Σάββατο 2 Φεβρουαρίου 2013

Αποφασισμένος να «απαντήσει στις προκλήσεις» για τα Σενκάκου/ Ντιαογιού ο Σ.Άμπε

Η Ιαπωνία θα απαντήσει στις προκλήσεις των γειτονικών της κρατών, τόνισε σήμερα ο πρωθυπουργός της χώρας Σίνζο Αμπε στη διάρκεια επίσκεψής του στην περιοχή νότια της Οκινάουα, κοντά στα διαφιλονικούμενα νησιά Σενκάκου.
"Το περιβάλλον ασφαλείας της χώρας μας είναι τεταμένο», είπε χαρακτηριστικά ενώπιον περίπου 700 στρατιωτών που είχαν συγκεντρωθεί στο αεροδρόμιο Νάχα.

"Οι προκλήσεις στα εδάφη, τα χωρικά ύδατα και τον εναέριο χώρο της πατρίδας μας συνεχίζονται, καθώς και οι προκλήσεις εναντίον της κυριαρχίας μας», υπογράμμισε ο Αμπε αναφερόμενος στις συχνές παραβιάσεις από κινεζικά σκάφη, αλλά και αεροπλάνα των υδάτων και του εναέριου χώρου στα νησιά Σενκάκου, τα οποία διεκδικεί και η Κίνα, που τα αποκαλεί «Ντιαογιού».

"Είμαι αποφασισμένος να παραμείνω στην πρώτη γραμμή και να αντιμετωπίσω την κρίση, ώστε να προστατεύσω με κάθε τίμημα τη ζωή και τα αγαθά του λαού», κατέληξε ο Ιάπωνας πρωθυπουργός.
Λίγο νωρίτερα, η ιαπωνική ακτοφυλακή ακινητοποίησε κινεζικό αλιευτικό επειδή «συνέλεγε παράνομα κοράλλια» κοντά στην Οκινάουα, μετέδωσε το πρακτορείο Νέα Κίνα, επικαλούμενο το κινεζικό γενικό προξενείο στην πόλη Φουκουόκα.

Το σκάφος ακινητοποιήθηκε ανοικτά του Μιγιάκο, περίπου 95 μίλια από τα νησιά που διεκδικούν Ιαπωνία και Κίνα.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου