Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2013

Αυστηρή Απάντηση του Κασίνη στις Προτάσεις για Μεταφορά του Κυπριακού Αερίου Μέσω Τουρκίας

Ηχηρή απάντηση στους “καλοθελητές” που παροτρύνουν την Κύπρο να εξάγει το αέριό της μέσω της Τουρκίας έδωσε χθες ο Σόλων Κασίνης από το βήμα του συνεδρίου της International Herald Tribune, τονίζοντας ότι κάτι τέτοιο είναι αδύνατον, εκτός αν η Άγκυρα δείξει πρώτα με πράξεις τις καλές της προθέσεις. Παράλληλα, μεγάλο ήταν το ενδιαφέρον και για το Νότιο Διάδρομο, με την ελληνική κυβέρνηση να επαναλαμβάνει την στήριξή της προς τον αγωγό TAP.
Στην τελική ευθεία η μάχη για το Νότιο Διάδρομο
Όπως επιβεβαιώθηκε και στο συνέδριο, η μάχη για το χρίσμα του Νοτίου Διαδρόμου έχει εισέλθει πλέον για τα καλά στην τελική ευθεία, λίγους μήνες πριν την τελική επιλογή του Σαχ Ντενίζ για το ποιος αγωγός εκ των Nabucco West και TAP θα μεταφέρει τελικά το αζέρικο αέριο προς την Ευρώπη.
Από ελληνικής πλευράς, τόσο ο πρωθυπουργός, κ. Σαμαράς, όσο και ο υφυπουργός ΠΕΚΑ, κ. Παπαγεωργίου, στάθηκαν ιδιαίτερα στην σημασία της πρόσφατης διακρατικής συμφωνίας για τον ΤΑΡ, αλλά και της διακοίνωσης για την ΑΟΖ που εστάλη στον ΟΗΕ, για τα συμφέροντα της χώρας μας στην ενεργειακή σφαίρα. Ο κ. Παπαγεωργίου δήλωσε σχετικά με τη μάχη των αγωγών ότι τα μηνύματα που λαμβάνει από τις Βρυξέλες μαρτυρούν μια ίση αντιμετώπιση και των δύο έργων, ενώ η ελληνική κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει τον ΤΑΡ, καθώς είναι ο μόνος εκ των αγωγών που θα περνά από το έδαφος της Ελλάδας.

Ο κ. Μάθιου Μπράιζα, πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στο Μπακού και γνωστός για τις διαχρονικές θέσεις του υπερ της Τουρκίας, δήλωσε σχετικά με το θέμα ότι γενικά υπάρχει η αίσθηση πως το Αζερμπαϊτζάν έχει μια προτίμηση υπέρ τουNabucco, διότι ο αγωγός αυτός διεισδύει σε περισσότερες χώρες και κατ' επέκταση θα αποφέρει περισσότερα γεωπολιτικά οφέλη στο Μπακού σε σύγκριση με τον ΤΑΡ. Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Bryza τόνισε ότι η Ελλάδα θα μπορούσε στο μέλλον να γίνει όχι μόνο ενδιάμεσος σταθμός για το αέριο της κεντρικής Ασίας και της ΝΑ Μεσογείου, αλλά και ένα trading hub με αναβαθμισμένο ρόλο.
Στη θέση τους έβαλε ο Κασίνης τους “καλοθελητές”
Τόσο ο κ. Μπράιζα, όσο και ο κ. Χιου Πόουπ, διευθυντής του International Crisis Group ICG) για την Τουρκία και την Κύπρο, υποστήριξαν ότι στο συμφέρον της Λευκωσίας είναι να εξάγει το αέριό της μέσω της Τουρκίας και να εγκαταλείψει τα σχέδια για σταθμό LNG ή για τον αγωγό της Μεσογείου. Σύμφωνα με τον κ. Πόουπ, η επιλογή της Τουρκίας είναι πολύ πιο φθηνή και θα αποφέρει άμεσα οφέλη στην Κύπρο από την αρχή.
Απάντηση στον κ. Πόουπ και στον κ. Μπράιζα έδωσε αρχικά ο πρώην υφυπουργός Ενέργειας, κ. Γιάννης Μανιάτης, τονίζοντας ότι ναι μεν η εξαγωγή μέσω Τουρκίας θα ήταν πιο οικονομική, αλλά τα βραχυπρόθεσμα οφέλη για τη χώρα θα ήταν λιγότερα από τις μακροπρόθεσμες εξαρτήσεις. Πολύ πιο επικριτικός στις προτάσεις αυτές εμφανίστηκε ο Σόλων Κασίνης, πρώην διευθυντής της υπηρεσίας Ενέργειας του κυπριακού υπουργείου Εμπορίου, νυν εκτελεστικός αντιπρόεδρος της ΚΡΕΤΥΚ και εκ των βασικών συντελεστών της κυπριακής ενεργειακής πολιτικής τα τελευταία χρόνια. Ο κ. Κασίνης υπεραμύνθηκε της λύσης για εξαγωγή μέσω του LNG που προωθεί η Λευκωσία και τόνισε χαρακτηριστικά ότι “αν η Τουρκία θέλει να λύσει πρώτα το κυπριακό, τότε εγώ ως πρόσφυγας θα είμαι ευτυχής που θα μπορώ να γυρίσω πίσω. Ας λυθεί πρώτα και μετά θα τους εμπιστευτούμε. Όχι όμως πριν από αυτό”.
Ο κ. Κασίνης συνέχισε λέγοντας ότι η λύση του LNG είναι η πιο ενδεδειγμένη και ο σχετικός σταθμός προβλέπεται να είναι έτοιμος ως το 2019. Επίσης, αναφέρθηκε και στις πρόσφατες συμφωνίες για την εκμετάλλευση των οικοπέδων της ΑΟΖ, λέγοντας ότι τον Ιούνιο θα διεξαχθεί η δεύτερη γεώτρηση στο οικόπεδο 12. Τέλος, ο κ. Κασίνης δήλωσε βέβαιος για την ανακάλυψη μεγάλων ποσοτήτων φυσικού αερίου, αλλά και πετρελαίου στο υπέδαφος της κυπριακής ΑΟΖ. 
του Χάρη Αποσπόρη
ΠΗΓΗ: http://www.energia.gr/article.asp?art_id=67234

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου