Τετάρτη 2 Ιανουαρίου 2013

ΑΣΜΟΥΣΕΝ - «FT» Θετικές εκτιμήσεις για την Ελλάδα

Μεγαλύτερη αισιοδοξία επικρατεί για τη χώρα μας τη χρονιά που μόλις ξεκίνησε. Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Tagesspiegel», ο Γεργκ Aσμουσεν δήλωσε ότι η Ελλάδα δεν θα βγει από την Ευρωζώνη το 2013, υπογραμμίζοντας την αστοχία όσων οικονομολόγων προέβλεπαν ότι η Αθήνα θα αποχαιρετούσε το ευρώ εντός της περασμένης χρονιάς.
Θετικές εκτιμήσεις για την Ελλάδα
Ακόμη, ο αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας πρόσθεσε ότι δεν υπάρχουν αυτήν τη στιγμή ενδείξεις για άνοδο του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη.
«Αντιθέτως. Στη διάρκεια του επόμενου έτους ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει από το επίπεδο του 2% στην Ευρωζώνη», δήλωσε ο Ασμουσεν, που εμφανίστηκε βέβαιος ότι το ευρώ θα συνεχίσει να υπάρχει. Τόνισε, δε, την πρόθεση της ΕΚΤ να κάνει ό,τι μπορεί για να διατηρήσει το ενιαίο νόμισμα.

«Το ευρώ είναι πιο σταθερό τώρα από ό,τι ήταν πριν από 12 μήνες και η Ευρωζώνη είναι πιο ικανή τώρα να διαχειριστεί την τρέχουσα κρίση κρατικού χρέους, αν και οι μεταρρυθμίσεις και οι προσπάθειες για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας θα διαρκέσουν χρόνια», ανέφερε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.
Αλλαγή κλίματος
Θετικές είναι οι προβλέψεις και των «Financial Times», που εκτιμούν ότι η ελληνική οικονομία θα σταματήσει να συρρικνώνεται το 2013. Σε σχετικό άρθρο τους επισημαίνουν ότι το ΔΝΤ προβλέπει ότι η Ελλάδα θα επέστρεφε στην ανάπτυξη το 2011, μετά το 2012, το 2013 και τώρα το 2015. Υπάρχουν τρεις λόγοι για τους οποίους αυτή η χρονιά μπορεί να είναι διαφορετική.
Πρώτον, το τελευταίο πακέτο μέτρων λιτότητας φέρνει την Ελλάδα «βασανιστικά» κοντά σε πρωτογενές ισοζύγιο, ενώ οι πολλαπλές αναδιαρθρώσεις έχουν βάλει σε αναμονή την εξυπηρέτηση του ελληνικού χρέους για χρόνια.
Δεύτερον, η εφημερίδα υπενθυμίζει ότι οι τράπεζες δεν ήταν οι υπαίτιοι για την κρίση στην Ελλάδα. Αλλά, όπως αναφέρει, κανένα τραπεζικό σύστημα δεν μπορεί να επιβιώσει σε ύφεση και αναδιάρθρωση κρατικού χρέους χωρίς βοήθεια. Πλέον, τα κεφάλαια για την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος είναι καθ' οδόν.
Ακόμη επισημαίνει ότι τμήματα του ιδιωτικού τομέα έχουν ανακτήσει μεγάλο μέρος της ανταγωνιστικότητάς τους και βρίσκονται σε καλύτερη κατάσταση από τον δημόσιο τομέα.

ΠΗΓΗ: http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22770&subid=2&pubid=63760133

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου