Κυριακή 20 Ιανουαρίου 2013

Τόμσεν: Ποιος θα πληρώσει το «κενό»... 9,5 δισ. ευρώ

Ποιος ποντάρει ότι δεν θα χρειαστούν νέα μέτρα για να καλύψουν το «νέο κενό» χρηματοδότησης ώστε να αποκαλείται «βιώσιμο» το χρέος. Πάντως, στη φύση, όπως και στη ζωή, τα κενά καλύπτονται -με τον έναν ή τον άλλο τρόπο...
Για να πετύχει το Πρόγραμμα πρέπει να συμπληρωθεί το χρηματοδοτικό κενό που έχει εμφανιστεί, δήλωσε ο επικεφαλής της αποστολής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ελλάδα Πολ Τόμσεν σε συνέντευξη που έδωσε μέσω τηλεδιάσκεψης μετά την δημοσίευση της έκθεσης του ΔΝΤ για το ελληνικό πρόγραμμα.
Το ελληνικό χρέος "δεν είναι βιώσιμο" χωρίς άμεσες μεταφορές πόρων στον ελληνικό προϋπολογισμό από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία "δεσμεύτηκε", προς την κατεύθυνση αυτή τον Δεκέμβριο, δήλωσε ο εμπειρογνώμονας του ΔΝΤ.
"Βλέπουμε ότι υπάρχει ένα κενό" στον προϋπολογισμό, στους στόχους που πρέπει να επιτύχει η Ελλάδα και "όποιο κι αν είναι αυτό, οι Ευρωπαίοι πρέπει να το καλύψουν.
Ο εμπειρογνώμονας του ΔΝΤ επεσήμανε ότι υπήρχε ένα κενό στη χρηματοδότηση που μπορεί να φθάσει έως και 9,5 δισ. ευρώ έως το 2015-2016, σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις, για να θεωρηθεί το χρέος βιώσιμο και να μπορεί η χώρα να ελπίζει να επιστρέψει στις αγορές για χρηματοδότηση.
Ο Τόμσεν υπενθύμισε ότι κατά τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ τον Δεκέμβριο, η ζώνη του ευρώ "είχε δεσμευτεί να παράσχει όλα όσα είναι αναγκαία για να μειωθεί το χρέος στον επιδιωκόμενο στόχο", δηλαδή "κάτω από το 110% του ΑΕΠ έως το 2022", αντί του 120% έως το 2020.
Η Ελλάδα έχει καταγράψει "σημαντική πρόοδο" στο μέτωπο της ανταγωνιστικότητας όσο και στο πεδίο της δημοσιονομικής προσαρμογής.
Νέος εκτροχιασμός;
Είναι πολύ νωρίς για να πει κανείς εάν η Ελλάδα θα χρειαστεί χρηματοδότηση στα τέλη του 2014 ή στις αρχές του 2015, αλλά είναι σημαντικό, είπε ο αξιωματούχος του ΔΝΤ, ότι οι Ευρωπαίοι έχουν αναγνωρίσει ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο και έχουν δεσμευθεί ότι θα στηρίξουν και θα υποστηρίξουν την Ελλάδα και θα πράξουν ο,τιδήποτε χρειαστεί.
Σημείωσε ότι πέρυσι το πρόγραμμα εκτροχιάστηκε, αλλά η κυβέρνηση συνεργασίας εργάστηκε εντατικά και το έθεσε σε τροχιά. Είπε ότι το Πρόγραμμα είναι τώρα σε σωστό δρόμο.
Ο Πολ Τόμσεν εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Ελλάδα θα εκπληρώσει τους στόχους της και τόνισε ότι το 2013 θα περάσει σε πρωτογενές πλεόνασμα. Παραδέχθηκε πως υπάρχουν κίνδυνοι και προκλήσεις για το Πρόγραμμα τις οποίες εντόπισε κατά κύριο λόγο στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.
Εκτίμησε ακόμη ότι για να επιστρέψει μεσοπρόθεσμα η Ελλάδα στην ανάπτυξη, κλειδί είναι το άνοιγμα όλων των κλειστών επαγγελμάτων και η οριστική απελευθέρωση της οικονομίας, και μίλησε ειδικά για τους τομείς της ενέργειας και των μεταφορών.
Τέλος ο Τόμσεν αρνήθηκε να σχολιάσει τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα αν και στην έκθεση του κάνει αναφορές σε εσωτερικά πολιτικά ζητήματα.
Ο επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στην Ελλάδα σημείωσε ότι το ελληνικό πρόγραμμα είχε εκτροχιαστεί το 2012, αλλά "η νέα κυβέρνηση εργάστηκε εντατικά για να βάλει το πρόγραμμα πάλι σε τροχιά. Τώρα είναι σε σωστό δρόμο", είπε.
πληροφορίες ΑΠΕ

ΠΗΓΗ: http://www.enet.gr/?i=news.el.oikonomia&id=337144

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου