Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 2013

Wall Street Journal: Το τοξικό κοκτέιλ της ύφεσης και της έλλειψης τραπεζικής ρευστότητας «πνίγει» το επιχειρηματικό κλίμα στην Ελλάδα - Επτά στις 10 επιχειρήσεις δεν έχουν πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό



Εκτενές ρεπορτάζ για το δυσμενές επιχειρηματικό κλίμα που επικρατεί στην Ελλάδα λόγω των συνεπειών από την εφαρμογή της μνημονιακής πολιτικής λιτότητας δημοσιεύει η αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal, η οποία υποστηρίζει πως το «το τοξικό κοκτέιλ της ύφεσης και της έλλειψης τραπεζικής ρευστότητας αναγκάζει ξένους παρόχους και πελάτες να κόψουν τους δεσμούς τους με τις ελληνικές εταιρείες».
Το ρεπορτάζ της Wall Street Journal αρχίζει με ένα παράδειγμα, αυτό της Titan Cement Co. «Όταν ο διευθύνων σύμβουλος της Titan Cement Co., Δ.Παπαλεξόπουλος έμαθε πέρσι πόσο θα κόστιζε μια καινούρια γεννήτρια για την εταιρεία, ζήτησε από το προσωπικό του να σκεφθεί δημιουργικά. Οι μηχανολόγοι της Titan απάντησαν μετατρέποντας μια μηχανή αυτοκινήτου σε γεννήτρια» αναφέρει η Wall Street Journal προκειμένου να καταδείξει τις συνθήκες που επικρατούν στην ελληνική αγορά. «Τα κέρδη της εταιρείας έχουν μειωθεί κατά 80% από το 2006 παρά τις δραματικές περικοπές. Παρά τη μείωση του προσωπικού κατά 35%, η Titan εκτιμά ότι το 2012 θα κλείσει μάλλον με ζημιές» υπογραμμίζει σε δηλώσεις του στην εφημερίδα ο κ.Παπαλεξόπουλος, τονίζοντας πως «κανείς δεν περίμενε πως η κατάσταση θα ήταν τόσο άσχημη».

Σύμφωνα με τη Wall Street Journal, τα προβλήματα της Ελλάδας έδωσαν το τελειωτικό χτύπημα στην επιχειρηματική κοινότητα της χώρας. «Η ύφεση συνεχίζεται για έκτη χρονιά φέτος. Με τις ελληνικές τράπεζες χρεοκοπημένες, το 70% των ελληνικών επιχειρήσεων δηλώνει, σύμφωνα με το ελληνικό Ινστιτούτο Εμπορίου και Υπηρεσιών, ότι δεν έχει πρόσβαση σε τραπεζικό δανεισμό. Την ίδια στιγμή, οι ξένοι πάροχοι και οι πελάτες κόβουν τους δεσμούς τους με τις ελληνικές εταιρείες» υπογραμμίζει το δημοσίευμα, το οποίο επικαλούμενο στοιχεία από το Εμπορικό Επιμελητήριο Αθήνας αναφέρει ότι το «τοξικό μείγμα» έχει αναγκάσει περίπου 68.000 επιχειρήσεις σε λουκέτο από τις αρχές του 2011 και ενώ άλλες 30.000 ετοιμάζονται να κλείσουν έως την άνοιξη.

«Δεδομένης της δραματικής κατάστασης που επικρατεί ακόμα και τα 44 δις ευρώ της επείγουσας βοήθειας που λαμβάνει η Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, δεν μπορούν, όπως υποστηρίζουν μάνατζερ και αναλυτές να εκκινήσουν εκ νέου τις ιδιωτικές επενδύσεις. Εάν όμως δεν επιστρέψουν οι ιδιωτικές επενδύσεις, η χώρα είναι αδύνατο να βγει από το σπιράλ της ύφεσης», αναφέρει η Wall Street Journal, υποστηρίζοντας ότι «η απεγνωσμένη προσπάθεια των ελληνικών εταιριών για μείωση του κόστους αναμένεται να κλιμακωθεί φέτος, και για πολλές αυτό θα σημάνει είτε το θάνατο είτε την επιβίωσή τους».
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το ασφυκτικό κλίμα στην αγορά επιτείνουν και τα χρέη του δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα. «Τον περασμένο μήνα η κυβέρνηση δήλωσε ότι η αποπληρωμή των 9 και πλέον δις ευρώ των χρεών που οφείλει στον ιδιωτικό τομέα θα διαρκέσει πάνω από ένα έτος» αναφέρει η Wall Street Journal, σημειώνοντας πως η καθυστέρηση αυτή μπορεί να οδηγήσει στην κατάρρευση κάποιες από τις κατασκευαστικές εταιρείες και να ωθήσει ιδιωτικές κλινικές να διακόψουν τη συνεργασία τους με το Δημόσιο. Αλλά οι ζοφερές εκτιμήσεις του δημοσιεύματος δεν έχουν τέλος, καθώς πέρα από την πρόβλεψη ότι ελάχιστα από τα 24 δις ευρώ που προορίζονται για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, θα καταλήξουν στην αγορά λόγω ακριβώς του ζοφερού επιχειρηματικού περιβάλλοντος, υπογραμμίζεται πως ακόμα δεν έχουν εξαλειφθεί οι φόβοι σχετικά με το ενδεχόμενο αποχώρησης της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, γεγονός που όπως αναφέρει «τρομοκρατεί τους ξένους όσον αφορά τις ελληνικές επιχειρήσεις».

 «Πράγματι κάποιες ελληνικές εταιρείες εξακολουθούν να σκέφτονται τη μεταφορά της έδρας τους στο εξωτερικό προκειμένου να ανανεώσουν την πρόσβαση τους στις διεθνείς χρηματοπιστωτικές αγορές ή τον τραπεζικό δανεισμό. Μέχρι πρόσφατα ήταν πρακτικά αδύνατο για τις ελληνικές εταιρείες να πουλήσουν τις μετοχές τους σε ξένους επενδυτές. Κάποιες ελληνικές εταιρείες λένε ότι το στίγμα του να είναι ελληνικές δυσχεραίνει τον προσανατολισμό τους στο εξωτερικό διότι είναι ελάχιστες οι ξένες τράπεζες που θα δανείσουν ελληνικές επιχειρήσεις» υποστηρίζει η Wall Street Journal, τονίζοντας ότι την ίδια στιγμή «πολλοί ξένοι προμηθευτές ζητούν να πληρωθούν εκ των προτέρων ενώ άλλες αρνούνται ολοκληρωτικά κάθε συναλλαγή με τις ελληνικές επιχειρήσεις».

Ιδιαίτερη αναφορά κάνει το δημοσίευμα και στην αδυναμία των ελληνικών επιχειρήσεων να επενδύσουν σε νέα επενδυτικά σχέδια είτε στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό. «Πράγματι, οι επενδύσεις κεφαλαίων στην Ελλάδα έχουν βουλιάξει κατά 70% μέσα σε πέντε χρόνια σύμφωνα με την Credit Suisse, ενώ η μεταποιητική δραστηριότητα μειώθηκε για 38ο μήνα τον περασμένο Νοέμβριο», επισημαίνει η Wall Street Journal, εκτιμώντας ότι ελάχιστα αναμένεται να βελτιωθεί το επιχειρηματικό περιβάλλον, στο οποίο λειτουργούν οι ελληνικές εταιρείες, το επόμενο διάστημα.

www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου