Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 2013

«Ηφαίστειο» το Πακιστάν

Βαθαίνει ολοένα και περισσότερο η πολιτική αναταραχή στο Πακιστάν και το παιχνίδι για το ποιος θα επικρατήσει την επομένη των επερχόμενων εκλογών γίνεται επικίνδυνο, όπως καταδεικνύει και η χθεσινή απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου της χώρας για σύλληψη του πρωθυπουργού Ράτζα Περβέζ Ασράφ με την κατηγορία της διαφθοράς.
Οπαδοί του κληρικού Μ. Κάντρι διαδηλώνουν στο Ισλαμαμπάντ
Οπαδοί του κληρικού Μ. Κάντρι διαδηλώνουν στο Ισλαμαμπάντ
Η κυβέρνηση του Ασράφ που ανέλαβε με τη στήριξη των ΗΠΑ δέχεται πιέσεις όχι μόνο από το Ανώτατο Δικαστήριο αλλά και από χιλιάδες πολίτες που διαδηλώνουν στους δρόμους του Ισλαμαμπάντ με ηγέτη τους τον κληρικό Μουχαμάντ Ταχιρούλ Κάντρι, ο οποίος, σύμφωνα με τους αναλυτές, έχει στενές σχέσεις με τον στρατό. Ενδεικτικά τα διεθνή μέσα αναφέρουν ότι τη στιγμή που βγήκε η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου ο Ασράφ παρακολουθούσε από την τηλεόραση τις συγκρούσεις μεταξύ της αστυνομίας και των οπαδών του Κάντρι, ο οποίος κηρύσσει την πτώση της «διεφθαρμένης κυβέρνησης» και εξαίρει τις αρετές του στρατού και των δικαστών.
Χρηματισμός
Ο Ράτζα Περβέζ Ασράφ κατηγορείται ότι ως υπουργός Δημόσιων Εργων το 2010 προχώρησε σε πλήθος παρατυπιών και ότι χρηματιζόταν. Οι κατηγορίες αυτές τον είχαν οδηγήσει να παραιτηθεί από το υπουργείο το 2011, όμως λίγο αργότερα (τον Ιούνιο του 2012) ανέλαβε τα ηνία της χώρας αντικαθιστώντας τον πρώην πρωθυπουργό Γιουσούφ Ρατζά Γκιλανί, ο οποίος επίσης είχε καθαιρεθεί ύστερα από απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου εναντίον του.
Πλέον οι συνεργάτες του Ασράφ θεωρούν δεδομένο πως πίσω από την απόφαση και τις πορείες των οπαδών του Κάντρι κρύβεται ο στρατός και σύμφωνα με τον σύμβουλο του πρωθυπουργού Φαουάντ Τσόντρι «πλέον οι στρατιωτικοί μπορούν να επέμβουν στην πολιτική ζωή, αφού το Δικαστήριο τους άνοιξε τον δρόμο».
Ο πρωθυπουργος Ράτζα Περβέζ Ασράφ
Ο πρωθυπουργος Ράτζα Περβέζ Ασράφ
Οπως υπογραμμίζουν οι αναλυτές, το Πακιστάν διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή, ενώ αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα, όπως το αντάρτικο των Ταλιμπάν, η οικονομική διάλυση και οι συνεχείς βομβιστικές επιθέσεις εναντίον αμάχων.
Στόχος των πανίσχυρων στρατιωτικών είναι, σύμφωνα με κάποιους αναλυτές, να αυξήσουν την επιρροή τους στην κυβέρνηση που θα αναλάβει να οδηγήσει τη χώρα στις εκλογές, οι οποίες αναμένεται να γίνουν την άνοιξη, και έτσι να καθορίσουν τις μετέπειτα εξελίξεις.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΣΙΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΠΗΓΗ: http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22769&subid=2&pubid=63767347

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου