Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου 2013

Πολωνοί, Γάλλοι και Βούλγαροι Διαγκωνίζονται για τη Ζάχαρη

Τελικά τέσσερις εταιρείες κατέθεσαν βελτιωμένες δεσμευτικές προτάσεις για την πώληση του 82,33% της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης, ανταποκρινόμενες στο αίτημα της ΑΤΕ υπό ειδική εκκαθάριση. Όπως ανακοίνωσε η ΑΤΕ, υπό ειδική εκκαθάριση στο πλαίσιο του διαγωνισμού για την πώληση πακέτου μετοχών της ΕΒΖ ΑΕ έλαβε έγκυρες δεσμευτικές προσφορές από τις εταιρείες:
- Cristal Financiere SAS, μέλος του ομίλου Cristal Union.
- Krajowa Spolka Cukrowa SA.
- Litex Commerce JSC από Βουλγαρία.
- Novi Sad Sunoko doo Novi Sad.
Μία εταιρεία έμεινε εκτός από τις πέντε, που αρχικά είχαν καταθέσει δεσμευτικές προτάσεις για την αγορά της ΕΒΖ, που σύμφωνα με πληροφορίες είναι η Επίλεκτος Κλωστοϋφαντουργία, η οποία κατέθεσε φάκελο αλλά για τυπικούς λόγους εξαιρέθηκε από τη διεκδίκηση της ελληνικής ζαχαροβιομηχανίας. Η ΑΤΕ ενημερώνει ότι η αξιολόγηση των προσφορών συνεχίζεται και το επενδυτικό κοινό θα ενημερωθεί για οποιαδήποτε εξέλιξη από τον ειδικό εκκαθαριστή.
Οι Πολωνοί και οι Γάλλοι υποψήφιοι επενδυτές φαίνεται ότι «κοντράρονται» στην «κούρσα» διεκδίκησης της ΕΒΖ, αν και οι δύο διεκδικούν κούρεμα των οφειλών της ελληνικής βιομηχανίας και παράλληλα δεν ενδιαφέρονται για το ημιτελές κτίριο γραφείων που έχει στην κατοχή της η εταιρεία στη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με πληροφορίες. Βέβαια στα κριτήρια αξιολόγησης φαίνεται ότι βασικό ρόλο παίζει ο τρόπος περαιτέρω ανάπτυξης της ΕΒΖ στο μέλλον. Εκτιμάται ότι η διαδικασία αξιολόγησης των νέων βελτιωμένων προσφορών σίγουρα θα απαιτήσει ένα εύλογο διάστημα του ενός μηνός.

Ο πρόεδρος της ΕΒΖ κ. Χριστόδουλος Γερούκης δεν θέλησε να κάνει κάποια σχετική δήλωση στο «Κέρδος», πέραν του ότι «με τα κριτήρια που έχει θέσει η αρμόδια επιτροπή συνεχίζονται οι αξιολογήσεις των τεσσάρων προσφορών». Βέβαια ο κ. Γερούκης αναφέρθηκε στη σημαντική όπως τη χαρακτήρισε δραστηριότητα της ΕΒΖ, που σχετίζεται με την επεξεργασία σπόρων. Ηδη η ΕΒΖ, όπως γνωστοποίησε, ασχολείται με την επεξεργασία σπόρων τεύτλων για την ίδια, πατάτας για λογαριασμό της ΚΕΣΠΥ και ηλιόσπορου για λογαριασμό μεγάλης γερμανικής εταιρείας. Σημείωσε ότι η ΕΒΖ είναι η μόνη εταιρεία που διαθέτει μονάδα επεξεργασίας σπόρων και σύντομα θα επεκταθεί στην επεξεργασία σπόρων μπιζελιού και αραβόσιτου.

Και ο κ. Ιβάν Σαββίδης φλερτάρει (;) με τη ΣΕΚΑΠ
Η ΑΤΕ έχει υπό εκκαθάριση ακόμη ένα ανοιχτό μέτωπο, τον διαγωνισμό πώλησης του 50,36% της ΣΕΚΑΠ, για τον οποίο έχει ήδη καθυστερήσει η αξιολόγηση της μίας και μοναδικής δεσμευτικής πρότασης που υπάρχει και προέρχεται από την τουρκική Seba, η οποία συνεργάζεται με την ελληνική εταιρεία Ελγέκα για τον σκοπό αυτό. Ωστόσο, επειδή υπάρχουν έντονες διαμαρτυρίες από την τοπική κοινωνία για να μην καταλήξει η ΣΕΚΑΠ σε τουρκικά χέρια, αν και μέχρι σήμερα συνεργάζεται η ελληνική καπνοβιομηχανία με τη συγκεκριμένη τουρκική, η ΑΤΕ φαίνεται να αναζητεί και άλλους αγοραστές εκτός διαγωνισμού, σύμφωνα με πληροφορίες του «Κέρδους».
Εντονη φημολογία υπάρχει ότι ο επιχειρηματίας κ. Ιβάν Σαββίδης που επισκέφθηκε πρόσφατα τις εγκαταστάσεις της ΣΕΚΑΠ στην Ξάνθη ενδιαφέρεται για την εξαγορά της και το θέμα μάλιστα το συζήτησε σε συνάντηση που είχε με τον ίδιο τον Πρωθυπουργό. Ωστόσο ο κ. Σαββίδης δεν φαίνεται ότι ανταποκρίνεται στο αίτημα της ΑΤΕ να προσκομίσει εγγυητική επιστολή, ώστε να προχωρήσει το όλο θέμα. Δηλαδή να κηρύξει άγονο τον ισχύοντα διαγωνισμό και να δοθεί τελικά στην εταιρεία του κ. Σαββίδη. Πάντως σύντομα αναμένονται εξελίξεις και στο μέτωπο της ΣΕΚΑΠ, γιατί η ΑΤΕ ήδη κράτησε πολύ καιρό κλειστά τα χαρτιά της και θα έπρεπε να είχε λάβει ήδη μία απόφαση. 
ΤΗΣ Τριάδας Μπράτσιου

(από την εφημερίδα "ΚΕΡΔΟΣ", 01/02/2012) 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου