Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2013

Αντζέλκοβιτς: η στήριξη των αποσχιστικών τάσεων στα Βαλκάνια συνάδει με τα συμφέροντα των ΗΠΑ

Κατά τη συνάντησή μου με τον Ζόραν Αντζέλκοβιτς τον Μάϊο του 2005, όταν ήταν αντιπρόεδρος της Βουλής της Σερβίας και Γενικός Γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Σερβίας ταυτόχρονα, συνομιλήσαμε για το ενωσιακό κράτος της Σερβίας και του Μαυροβουνίου και, φυσικά, για το Κοσσυφοπέδιο. γράφει ο Ρώσος δημοσιογράφος Κονσταντίν Κατσάλιν.
Зоран Анджелкович генсек соцпартии Сербия 07.10.1998
- Κατά πόσο είναι θετική η προοπτική της σημερινής Ένωσης της Σερβίας και του Μαυροβουνίου και πώς θα αναπτύσσονται από εδώ και στο εξής οι σχέσεις ανάμεσα στο Βελιγράδι και την Ποντγκόριτσα;

- Ο εμπνευστής της κρατικής ένωσης της Σερβίας και του Μαυροβουνίου ήταν ο Χαβιέ Σολάνα, ο οποίος το 1999 ήταν Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ και άρχισε τον πόλεμο κατά της Γιουγκοσλαβίας. Ο τωρινός Πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου Μίλο Τζουκάνοβιτς πάντα ήθελε να γίνει αυτοτελής πολιτικός, αλλά τώρα οι θέσεις του είναι πιο αδύναμες απ’ ό,τι ήταν πριν από μερικά χρόνια. Ελπίζει για την υποστήριξη της ΕΕ και του Σολάνα, που κάνουν το παν για να γίνει το Μαυροβούνιο κυρίαρχο κράτος. Μπορώ να πω με σιγουριά ότι το κόμμα μας, όπως και οι εταίροι μας στη Βουλή - το κόμμα της πλειοψηφίας Ριζοσπαστικό Κόμμα της Σερβίας - δεν θα υποστηρίξουν την έξοδο του Μαυροβουνίου από την Ομοσπονδία. Εξάλλου, χωρίς αυτό ο Τζουκάνοβιτς δεν θα καταφέρει να επιτύχει καμιά αυτοτέλεια.

- Το πιο «καυτό σημείο στα Βαλκάνια τα τελευταία χρόνια είναι το Κοσσυφοπέδιο. Εκεί μάλλον δεν έμειναν Σέρβοι. Οι Αλβανοί τρομοκρατούν τους Σέρβους, οι οποίοι απλώς δεν έχουν πού να πάνε. Τους αναγκάζουν να πουλήσουν τζάμπα τη γη τους. Μάλιστα, αυτό γίνεται υπό την εποπτεία του ΟΗΕ. Η Νέα Υόρκη ονομάζει την ειρηνευτική επιχείρηση στο Κοσσυφοπέδιο, ως μία από τις πιο επιτυχημένες, ενώ στην πραγματικότητα, δημιουργείται σταδιακά η λεγόμενη «Μεγάλη Αλβανία» και δεν αποκλείεται ότι πρωτεύουσά της θα γίνει η Πρίστινα.

- Δυστυχώς, τα συμφέροντα των ΗΠΑ στο Κοσσυφοπέδιο και στο Μαυροβούνιο δεν αποβλέπουν στη στήριξη της ΄Ενωσης, αλλά στην υποστήριξη των αποσχιστικών τάσεων στα Βαλκάνια. Τώρα δεν είναι πια μυστικό ότι η Ουάσιγκτον υποστήριζε απροκάλυπτα το 1998-1999 τις μουσουλμανικές οργανώσεις στο Κοσσυφοπέδιο. Στην περιοχή στέλνονταν παράνομα εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια για την συγκρότηση του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου, μάλιστα, όχι μόνο από κάποια μέλη του Κογκρέσου των ΗΠΑ, αλλά και από σειρά μη κυβερνητικών οργανώσεων, που δρουν στις ΗΠΑ. Σήμερα αυτό δεν γίνεται τόσο ανοιχτά, όμως ορισμένοι πολιτικοί, που ήταν στην εξουσία κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης του Κλίντον, δημιουργούν Ταμεία μέσω των οποίων μεταγγίζουν μεγάλα χρηματικά ποσά στο Κοσσυφοπέδιο.

Εναντιονόμαστε στο να καθοριστεί το καθεστώς του Κοσσυφοπεδίου οπωσδήποτε φέτος. Δεν πρέπει να ξεχνιέται ότι στο υιοθετημένο το καλοκαίρι του 1999 ψήφισμα 1244, δεν γίνεται καθόλου λόγος για την κυριαρχία του Κοσσυφοπεδίου. Για θυμηθείτε τα παραδείγματα του Χονγκ Κονγκ και του Μακάο, όπου το πρόβλημα αυτό λυνόταν σχεδόν πενήντα χρόνια. Γιατί, λοιπόν, μας προτείνουν να δώσουμε στους Αλβανούς το Κοσσυφοπέδιο, όπου επί αιώνες ζούσαν Σέρβοι και όπου βρίσκονται τα Ορθόδοξα Ιερά μας. Ίσως μόνο γιατί αυτό υποστηρίζεται από τους Αμερικανούς;


ΠΗΓΗ: http://greek.ruvr.ru/2013_01_24/102243018/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου