. 
Τόσο ο κ. Γιούνκερ, όσο και ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Όλι Ρεν, εμφανίστηκαν βέβαιοι ότι δεν υπάρξουν απρόοπτα ή καθυστερήσεις και, ως εκ τούτου, δεν θα παρουσιαστεί πρόβλημα στη συνέχιση του ελληνικού προγράμματος. Ο κ. Γιούνκερ πάντως δεν θέλησε να απαντήσει σε καμία ερώτηση αναφορικά με το περιεχόμενο των συμφωνιών επαναγοράς ομολόγων.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», η συζήτηση για την Ελλάδα στο Eurogroup διήρκεσε για λίγα λεπτά, ενώ στο επίκεντρο της συνεδρίασης βρέθηκε η Κύπρος. Το αίτημα της Λευκωσίας για την υπαγωγή στον Μηχανισμό Στήριξης θα συνεχιστεί και το πρωί της 13ης Δεκεμβρίου, όταν το Eurogroup θα συνεδριάσει εκ νέου.

 Όπως δήλωσε ο κ. Γιούνκερ, η σχετική διαδικασία θα ολοκληρωθεί «το αργότερο» μέχρι τι 21 Ιανουαρίου, εν αναμονή και της ολοκλήρωσης της διαδικασίας ανεξάρτητου ελέγχου στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της Κύπρου, από την εταιρεία Pimco. Μέσα στο Eurogroup πάντως, ορισμένες χώρες εξέφρασαν και τις επιφυλάξεις τους και για το ύψος των δανείων που θα χρειαστεί η Κύπρος (πλησιάζουν το 100% του Κυπριακού ΑΕΠ), αλλά και για τη βιωσιμότητα του χρέους της Λευκωσίας.

Σημειώνεται τέλος ότι ο κ. Γιούνκερ ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι αποχωρεί από την προεδρία του Eurogroup, είτε στο τέλος του έτους, είτε στις αρχές του επόμενου.

ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΧΡΥΣΟΛΩΡΑ

ΠΗΓΗ: http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_03/12/2012_472778

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου