Τετάρτη 2 Ιανουαρίου 2013

Δεύτερος παγκόσμια ο τουρκικός κλάδος κατασκευών

Εξαιρετικά δραστήριος είναι ο κατασκευαστικός κλάδος της Τουρκίας στο εξωτερικό, αφού το 2012 κατόρθωσε να αποσπάσει συμβόλαια συνολικού ύψους 26,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Το μέγεθος αυτό συνιστά αύξηση 31% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, ενώ πρόκειται για ρεκόρ.

Ο υπουργός Οικονομικών, Ζαφέρ Τσαγκλαγιάν, ανακοινώνοντας τις επιδόσεις του κλάδου, έδωσε περισσότερα στοιχεία, λέγοντας ότι ολοκληρώθηκαν 433 κατασκευαστικά έργα στο εξωτερικό, ενώ η μέση τιμή ανά συμβόλαιο αυξήθηκε από τα 40 στα 60 εκατομμύρια δολάρια. Ο τουρκικός κατασκευαστικός κλάδος βρίσκεται στη δεύτερη θέση παγκοσμίως (!) πίσω από την Κίνα.
Ενδιαφέρον έχουν όμως και οι χώρες στις οποίες οι Τούρκοι στοχεύουν και έχουν κατορθώσει να έχουν εντυπωσιακή παρουσία στον τομέα των κατασκευών. Στην πρώτη θέση το Τουρκμενιστάν που αντιστοιχεί στο 18,8% των συμβολαίων, όπου οι τουρκικές εταιρίες ενεπλάκησαν σε 80 έργα ύψους 4,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Στο Ιράν ανέλαβαν 114 έργα ύψους 4,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων, όμως στη χώρα αυτή μένει να αποδειχτεί κατά πόσον οι προβληματικές διμερείς σχέσεις θα πλήξουν τα συμφέροντα των τουρκικών κατασκευαστικών εταιριών στο άμεσο μέλλον.

Για ο 2013 οι τουρκικές εταιρίες έχουν αναλάβει έργα σε 100 χώρες, ενώ θα ξαναρχίσουν οι δραστηριότητες στη Λιβύη μετά από ένα διάστημα όπου είχαν σταματήσει λόγω διενέξεων στον συγκεκριμένο κάδο αποκλειστικά. Η δράση των τουρκικών κατασκευαστικών εταιρών εκτόξευσε και τον τομέα των υλικών που χρησιμοποιούνται στα κατασκευαστικά έργα, ο οποίος σημείωσε αύξηση 7,4% το 2012 σε σχέση με το προηγούμενο έτος, με το συνολικό μέγεθος των εξαγωγών να ανέρχεται στα 20,52 δισεκατομμύρια δολάρια.

πηγή http://www.defence-point.gr/news/?p=66172

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου