Σάββατο 22 Δεκεμβρίου 2012

Το Ελληνόκτητο Ob River Άνοιξε το Δρόμο για τη Μεταφορά LNG Μέσω Αρκτικής (εικόνες)

Στις 5 Δεκεμβρίου, το ελληνόκτητο δεξαμενόπλοιο LNG, Ομπ Ρίβερ, της ναυτιλιακής Dynagas, έφτασε στο τερματικό Τομπάτα της Ιαπωνίας, έχοντας πραγματοποιήσει το πρώτο ταξίδι μέσω του Βορείου Περάσματος που περνάει από την Αρκτική. Το πλοίο μετέφερε υγροποιημένο φυσικό αέριο για λογαριασμό της Gazprom από το Χάμερφεστ της Νορβηγίας.
Το μεγάλο κατόρθωμα της προσπάθειας αυτής ήταν ότι το πλοίο κατάφερε περνώντας από την Αρκτική να μειώσει κατά 40% την διάρκεια του ταξιδιού σε σύγκριση με το αν εκινείτο νοτίως μέσω της Μεσογείου και του Ινδικού Ωκεανού.
Ως γνωστόν, η παγκόσμια θέρμανση έχει προκαλέσει ελάττωση του στρώματος πάγου που καλύπτει την Αρκτική, γεγονός που ανοίγει τον δρόμο για τη ναυσιπλοΐα στην μεγάλη αυτή περιοχή. Έστω και έτσι όμως, προκειμένου να κινηθεί το Ομπ Ρίβερ, χρειάστηκε την συνδρομή ρώσικων πυρηνικών παγοθραυστικών σε μεγάλο μέρος της διαδρομής, όπως φαίνεται άλλωστε και στις σχετικές φωτογραφίες που προέρχονται από το newsletter της Gazprom με τίτλο Blue Fuel.
Η εταιρεία σημειώνει ότι το πλοίο συνάντησε πάγο πάχους 30 εκατοστών στην περιοχή ανάμεσα στο Βιλκίτσκογκο και τα Στενά Μπέρινγκ. Εν τέλει, το ταξίδι θεωρήθηκε 100% ασφαλές και πραγματοποιήθηκε στο προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα, δίχως καθυστερήσεις.
ΠΗΓΗ: http://www.energia.gr/article.asp?art_id=64986

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου