Κυριακή 20 Ιανουαρίου 2013

Θέλει να δοκιμάσει τις αγορές η Πορτογαλία


image
Προετοιμάζεται για την έκδοση 5ετούς ομολόγου προκειμένου να εκμεταλλευθεί το θετικό κλίμα

Την επιστροφή της στις αγορές φαίνεται να δρομολογεί και η Πορτογαλία μετά την Ιρλανδία, σύμφωνα με δήλωση του πρωθυπουργού, Πέδρο Πάσος Κοέλιο, που συνέπεσε χθες με δημοσίευμα της οικονομικής εφημερίδας Diario Economico για επικείμενη έκδοση κοινοπρακτικού πενταετούς ομολόγου του πορτογαλικού κράτους εντός των επομένων πέντε ημερών. Είχε προηγηθεί μία ημέρα πριν η απόφαση του ΔΝΤ να εκταμιεύσει την επόμενη δόση των 838,8 εκατ. ευρώ από το πακέτο στήριξης της Πορτογαλίας, αλλά και η επιτυχής έκδοση εντόκων γραμματίων τρίμηνης, δωδεκάμηνης και δεκαοκτάμηνης διάρκειας από το πορτογαλικό υπουργείο Οικονομικών με μειωμένες αποδόσεις. Η Ισπανία, άλλωστε, άντλησε χθες 4,5 δισ. ευρώ από επιτυχημένη δημοπασία νέων ομολόγων με κόστος χαμηλότερο της προηγούμενης. Οι αποδόσεις των δεκαετών ισπανικών ομολόγων έκλεισαν μεν στο 5,080%, αλλά υποχώρησαν από το 5,174% που ήταν το υψηλό ημέρας.


Στην πρόθεση της πορτογαλικής κυβέρνησης αναφέρθηκε ο κ. Κοέλιο σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Γάλλο πρόεδρο στο Παρίσι, ενώ τόνισε πως η κυβέρνηση «επιδιώκει να εκδώσει μακροπρόθεσμο χρέος και προσβλέπει στην αναγκαία στήριξη από τους εταίρους». Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Λουίς Μάρκες Γκουέντες, δήλωσε πως η κυβέρνηση έχει εξουσιοδοτήσει την αρχή διαχείρισης χρέους της χώρας να εκδώσει χρέος κατά το δοκούν ώστε να επωφεληθεί από το βελτιωμένο κλίμα των αγορών, καθώς η χώρα προτίθεται να επιστρέψει στις αγορές «το συντομότερο δυνατόν». Μολονότι απέφυγε να σχολιάσει το δημοσίευμα της Diario Economico, ο κ. Γκουέντες τόνισε πως δεν έχει προγραμματισθεί συγκεκριμένη έκδοση χρέους, αλλά προσέθεσε πως «η Πορτογαλία μπορεί να βγει στις αγορές ανά πάσα στιγμή».
Στο μεταξύ, οι αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων της Πορτογαλίας υποχώρησαν χθες στο 6,23% από το 6,32% στο οποίο βρίσκονταν την Τετάρτη και είναι στα χαμηλότερα επίπεδα που έχουν σημειώσει από τα τέλη του 2010. Το spread του δεκαετούς πορτογαλικού ομολόγου βρίσκεται στις 478,94 μονάδες βάσης, έχοντας σημειώσει θεαματική υποχώρηση από τις 1.069,334 μ.β. στις οποίες βρισκόταν στις 17 Μαΐου. Αν και η χώρα γνωρίζει τη χειρότερη ύφεση από τη δεκαετία του 1970, οι επενδυτές δηλώνουν αισιόδοξοι πως η Λισσαβώνα θα επιστρέψει στις αγορές πριν από τον Σεπτέμβριο, οπότε δεν καλύπτεται πλέον από το πακέτο στήριξης της Ε.Ε. και του ΔΝΤ. Αναλυτές και παράγοντες της αγοράς, παντως, εκφράζουν επιφυλάξεις ως προς το πόσο ρεαλιστικά είναι τα δημοσιεύματα και οι προσδοκίες περί επικείμενης έκδοσης ομολόγων εντός των ημερών ή των επόμενων εβδομάδων.

Σε ό,τι αφορά την Ιρλανδία, μία ακόμη ένδειξη βελτιωμένης εμπιστοσύνης των επενδυτών αποτελεί η επιτυχία της να εκδώσει χθες τρίμηνα έντοκα γραμμάτια, καταβάλλοντας τις χαμηλότερες αποδόσεις από τον Ιούλιο, οπότε άρχισε να εκδίδει εκ νέου βραχυπρόθεσμο χρέος. Αντλησε, έτσι, χθες 500 εκατ. ευρώ από την έκδοση τρίμηνων έντοκων γραμματίων με μέση απόδοση 0,2%, ενώ στην προηγούμενη αντίστοιχη δημοπρασία του Νοεμβρίου η απόδοση ήταν 0,55% και σε εκείνη του Ιουλίου 1,8%. Συνολικά από τον Ιούλιο έχει πραγματοποιήσει πέντε δημοπρασίες εντόκων γραμματίων, η τελευταία εκ των οποίων υπερκαλύφθηκε 3,8 φορές. Σε ό,τι αφορά το spread της Ιρλανδίας βρίσκεται τώρα στις 299,298 μ.β. έναντι 634,174 μ.β. στις 17 Μαΐου.


Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου