Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2013

Το Ισραήλ Δίνει σε Αμερικανική Εταιρεία Άδεια για Έρευνες Υδρογονανθράκων στα Κατεχόμενα Συριακά Υψίπεδα του Γκολάν

«Λάδι στη φωτιά» της συριακής κρίσης αναμένεται να ρίξει η απόφαση του Ισραήλ να δώσει άδεια ερευνών για υδρογονάνθρακες στα κατεχόμενα υψίπεδα του Γκολάν σε εταιρεία με έδρα τις ΗΠΑ, ενώ, μάλιστα, επίκειται, τον επόμενο μήνα η επίσκεψη του Αμερικανού Προέδρου στην χώρα. Αναλυτές θεωρούν ότι η κίνηση αυτή της ισραηλινής πλευράς στόχο έχει να εδραιώσει τη θέση της στο Γκολάν, εκμεταλλευόμενη το χάος που επικρατεί στη Συρία, από την οποία το Ισραήλ έχει καταλάβει την περιοχή κατά τον «Πόλεμο των Έξι Ημερών» το 1967. 
Το ισραηλινό Υπουργείο Ενέργειας επιβεβαίωσε στις 21 Φεβρουαρίου την αδειοδότηση της θυγατρικής της αμερικανικής Genie Energy για έρευνες πετρελαίου και φυσικού αερίου στην κατεχόμενη περιοχή. Στους μετόχους της η μητρική εταιρεία, με έδρα την Νέα Υόρκη, περιλαμβάνει τον μεγαλοτραπεζίτη Τζέηκομπ Ρότσιλντ και τον μεγιστάνα τον ΜΜΕ Ρούπερτ Μέρντοχ, ενώ ως σύμβουλός της εμφανίζεται ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ (επί προεδρίας Τζωρτζ Μπους νεωτέρου) Ντικ Τσένεϋ. 
Η κυβέρνηση Νετανυάχου αντιμετωπίζει πιέσεις από την αμερικανική πλευρά για την συνεχιζόμενη επέκταση των παράνομων εποικισμών στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, ζήτημα το οποίο αναμένεται να θέσει ο Μπάρακ Ομπάμα στην επίσκεψή του Ισραήλ. Επίσης, ο αμερικανός πρόεδρος θα επισκεφθεί τη Δυτική Όχθη, και την Ιορδανία. Η ανάθεση ερευνών στα κατεχόμενα υψίπεδα του Γκολάν δείχνει την πρόθεση της ισραηλινής κυβέρνησης να φέρει τη διεθνή κοινότητα – αλλά και ειδικότερα τις ΗΠΑ – προ τετελεσμένων. Μάλιστα, πρέπει να τονιστεί πως δεν είχαν σημειωθεί ιδιαίτερες τριβές ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Συρία για το θέμα των υψιπέδων από το 1967. 

Η ισραηλινή θυγατρική της αμερικανικής Genie Energy είχε αντίπαλο στον σχετικό διαγωνισμό μία εταιρεία η οποία, τελικά, δεν κατονομάσθηκε από τις ισραηλινές αρχές. Ωστόσο, η οικονομική εφημερίδα Globes αποκάλυψε ότι πρόκειται για την Ultra Equity Investments.
Η Genie Energy διενεργεί ήδη έρευνες και πραγματοποιεί παραγωγή πετρελαίου στην περιοχή Σφέλα στο κεντρικό Ισραήλ. Επίσης, σε κοινοπραξία με την γαλλική Total, παράγει πετρέλαιο από σχιστολιθικό άργιλο στο Κολοράντο των ΗΠΑ. Την αίτηση για το Γκολάν την κατέθεσε, σύμφωνα με ανώνυμη πηγή προσκείμενη σε αυτήν, τον περασμένο Αύγουστο, ενώ αργότερα ακολούθησε και η αίτηση της Ultra Equity Investments. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η επιλογή της αμερικανικής εταιρείας έγινε «με γεωλογικά, επαγγελματικά και άλλα κριτήρια», όπως αναφέρει σχετικό άρθρο τωνFinancial Times
Σύμφωνα με τον ισραηλινό νόμο περί πετρελαίων, η περιοχή όπου θα πραγματοποιηθούν οι έρευνες έχει έκταση λίγο λιγότερο από 400 τετ. χλμ., ενώ λεπτομέρειες της προσφοράς της Genie Energy, δεν έγιναν γνωστές.
ΠΗΓΗ: http://www.energia.gr/article.asp?art_id=67224

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου