Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2013

Κινεζικό ενδιαφέρον για ελληνικά προϊόντα

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αθανάσιος Τσαυτάρης, συμμετείχε στη Ρώμη σε συνάντηση «στρογγυλής τράπεζας» με θέμα τη συνεργασία των χωρών της νότιας Ευρώπης με την Κίνα.
Φωτογραφία για Η Κίνα ενδιαφέρεται για ελληνικό λάδι, κρασί και βαμβάκι
Ο κ. Τσαυτάρης, μαζί με τους ομολόγους του της Ισπανίας, της Πορτογαλίας, της Ιταλίας, της Μάλτας και της Κύπρου, συναντήθηκε με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας Χιου Λιαγκγιού και με τον Κινέζο υφυπουργό Γεωργίας με τους οποίους συζήτησε τις μέχρι τώρα ανταλλαγές και συνεργασία, καθώς και τις προοπτικές περαιτέρω διεύρυνσής τους.

«Η Κίνα καλείται, όπως είπε ο κ. Λιαγκγιού, να θρέψει το 20% του ανθρώπινου πληθυσμού, έχοντας στη διάθεσή της μόνο το 9% των καλλιεργήσιμων εδαφών και λιγότερο από το 4% των υδάτινων πόρων. Υπήρξε μεγάλο ενδιαφέρον για τα προϊόντα της Μεσογείου, και φυσικά, της Ελλάδας», δήλωσε ο Έλληνας υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης. «Μου έκανε πραγματικά εντύπωση το ότι και οι δυο Κινέζοι συνομιλητές αναφέρθηκαν με έμφαση στο ελληνικό ελαιόλαδο, στο βαμβάκι και στα ελληνικά κρασιά», προσέθεσε ο κ. Τσαυτάρης, τονίζοντας επίσης, ότι «διαπιστώθηκε ενδιαφέρον και όσον αφορά την αύξηση των εισαγωγών τους από τις μεσογειακές χώρες και ειδικότερα την Ελλάδα, και όσον αφορά την απαλοιφή των γραφειοκρατικών εμποδίων».

Η συνεργασία των μεσογειακών χωρών με την Κίνα, όπως προέκυψε από τη συνάντηση, θα μπορέσει να διευρυνθεί, μελλοντικά και στον τομέα της έρευνας και της τεχνολογίας.

Η επόμενη συνάντηση, θα πραγματοποιηθεί στην Κίνα, έπειτα από σχετική πρωτοβουλία και πρόσκληση της κινεζικής αντιπροσωπείας.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου