Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου 2013

Μια «θέση στην Αρκτική» αναζητά η ΕΕ

H  ΕΕ εντείνει την προσπάθειά της να ενταχθεί στο Αρκτικό Συμβούλιο, έχοντας ως στόχο να αυξήσει την επιρροή της σε μια περιοχή που φέρεται να έχει τεράστια ανεξερεύνητα αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου.



Στη χθεσινή συνάντηση των ΥΠΕΞ της ΕΕ, ένα μικρό ζήτημα της ημερήσια διάταξης προσέλκυσε το ενδιαφέρον περιβαλλοντολόγων και πετρελαϊκών εταιρειών: η πρόταση της ΕΕ «για την προώθηση βιώσιμης και ειρηνικής ανάπτυξης» στην περιοχή της Αρκτικής, που υπογραμμίστηκε από το κείμενο της Κομισιόν τον Ιούνιο του 2012.


Η ΕΕ δείχνει έντονο ενδιαφέρον στην Αρκτική, κι ένας λόγος είναι  διότι «κάποιες χώρες σκέφτονται να προβούν σε γεωτρήσεις», είπε ανώτατος αξιωματούχος της ΕΕ σε δημοσιογράφους διατηρώντας την ανωνυμία του.

Το Ηνωμένο Βασίλειο πρόσφατα επιδίωξε να «χαλαρώσει» τους κανονισμούς της ΕΕ για τις γεωτρήσεις πετρελαίου βαθέων υδάτων προκειμένου να ανοίξει νέες ευκαιρίες στην περιοχή.

Η Αρκτική θεωρείται ότι έχει το 13% του ανεξερεύνητου πετρελαίου και το 30% του ανεξερεύνητου φυσικού αερίου σε παγκόσμιο επίπεδο, σύμφωνα με έγγραφο που μοιράστηκε πριν τη συνάντηση των ΥΠΕΞ.

 «Θα θέλαμε πολύ να έχουμε μερίδιο στην περιοχή και να γίνουμε παρατηρητές στο Αρκτικό Συμβούλιο», είπε ο αξιωματούχος της ΕΕ, προσθέτοντας ότι η σχετική απόφαση αναμένεται το «καλοκαίρι».

 «Θα ξεκινήσουμε μια προσπάθεια προκειμένου να πείσουμε τα 8 μέλη του Αρκτικού Συμβουλίου να δώσουν θετική απάντηση στο αίτημά μας», τόνισε.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η Κομισιόν έχει προτείνει μέτρα προς μια ενιαία ευρωπαϊκή πολιτική στην Αρκτική στο έγγραφο πολιτικής του Ιουνίου του 2012. Η στρατηγική έχει ως στόχο να προστατέψει και να διατηρήσει την Αρκτική καθώς και την «προώθηση της βιώσιμης χρήσης των πόρων».

Τρεις χώρες της ΕΕ εκπροσωπούνται ήδη στο Αρκτικό Συμβούλιο- η Σουηδία, η Δανία και η Φινλανδία.

Για τη Δανία, η συμμετοχή στο Αρκτικό Συμβούλιο διασφαλίζεται από την πρώην αποικία της, την Γροιλανδία, που από το 1979 αποτελεί αυτοδιοικούμενη περιοχή με μεγάλη ευημερία, καθώς εκμεταλλεύεται τα αποθέματα ορυκτών που κατέχει, όπως το ουράνιο και οι σπάνιες γαίες.

 «Παρεμπιπτόντως, γνωρίζουμε πώς να φερθούμε στη Γροιλανδία και τη Δανία γιατί γνωρίζουμε την κατάσταση αυτών των εταίρων», συνέχισε ο αξιωματούχος.

Τα άλλα μέλη του Αρκτικού Συμβουλίου είναι ο Καναδάς, η Ισλανδία, η Νορβηγία, η Ρωσία και οι ΗΠΑ.

Πηγή: euractiv.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου