Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2012

Bundesbank: Πιθανή ύφεση της γερμανικής οικονομίας τα επόμενα τρίμηνα

Φρανκφούρτη (Dow Jones) – Η γερμανική κεντρική τράπεζα περιέκοψε τις εκτιμήσεις της για την ανάπτυξη της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής οικονομίας φέτος και το επόμενο έτος, προειδοποιώντας ότι η χώρα μπορεί να περιέλθει σε ύφεση στους επόμενους μήνες.

«Οι κυκλικές προοπτικές για τη γερμανική οικονομία έχουν γίνει πιο δυσοίωνες, και υπάρχουν ακόμη και ενδείξεις ότι η οικονομία δραστηριότητα μπορεί να υποχωρήσει στο τελευταίο τρίμηνο του 2012 και στο α΄ τρίμηνο του 2013», αναφέρει στο μηνιαίο της report η Bundesbank.


Στις εξαμηνιαίες οικονομικές της προβλέψεις, η κεντρική τράπεζα περικόπτει τις εκτιμήσεις για τη γερμανική ανάπτυξη το επόμενο έτος στο 0,4% από τις προηγούμενες εκτιμήσεις για 1,6% τον Ιούνιο. Επίσης αναθεώρησε πτωτικά τις εκτιμήσεις για την ανάπτυξη του 2012 στο 0,7% από το 1%.

Η Γερμανία ήταν η οικονομική υπερδύναμη της ευρωζώνης τα τελευταία τρίμηνα, παρουσιάζοντας ανάπτυξη στη διάρκεια όλου του έτους, παρά το ότι κάποιες περιφερειακές οικονομικές αντιμετώπιζαν σοβαρά προβλήματα.  Ωστόσο, πολλοί οικονομολόγοι αναμένουν ότι η οικονομία στα μείνει στάσιμη ή ακόμη και θα συρρικνωθεί στα επόμενα τρίμηνα.

Η γερμανική ανάπτυξη πλήττεται από τις υφέσεις σε αρκετές χώρες της ευρωζώνης, καθώς και από την επιβράδυνση της οικονομίας παγκοσμίως, δήλωσε η Bundesbank. Προειδοποίησε ότι οι οικονομικές της προβλέψεις χαρακτηρίζονται από υψηλή αβεβαιότητα, και η ανάπτυξη μπορεί να είναι χαμηλότερη από ό,τι αναμένεται.

Η ανεργία εκτιμάται ότι θα σημειώσει άνοδο στο 7,2% τον επόμενο χρόνο από το 6,8% φέτος, αναφέρει το report. Ωστόσο, η κεντρική τράπεζα υποστηρίζει ότι η γερμανική οικονομία παραμένει σε «καλή κατάσταση» και η φάση της ασθενούς ανάπτυξης είναι απίθανο να διαρκέσει πολύ, με την προϋπόθεση ότι η ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας θα συνεχιστεί, μαζί με τις μεταρρυθμίσεις της ευρωζώνης.

Η υγιής κατάσταση της γερμανικής οικονομίας υποδηλώνει ότι θα ξεπεράσει την πρόσκαιρη αυτή πτώση χωρίς σημαντικές επιπλοκές στην απασχόληση, συγκεκριμένα, αναφέρει ο πρόεδρος της Bundesbank, Jens Weidmann.


Των Tom Fairless και Christopher Lawton

© Dow Jones Newswires



Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου