Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2013

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Ολική Επαναφορά ITGI στο Πλαίσιο Αξιολόγησης των Ευρωπαϊκών Έργων Κοινού Ενδιαφέροντος

Στη συνάντηση της Ομάδας Εργασίας (Working Group) για την αξιολόγηση έργων του Νότιου Διαδρόμου που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες την εβδομάδα που πέρασε (16/1) ο αγωγός φ. αερίου ITGI, που προωθείται από τις ΔΕΠΑ και Edison, απέσπασε μία από τις υψηλότερες βαθμολογίες. Στην ανωτέρω συνάντηση εξετάσθηκαν και βαθμολογήθηκαν τα Έργα Κοινού Ενδιαφέροντος (PCI) που υπεβλήθησαν στην ΕΕ στο πλαίσιο των Group Southern Gas Corridor (SGC) και North South Interconnectors (NSI). 
Είναι αξιοσημείωτο ότι βάσει των αποτελεσμάτων της ποσοτικής αξιολόγησης της ομάδας για το Νότιο Διάδρομο το ITGI μαζί με το ΤΑΡ έλαβε την υψηλότερη βαθμολογία (Total Score 0.53) έχοντας καταταχθεί στην πρώτη θέση ακολουθούμενο από το Nabucco (με βαθμολογία 0.52). Επίσης το IGB, με την υψηλότερη βαθμολογία, έλαβε την πρώτη θέση στον κατάλογο της Ομάδας (NSI East Gas). Ενώ ακόμη δεν έχουν οριστικοποιηθεί οι αξιολογήσεις των περιφερειακών ομάδων, αυτά τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικότατα και επιβεβαιώνουν τη σημασία των έργων υποδομής και τη συμβολή τους στην ασφάλεια εφοδιασμού της ευρύτερης περιοχής. 
Κοινή είναι η εκτίμηση ότι η υλοποίηση των ανωτέρω έργων θα συμβάλλει καθοριστικά στην ενίσχυση του γεωπολιτικού ρόλου της Ελλάδας ως βασικού διαδρόμου μεταφοράς ενέργειας προς τις Ευρωπαϊκές αγορές. Η δε υψηλή βαθμολογία που απέσπασε ο ITGI, αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης προς τη ΔΕΠΑ η οποία παρά τις όποιες αντικειμενικές δυσκολίες και πολιτικά εμπόδια (λ.χ. απόρριψη έργου από την κοινοπραξία Shah Deniz II) κράτησε το project αυτό ζωντανό έχοντας ποντάρει στην ωριμότητα του από σχεδιαστικής, αδειοδοτικής και χρηματοδοτικής πλευράς. Με την υψηλή βαθμολογία που έδωσε στο έργο η ΕΕ αναγνωρίζει την χρησιμότητα του ως έργο πολλαπλών σκοπών και χρήσεων, κυρίως λόγω του reverse flow capacity και της ένταξης του στο εθνικό δίκτυο και άρα υψηλότατης σημασίας στις νέες απαιτητικές συνθήκες ενεργειακής ασφάλειας που ήδη διαμορφώνονται, ιδίως μετά την πρόσφατη έξαρση της τρομοκρατίας στη Βόρειο Αφρική. 


Η ανωτέρω αξιολόγηση έρχεται να δέσει με το νέο κανονισμό για τους διευρωπαϊκούς διαδρόμους, που περιλαμβάνουν περίπου 250 έργα, που προωθεί η Ε. Επιτροπή. Έτσι, σύμφωνα με τα όσα δήλωσαν υψηλόβαθμα στελέχη της ΕΕ στις Βρυξέλλες στο energia.gr., τον επόμενο μήνα αναμένεται να υιοθετηθεί από την ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο Κανονισμός που θεσπίζει τους κανόνες της νέας και αναβαθμισμένης πολιτικής της ΕΕ για τα διευρωπαϊκά δίκτυα ενέργειας (ΔΕΔ-Ε) . Στόχος της νέας πολιτικής είναι να προωθήσει τον εκσυγχρονισμό, την διεύρυνση των ενεργειακών υποδομών της Ευρώπης, καθώς επίσης και τη διασυνοριακή διασύνδεση των δικτύων τα οποία αποτελούν προϋπόθεση για να υλοποιηθούν οι βασικοί, σχετικά με την ασφάλεια του εφοδιασμού και την μετάβαση σε μία οικονομία χαμηλής κατανάλωσης σε άνθρακα, στόχοι της ενεργειακής πολιτικής της Ένωσης.
Για αυτόν το λόγο ο νέος Κανονισμός προσδιορίζει έναν περιορισμένο αριθμό διευρωπαϊκών διαδρόμων και ζωνών προτεραιότητας και θεσπίζει κανόνες για τον προσδιορισμό έργων κοινού ενδιαφέροντος (PCI). Για την υλοποίηση αυτών των έργων κρίνεται απαραίτητη η ενίσχυση της ΕΕ, η εξασφάλιση βελτιωμένων διαδικασιών χορήγησης αδειών, η διευκόλυνση της ρυθμιστικής μεταχείρισης, η παροχή μηχανισμών που βασίζονται στην αγορά καθώς και σε ορισμένες περιπτώσεις η άμεση χρηματοδοτική στήριξη από το ταμείο « Συνδέοντας την Ευρώπη.»
Όπως απεφασίσθη, τα έργα κοινού ενδιαφέροντος θα προσδιορίζονται από τα Κράτη Μέλη και την Επιτροπή σε συνεργασία με τους εθνικούς ενεργειακούς ρυθμιστές, τους διαχειριστές δικτύων μεταφοράς, τους φορείς υλοποίησης των έργων και άλλους ενδιαφερόμενους φορείς στο πλαίσιο ειδικών περιφερειακών ομάδων. Λόγω της συμβολής τους στην επίτευξη των στόχων της ενεργειακής πολιτικής ο προσδιορισμός των έργων θα πραγματοποιείται σύμφωνα με κοινά, διαφανή και αντικειμενικά κριτήρια.
Δεδομένου της ανάγκης να προχωρήσουν τα έργα χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση, από τα μέσα του 2012, ήδη συστάθηκαν ad hoc ειδικές περιφερειακές ομάδες με σκοπό να εντοπιστούν τα έργα κοινού ενδιαφέροντος. Στον τομέα του φυσικού αερίου τα έργα με ελληνικό ενδιαφέρον εμπίπτουν στο πεδίο δράσης της Ομάδας για το Νότιο Διάδρομο που προβλέπει τη μεταφορά φυσικού αερίου από την Κασπία, τη Μέση Ανατολή και τη λεκάνη της ανατολικής Μεσογείου προς την Ένωση με στόχο την ενίσχυση της διαφοροποίησης του εφοδιασμού, και της Ομάδας για τις διασυνδέσεις αερίου Βορρά – Νότου στην κεντροανατολική και νοτιοανατολική Ευρώπη («NSI East Gas»). 
ΤΟΥ Κ.Ν.Σταμπολή
ΠΗΓΗ: http://www.energia.gr/article.asp?art_id=66146

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου