Σάββατο 23 Φεβρουαρίου 2013

Fund για Ελλάδα από Morgan Stanley

Την πιθανότητα δημιουργίας εισηγμένου στο Χ.Α. κλειστού επενδυτικού fund υπό την «ομπρέλα» της, συζήτησε με την ΕΧΑΕ -σύμφωνα με πληροφορίες- αντιπροσωπεία της Morgan Stanley, η οποία βρέθηκε στην Αθήνα. 

Πέραν της συνάντησης με την ΕΧΑΕ, η αντιπροσωπεία του οίκου πέρασε την Πέμπτη το πρωί την πύλη του Μαξίμου, όπου είχε συνάντηση με τον πρωθυπουργό αλλά και διεξοδική συζήτηση με τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα.


Ειδικότερα και όσον αφορά το fund, η αντιπροσωπεία της Morgan Stanley, επικεφαλής της οποίας είναι ο 45χρονος Έλληνας τραπεζίτης Νάσος Θανόπουλος, συζητά με την ΕΧΑΕ -σε όχι αποκλειστική βάση- την προοπτική να δημιουργηθεί με ξένα κεφάλαια ένα εισηγμένο όχημα το οποίο θα τοποθετείται σε εισηγμένες ή μη ελληνικές επιχειρήσεις που δεν έχουν πρόσβαση στις διεθνείς κεφαλαιαγορές. 

Θα πρόκειται ουσιαστικά για ένα ενδεχομένως closed-end fund ή για ένα ETF που θα διαπραγματεύεται στο ελληνικό χρηματιστήριο τα κεφάλαια τα οποία θα προέλθουν από ξένους επενδυτές. 

Θα εξασφαλιστεί έτσι επαγγελματική διαχείριση για τα ξένα επενδυτικά κεφάλαια τα οποία δεν είναι απαραίτητα εξοικειωμένα με την ελληνική αγορά και ούτε διαθέτουν αναλυτές που να καλύπτουν τις εγχώριες επιχειρήσεις. Το σχετικό πλαίσιο τελεί υπό διαμόρφωση.

Η Morgan Stanley συγκαταλέγεται μεταξύ των οίκων που έχουν δείξει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον για ένα τέτοιο project το οποίο αποτελεί concept του management της ΕΧΑΕ. Κύκλοι της ΕΧΑΕ αναφέρουν στο Capital.gr ότι δεν είναι ο μόνος οίκος ο οποίος έχει δείξει ενδιαφέρον για μια τέτοια κίνηση. 

Παράλληλα, σημειώνεται ότι κατά την παρουσία της στην Αθήνα η αντιπροσωπεία της Morgan Stanley είχε συναντήσεις και με διοικήσεις άλλων ελληνικών εισηγμένων, όπως και με τον υφυπουργό Ανάπτυξης Νότη Μηταράκη. Ραντεβού έγινε επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, και με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Εθνικής Τράπεζας, Αλέξανδρο Τουρκολιά. 

Αξίζει να αναφερθεί ότι η μονάδα επενδυτικής τραπεζικής της Morgan Stanley, εντός των προσεχών ημερών, παραδίδει και την εισήγησή της ως χρηματοοικονομικός σύμβουλός του ΤΑΙΠΕΔ για την αξιοποίηση των λιμανιών. 

Υπενθυμίζεται ότι αίσθηση προκάλεσε στις διεθνείς αγορές αλλά και την ελληνική κεφαλαιαγορά η ιδιαίτερα θετική έκθεση της Morgan Stanley τη Δευτέρα 21 Ιανουαρίου, στη οποία μίλησε για ευκαιρίες στα ελληνικά ομόλογα δίνοντας τιμή-στόχο για την απόδοση του «καλαθιού» των 20 ελληνικών ομολόγων το 9%, ενώ σε εκτενή ανάλυσή της για την ελληνική οικονομία έκανε λόγο για μεγάλη πρόοδο που παραβλέπεται από τους επενδυτές. 

Η Morgan Stanley δεν ήταν η μόνη που πραγματοποίησε επαφές στην Αθήνα αυτή την εβδομάδα. Διαχειριστές κεφαλαίων, από αμοιβαία κεφάλαια της Blackrock, που είναι ένας από τους μεγαλύτερους asset managers διεθνώς, είχαν επαφές με διοικήσεις ελληνικών εισηγμένων.


Του Ηλία Μπέλλου

Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου