Παρασκευή 4 Ιανουαρίου 2013

Νέα επίσκεψη Nimetz εν μέσω πολιτικής κρίσης στα Σκόπια

Η αρχή είναι το ήμισυ του παντός. Και τα μέτρα λιτότητας που ζητούσαν οι βουλευτές της αντιπολίτευσης των Σκοπίων, προκειμένου να αντιμετωπισθεί η οικονομική κρίση, φαίνεται πως... άρχισαν να εφαρμόζονται εις βάρος τους. 
Όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη ο πρόεδρος του κοινοβουλίου της γειτονικής χώρας Trajko Veljanovski οι αποδοχές (κατά μέσο 1.000 ευρώ μηνιαίως, συμπεριλαμβανομένης της αποζημίωσης για συμμετοχή σε κοινοβουλευτικές επιτροπές) 42 αντιπολιτευόμενων βουλευτών του μετώπου περί τη “Σοσιαλδημοκρατική Ένωση”(SDSM) του Branko Crvenkovski καθώς και 3 βουλευτών του μικρού αλβανικού κόμματος NDR του Rufi Osmani περικόπτονται κατά τα δύο τρίτα με βάση τις προβλέψεις του κανονισμού περί αδικαιολόγητων απουσιών. 


Όπου “αδικαιολόγητη” απουσία εν προκειμένω είναι το μποϊκοτάζ των κοινοβουλευτικών συνεδριάσεων από την αντιπολίτευση, μετά τα πρωτοφανή επεισόδια (συγκέντρωση της αντιπολίτευσης και αντισυγκέντρωση φιλοκυβερνητικών οπαδών έξω από το κτήριο της Βουλής., απόπειρα αντιπολιτευόμενων βουλευτών να παρεμποδίσουν την έναρξη της ψηφοφορίας, αποβολή των δημοσιογράφων από τα θεωρεία, επίθεση ανδρών της ασφάλειας σε βουλευτές κ.ο.κ.) που σημάδεψαν την έγκριση-εξπρές του προϋπολογισμού του 2013 στις 24 Δεκεμβρίου. 

Για το SDSM “η πολιτική μάχη έχει πλέον μεταφερθεί στους δρόμους”, όπως κατέδειξαν οι αποκλεισμοί δρόμων στους οποίους προχώρησαν οι οπαδοί του την προηγούμενη εβδομάδα, και η πραγματοποίηση συγκέντρωσης διαμαρτυρίας με επικεφαλής των Crvenkovski το Σάββατο έξω από τα κεντρικά γραφεία του κυβερνώντος κόμματοςVMRO-DPMNE.Όσο για την τελευταία απόφαση του Veljanovski, αυτή κρίνεται “άνευ ουσίας, καθώς ελήφθη από τον πρόεδρο μίας Βουλής η οποία από τις 24Δεκεμβρίου υπάρχει μόνο στα χαρτιά”. 

Η αντιπολίτευση η οποία συνεχίζει τις κινητοποιήσεις, κάνοντας λόγο για “κατάλυση της δημοκρατίας”, αφήνει ανοιχτό και το ενδεχόμενο να μη συμμετάσχει στις δημοτικές εκλογές του Μαρτίου, εάν δεν έχουν έως τότε αναθεωρηθεί οι εκλογικοί κατάλογοι και δεν έχουν ευθυγραμμισθεί οι κανόνες διεξαγωγής της ψηφοφορίας με τις προδιαγραφές του ΟΑΣΕ. 

Οι προσδοκίες του διεθνούς παράγοντα για επικράτηση συνθηκών πολιτικής σταθερότητας και αξιοπιστίας καταρρέουν μέσα σε ένα απολύτως “βαλκανικό” σκηνικό (γνώριμο λ.χ. και από τη σύγκρουση κυβέρνησης-αντιπολίτευσης στην Αλβανία)εμπρηστικών δηλώσεων και κινήσεων εκατέρωθεν, την ίδια ώρα που η ανεργία έχει εκτοξευθεί στο 31% και ο ρυθμός ανάπτυξης προβλέπεται, κατά την Παγκόσμια Τράπεζα, να φθάσει το ανώτερο το 1% το 2013. 

Κυριότερη πολιτική κληρονομιά του πρωθυπουργού Gruevskiπροβάλλει το φαραωνικό κατασκευαστικό σχέδιο “Σκόπια 2014” το οποίο, όπως σημειώνεται όλο και πιο συχνά πλέον στον διεθνή Τύπο, έχει μετατρέψει το κέντρο της πρωτεύουσας σε μια Ντίσνεϊλαντ αρχαιοπληξίας, συνδυάζοντας μπαρόκ και νεοκλασικά δημόσια κτήρια με πολυάριθμα και συχνά ογκώδη αγάλματα του Αλεξάνδρου, του Φιλίππου, της Ολυμπιάδας, του Ιουστινιανού, του τσάρου Σαμουήλ, των Κυρίλλου και Μεθοδίου, αλλά και της Μητέρας Τερέζας (προς κατευνασμό του αλβανικού στοιχείου). 

Επίσκεψη Nimetz
 
Σε αυτό το τοπίο, αναμένεται να καταφθάσει στις 8-11 Ιανουαρίου, πρώτα στην Αθήνα και κατόπιν (μετά την παρέλευση των Χριστουγέννων με το παλαιό εορτολόγιο) στα Σκόπια, ο διεθνής μεσολαβητής Matthew Nimetz, με στόχο όχι πλέον την “αναθέρμανση” της διαδικασίας των συνομιλιών, η οποία έχει ήδη επιτευχθεί με την τελευταία του συνάντηση με τους αντιπροσώπους των δύο πλευρών, αλλά προφανώς την κατάθεση πρότασης για το ονοματολογικό ζήτημα -που εικάζεται ότι θα είναι η παλαιότερη ιδέα του για “Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας”. 

Το γεγονός ότι η έλευση του διεθνούς μεσολαβητή συμπίπτει με το προγραμματισμένο ταξίδι του Αντώνη Σαμαρά στο Βερολίνο αναμένεται να αξιοποιηθεί επικοινωνιακά από την πλευρά των γειτόνων ως δείγμα “περιορισμένου ενδιαφέροντος” του Έλληνα Πρωθυπουργού για τη διαδικασία. 

Τα συμφραζόμενα της νέας αποστολής Nimetz δίνει όχι μόνο η πολιτική κρίση της ΠΓΔΜ, αλλά και ο καθημερινός “πόλεμος χαμηλής έντασης” μεταξύ νεανικών συμμοριών Σλαβομακεδόνων και Αλβανοφώνων στη γειτονική χώρα, καθώς και η μετατόπιση του διεθνούς πλαισίου από το ΝΑΤΟ στην Ε.Ε., όπου ο “ακτιβισμός” του Επιτρόπου Διεύρυνσης (και άρα μαχόμενου σε συνθήκες κρίσης για την διατήρηση του ίδιου του αντικειμένου) Stefan Fuehle. Ο τελευταίος, σε πείσμα της εικόνας κρίσης που προκύπτει από τη γειτονική χώρα επέτυχε την έκδοση μιας ιδιαίτερα ευνοϊκής για τα Σκόπια έκθεσης προόδου, όχι όμως και τη χορήγηση από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Η επίγνωση Παρισίων και Βερολίνου ότι τα πολιτικά όρια αντοχής της ελληνικής κυβέρνησης σε συνθήκες κρίσης είναι περιορισμένα, αλλά και οι αντιρρήσεις της Βουλγαρίας(η οποία εξελίσσεται σε μεγαλύτερο πονοκέφαλο για την ΠΓΔΜ και από την Ελλάδα) απέτρεψαν αυτό το ενδεχόμενο -αντίθετα το κείμενο συμπερασμάτων του Συμβουλίου έθεσε την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας ως προϋπόθεση έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων.


ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΡΑΠΤΗ


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου